Μια πρόσφατη περίπτωση στη Σουηδία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί πολιτικοί και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για υψηλότερη εγκληματικότητα στις κοινότητες μεταναστών στις δυτικές κοινωνίες.

Μια πρόσφατη περίπτωση στο Πανεπιστήμιο του Λουντ χρησιμεύει τώρα ως ξεκάθαρο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν οι έρευνες προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με ζητήματα που μπορεί να μην υποστηρίζουν την επίσημα εγκεκριμένη πολιτική αφήγηση.

Αποδεικνύει επίσης ότι οι πόροι περιορίζονται για τη μελέτη των επιπτώσεων της μετανάστευσης, πώς η έρευνα για το θέμα δεν επιτρέπεται από τα πανεπιστήμια και πώς οι επιστήμονες που δεν υπακούουν στους περιορισμούς αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις όπως αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα.

Αυτό συνέβη στην καθηγήτρια Κριστίνα Σούντκουστ από το Πανεπιστήμιο Λούντ της Σουηδίας, η οποία μαζί με δύο άλλους συναδέλφους της, διεξήγαγε λεπτομερή έρευνα για το προφίλ εκείνων που διαπράττουν σεξουαλική βία στη Σουηδία.

Η έρευνα δεν στόχευε στον ρατσιστικό χαρακτηρισμό των δραστών, όπως το έθεσαν οι ίδιοι οι επιστήμονες, αλλά εντούτοις ανακάλυψαν κάποια στοιχεία για το εθνικό προφίλ των βιαστών τυχαία.

Η πρόσοψη της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στο Λουντ της Σουηδίας

Η Σούντκουστ , η οποία είναι η πιο αναφερόμενη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιό της σχετικά με την κοινωνική έρευνα, τώρα ερευνάται για δημοσίευση μιας μη εξουσιοδοτημένης έκθεσης έρευνας και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη επειδή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των βιασμών διαπράττονται από μετανάστες στη χώρα.

Τι δείχνει όμως η έρευνα; Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μετανάστες όχι μόνο υπερεκπροσωπούνται δυσανάλογα σε περιπτώσεις βιασμού, αλλά παρόλο που αποτελούν μειονότητα στη Σουηδία, διαπράττουν τη συντριπτική πλειοψηφία της σεξουαλικής βίας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η μελέτη ανέλυσε μόνο περιπτώσεις μεταξύ της περιόδου 2000 και 2015, δηλαδή πριν από την τεράστια εισροή μεταναστών το 2015 από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στήριξαν τη μελέτη τους σε ένα δείγμα 3.000 καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις βιασμού. Όπως προαναφέρθηκε, στόχος της μελέτης δεν ήταν να διερευνηθεί η εθνοτική καταγωγή των δραστών, αλλά να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κοινοί παρονομαστές σε θέματα υγείας, κοινωνικής θέσης, απασχόλησης κ.λπ. Οι αποκαλύψεις για το εθνοτικό προφίλ ήταν μόνο ένα βοηθητικό εύρημα, αλλά ήταν αδύνατο να αγνοηθούν.

«Οι μετανάστες ήταν απλώς μια μεταβλητή και αποδείχθηκε μια πολύ αξιοσημείωτη ανακάλυψη, καθώς υπήρχαν πολλοί μετανάστες και άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό σε αυτήν την ομάδα», είπε η Σούντκουστ . 

Η επιστημονική έρευνα διεξήχθη επειδή, όπως λέει η εφημερίδα στην εισαγωγή της, «η Σουηδία έχει δει μια αύξηση στα ποσοστά σεξουαλικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού. Επομένως, η γνώση του ποιοι είναι οι δράστες αυτών των εγκλημάτων είναι σημαντική για την πρόληψη».

Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης δεδομένων, πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές χρήσης ουσιών, την προηγούμενη εγκληματικότητα και τις ψυχιατρικές διαταραχές ανακτήθηκαν από σουηδικά μητρώα με βάση τον πληθυσμό. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 3.039 παραβάτες.

Η πλειοψηφία τους ήταν μετανάστες (59,2 τοις εκατό) εκ των οποίων η πλειοψηφία (47,7 τοις εκατό) γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας.

Η μελέτη συνέστησε ότι η διαπίστωση ότι η πλειονότητα των παραβατών ήταν μετανάστες δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση και περισσότερες μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τα συμφραζόμενα χαρακτηριστικά μεταξύ αυτών των παραβατών.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι τα είδη των σεξουαλικών εγκλημάτων δεν αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Σουηδικού Εθνικού Συμβουλίου για την Πρόληψη του Εγκλήματος, υπήρξαν 23.200 σεξουαλικά εγκλήματα που αναφέρθηκαν στην αστυνομία το 2019, εκ των οποίων τα 8.820 (38 τοις εκατό) ήταν βιασμοί και βιασμοί.

Σύμφωνα με την ετήσια Σουηδική Έρευνα Εγκλήματος για το 2019, υπολογίστηκε ότι το 5,6 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μεταξύ 16 και 84 ετών είχε πέσει θύμα σεξουαλικών εγκλημάτων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες (9,4 τοις εκατό) από τους άνδρες (1,4 τοις εκατό) δήλωσαν ότι ήταν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων. Ο βιασμός, που είναι το πιο σοβαρό σεξουαλικό έγκλημα, αυξήθηκε κατά 45,4 τοις εκατό μεταξύ 2008 και 2018. Ωστόσο, παρά τις εμφανείς αυτές αυξήσεις, ο αριθμός των δραστών που κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλικά αδικήματα ήταν αρκετά σταθερός μεταξύ του 2008, καθώς το ποσοστό των εξιχνιασμένων βιασμών από την αστυνομία έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009 (31 τοις εκατό).

Στην πραγματικότητα, το 2016, το ποσοστό ήταν μόλις 11 τοις εκατό. Σχεδόν οι μισοί από τους παραβάτες γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας (47,7 τοις εκατό) ακολουθούμενοι από Σουηδικής καταγωγής παραβάτες με Σουηδούς γονείς (40,8 τοις εκατό).

Τα ευρήματα της μελέτης στην πραγματικότητα ευθυγραμμίζονται με την ίδια τάση που βρέθηκε σε άλλες αναφορές και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν στη Σουηδία σχετικά με τη σεξουαλική επίθεση και τον ομαδικό βιασμό. Ακόμη και σε άλλους τομείς εγκληματικότητας, όπως οι φόνοι, οι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό. Τέτοιες μελέτες ήταν σπάνιες, αλλά μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει απειληθεί με δίωξη για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας μέχρι τώρα.

Η έκθεση έρευνας που διεξήχθη από την Σούντκουστ και τους συναδέλφους της υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Προσφυγών για δεοντολογικό έλεγχο — ένα όργανο που αναφέρεται στο Υπουργείο Παιδείας της Σουηδίας. Θα διερευνήσουν εάν η Σούντκουστ και ο καθηγητής Αρνταβάν Κοσνούντ  ο συν-συγγραφέας της εργασίας, έλαβαν «δεοντολογική άδεια» να χειρίζονται «ευαίσθητα δεδομένα». Ο καθηγητής Κοσνούντ απάντησε λέγοντας στη σουηδική πύλη Samnytt:

«Είναι κρίμα» και πρόσθεσε ότι κατηγορούνται για «διεξαγωγή και δημοσίευση παράνομης έρευνας». «Ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να ανακαλύψει πώς είναι η μετανάστευση. Παραδόξως, αυτή η μεταβλητή αποδείχθηκε αρκετά σημαντική και δεν ξέραμε εκ των προτέρων τι θα έδειχνε η μελέτη. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προφίλ του δράστη, να μάθουμε ποιος είναι ο τυπικός δράστης», είπε.

Ωστόσο, η ηθική αρχή φαίνεται να ετοιμάζεται να επιβάλει κάποια μορφή τιμωρίας που σχετίζεται με την υπόθεση. «Δεν βλέπω πουθενά ότι ζητείται ηθική άδεια για να ελεγχθεί η υπόθεση εάν οι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται στα στατιστικά στοιχεία για τους καταδικασμένους βιαστές», ανέφερε το σώμα.

Οι επιστήμονες επικρίθηκαν επίσης για ανεπαρκή αξιολόγηση, καθώς απέτυχαν να υποδείξουν πώς η έρευνά τους θα έπρεπε να «μειώσει τον αποκλεισμό και να βελτιώσει την ενσωμάτωση». 

Όσον αφορά την ένταξη, δεν είναι σαφές πώς η απόκρυψη του κοινωνικού και εθνοτικού υπόβαθρου των βιαστών θα «μειώσει τον αποκλεισμό και θα βελτιώσει την ένταξη». Ωστόσο, αυτοί οι επιστήμονες, ένας από τους οποίους είναι ο ίδιος μεταναστευτικής καταγωγής, πρέπει τώρα να αποδείξουν ενεργά την αθωότητά τους.

Ως έχει, η υπόθεση εναντίον αυτών των επιστημόνων μπορεί να σχεδιαστεί ως τακτική εκφοβισμού εκ μέρους των σουηδικών πολιτικών και ακαδημαϊκών αρχών για να φιμώσουν τα επιστημονικά στοιχεία που βλάπτουν σοβαρά την αφήγηση της ανοιχτής κοινωνίας που υποστηρίζεται από τα κυρίαρχα σουηδικά πολιτικά κόμματα. και ότι η ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που εξαπλώνεται στη σουηδική κοινωνία, είναι άμεσο αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων από διαδοχικές κυβερνήσεις υπέρ της μετανάστευσης και κατά του νόμου και της τάξης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ