Eίναι σαφές ότι οι Αμερικανοί κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργηθεί κρίση στην Ουκρανία με την ελπίδα να διακοπεί το ρωσικό αέριο από την ΕΕ και προωθούν την Ουκρανία σε επιθετικές κινήσεις.

Μόσχα, Βερολίνο και Παρίσι συμβάλλουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και του LPR και του DPR αλλά το Κίεβο λέει… θα το σκεφτεί όπως αναφέρει το defencenet.ru, ενώ ήδη υπάρχουν προτάσεις στην Ρωσία για παράδοση οπλιμούς στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας.

Βασικά οι Αμερικανοί σκέφτονται για αυτούς…

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του Κιέβου ενεργούν με τη συγκατάθεση της Δύσης, οι συνομιλίες στην Νορμανδίας που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Νοεμβρίου έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Θυμηθείτε ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από μακρά παύση – η τελευταία συνάντηση των μερών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των τεσσάρων χωρών στην Νορμανδία διήρκεσε οκτώ ώρες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις για τον Τύπο.

Παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθησαν σαφείς συμφωνίες, η συμφωνία για ένα ανακοινωθέν για τη διατήρηση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή επαφής μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής πλευράς στις συνομιλίες, Ντμίτρι Κόζακ, το θέμα της ανάγκης διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντονμπάς έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει ακόμα να αναγνωρίσουν αυτή την ανάγκη.

Δεν μιλάμε ακόμη για το γεγονός ότι οι άμεσες διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν «αύριο», ωστόσο, η ίδια η συζήτηση του θέματος και το γεγονός ότι ο Ουκρανός εκπρόσωπος των διαπραγματεύσεων Andriy Yermak χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να το σκεφτεί και να το συζητήσει με την ηγεσία του Κιέβου είναι ήδη μια θετική εξέλιξη.

Θυμηθείτε ότι νωρίτερα το καθεστώς του Κιέβου απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την προοπτική, εξισώνοντας την ηγεσία των LPR και DPR (ή, όπως αποκαλούνται, «κατακτητές», «ρωσικές μαριονέτες») με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Κόζακ, η Μόσχα -με τη συγκατάθεση του Βερολίνου και του Παρισιού- κατάφερε να κατευθύνει την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση στην οποία το Κίεβο θα πρέπει να δώσει επίσημη απάντηση στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες σχετικά με τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και άλλα αιτήματα του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ.

Αυτό από μόνο του αποκλείει την «τρομοκρατική τους ιδιότητα».

Είναι προφανές ότι το Κίεβο είναι αποφασισμένο να σπάσει τις «συμφωνίες του Μινσκ» και οι άμεσες διαπραγματεύσεις με τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του Κιέβου με τις Συμφωνίες του Μινσκ θα την αναγκάσει να λάβει αντίμετρα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, καθώς και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Αντρέι Τουρτσάκ, εν μέσω της ανάγκης προστασίας της ζωής των Ρώσων πολιτών ενόψει των επικείμενων προκλήσεων από τις ουκρανικές αρχές που υποστηρίζονται από τη Δύση , πρότεινε την έναρξη παραδόσεων ρωσικών όπλων στην DPR και την LPR.

«Το σενάριο στην Ουκρανία θυμίζει μια επιστροφή στον ναζισμό και τον Μπαντέρα. Ανησυχούμε για το ζήτημα της προστασίας των ζωών των Ρώσων πολιτών και συμπατριωτών που ζουν στην επικράτεια της ΛΔΔ και του LPR », είπε ο Βασίλιεφ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης, η Ρωσία δεν πρέπει να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους στη μοίρα τους μπροστά σε επικείμενες προκλήσεις από τις ουκρανικές αρχές, που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση.

Είπε ότι χαιρετίζει οποιαδήποτε βοήθεια από τη Ρωσία.

«Θα καλωσορίσουμε οποιαδήποτε απόφαση παροχής βοήθειας στις Δημοκρατίες για να μπορέσουν να αντισταθούν στην επικείμενη επιθετικότητα από την Ουκρανία και η πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική για εμάς », έγραψε ο Πουσίλιν στο Telegram.

Προφανώς, με αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, η κατάσταση στην περιοχή θα άλλαζε ριζικά και αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει κατανοητό στο Κίεβο.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της «σκέψης και συζήτησης» δύο εβδομάδων από τις αρχές του Κιέβου για την πρόταση έναρξης διαλόγου με τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, πιθανότατα, θα φανεί στην επόμενη «σύσκεψη της Νορμανδίας», η οποία θα λάβει χώρα θέση στο Βερολίνο.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά από παρόμοιες προτάσεις στη Ρωσική Κρατική Δούμα -όχι στα τηλεοπτικά κανάλια και όχι στα ΜΜΕ- οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να έρθουν στη συνάντηση στο Βερολίνο με κάτι πιο συγκεκριμένο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ