Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τα συχνά ατυχήματα των F-35
Οι Αμερικανοί έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για την επιτυχία του F-35 καθώς το μαχητικό παρουσιάζει πολλά «ανεπιθύμητα ατυχήματα».
Φοβούνται επίσης μήπως κάποια συντρίμμια του από κάποιο από τα ατυχήματα καταλήξει στα χέροια Κινέζων.
Στις 24 Ιανουαρίου, ένα αεροσκάφος stealth F-35C του Ναυτικού των ΗΠΑ βίωσε ένα «περιστατικό προσγείωσης» στο κατάστρωμα του USS Carl Vinson.
Το Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι επτά στρατιωτικοί των ΗΠΑ τραυματίστηκαν στο ατύχημα. Ωστόσο, ο πιλότος κατάφερε να εκτιναχθεί με ασφάλεια.
Ο πιλότος εκτελούσε πτητικές λειτουργίες ρουτίνας όταν συνέβη το περιστατικό. Μετά την ασφαλή εκτίναξή του, ανασύρθηκε από στρατιωτικό ελικόπτερο, σύμφωνα με το Ναυτικό.
Από τους επτά τραυματισμένους ναυτικούς, οι τρεις χρειάστηκε να μεταφερθούν με αεροπλάνο στη Μανίλα για θεραπεία. Οι άλλοι τέσσερις νοσηλεύτηκαν από ιατρική ομάδα στο Carl Vinson.
Αυτό ήταν το πρώτο αεροπορικό ατύχημα που αφορούσε την παραλλαγή F-35C. Έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτιά του.
Συχνά τα ατυχήματα
Ήταν όμως το δεύτερο ατύχημα με ένα F-35 το 2022, με το πρώτο να αναφέρεται στις αρχές του μήνα.
Τότε, ο πιλότος ενός νοτιοκορεατικού F-35 χρειάστηκε να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση “belly landing” σε μια αεροπορική βάση μετά από δυσλειτουργία του συστήματος προσγείωσης του τζετ, λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Συνολικά, τον τελευταίο καιρό, το πανάκριβο μαχητικό F-35 έχει εμπλακεί σε επτά περιστατικά (συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου στη Νότια Σινική Θάλασσα).
Ήταν επίσης η πέμπτη μεγάλη ατυχία με μαχητικά αεροσκάφη στο Carl Vinson από τα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η συχνότητα αυτών των ατυχημάτων δεν είναι η μόνη αιτία ανησυχίας. Κάποια μέρη έχουν εκφράσει φόβο ότι η Κίνα μπορεί να πάρει στα χέρια τους την τεχνολογία που φέρουν τα αεροσκάφη F-35 σε περίπτωση που βρουν τα συντρίμμια πριν το κάνουν οι ΗΠΑ.
Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την ανάκτηση του F-35C
Το Vinson υπέστη ελάχιστες ζημιές από το ατύχημα και η αεροπορική πτέρυγα του αερομεταφορέα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Εν τω μεταξύ, το US Navy καταβάλλει προσπάθειες για την ανάκτηση αυτού του τζετ από τα βάθη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Ένας εκπρόσωπος του 7ου στόλου των ΗΠΑ, ο υπολοχαγός Νίκολας Λίνγκο, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προβαίνει σε διευθετήσεις επιχειρήσεων ανάκτησης για το αεροσκάφος F-35C που ενεπλάκη στο δυστύχημα στο USS Carl Vinson».
Η ανάκτηση του αεροσκάφους F-35C είναι πιθανό να αντιμετωπίσει εμπόδια όχι μόνο λόγω της τρομακτικής φύσης της ίδιας της αποστολής, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το ατύχημα συνέβη στα «θερμά» και αμφιλεγόμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την έκταση των 3,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτεται από την πλωτή οδό ως κυρίαρχο έδαφος του. Επιδιώκει να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό με τη δημιουργία και τη στρατιωτικοποίηση υφάλων και νησιών στην περιοχή.
Τα σκάφη του ναυτικού και της ακτοφυλακής της Κίνας διατηρούν σταθερή παρουσία στα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Πεκίνο θα παρακολουθεί στενά την επιχείρηση ανάκτησης των ΗΠΑ. Κάποιοι ανέφεραν ότι μπορεί να προσπαθήσει να αποκτήσει την τεχνολογία του F-35C εντοπίζοντας η ίδια τα συντρίμμια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα έχει κατηγορηθεί σταθερά για κλοπή και ενσωμάτωση της τεχνολογίας των ΗΠΑ στις πλατφόρμες όπλων της στο παρελθόν. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός ισχυρισμός προήλθε από τον αμερικανικό γίγαντα της αεροδιαστημικής Lockheed Martin το 2007, όταν ισχυρίστηκε ότι Κινέζοι χάκερ έκλεβαν τεχνικά έγγραφα σχετικά με το πρόγραμμα F-35 για αρκετό καιρό.
Μια παρόμοια κλοπή σημειώθηκε επίσης όταν χάκερ που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Πεκίνο παραβίασαν το δίκτυο ενός αυστραλιανού υπεργολάβου F-35. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πληροφορίες και τα τεχνικά δεδομένα που είχε αποκτήσει τότε η Κίνα να έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του J-20.
Οι τελευταίες ανησυχίες
Οι EurAsian Times ρώτησαν τον Manoj Kewalramani, ειδικό στις Κινεζικές σπουδές στο Takshashila Institution, σχετικά με το ενδεχόμενο η Κίνα να κάνει μια κίνηση για την ανάκτηση του αεροσκάφους πριν το κάνουν οι ΗΠΑ. Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να κάνεις εικασίες, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν είναι γνωστά πολλά για την τοποθεσία του συμβάντος, εκτός από τη γνώση ότι έχει συμβεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε από το Πεκίνο να προσπαθήσει να κερδίσει οφέλη από το περιστατικό. Μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα χρησιμοποιήσει τη συντριβή για να διατυπώσει το ευρύτερο επιχείρημα σχετικά με την εξασθένηση της ισχύος των ΗΠΑ και τους περιορισμούς της. Εάν το κάνει επίσημα, ας πούμε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι πιθανό να επαναλάβει επίσης τον ισχυρισμό της για κυριαρχία στα ύδατα», ανέφερε ο Kewalramani.
«Όσον αφορά τη διεκδίκηση του δικαιώματος διάσωσης ή επιτήρησης των επιχειρήσεων διάσωσης των ΗΠΑ, θα πίστευα ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί. Φυσικά, θα ήθελαν να πάρουν στα χέρια τους την τεχνολογία, αλλά θα εκπλαγώ πολύ αν έφταναν πολύ κοντά στο σημείο όπου λέγεται ότι λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις διάσωσης στις ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι θα διακινδύνευαν αυτή την κλιμάκωση».
Ο Rajiv Nayan, ερευνητής στο Manohar Parrikar Institute, έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για αυτό. Σαφώς διευκρινίζοντας ότι το ερώτημα είναι υποθετικό, ο Nayan είπε στους EurAsian Times ότι «η Κίνα [στην πραγματικότητα] μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι πόλεμος. Αυτή είναι μια τεταμένη κατάσταση». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Κίνα παίζει ένα πολύπλοκο παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, βοηθώντας τις ΗΠΑ μπορεί να κερδίσει δάφνες και έτσι να κερδίσει μερικούς πόντους.»
Εν τω μεταξύ, το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης The Global Time αναφέρει ότι η συντριβή αποκαλύπτει την κούραση του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έχει επιδείξει τις δυνατότητές του εναντίον της Κίνας σε βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας των στρατιωτών του και των υψηλών τεχνικών κινδύνων.
Τα μαχητικά και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ υφίστανται συχνά ατυχήματα στον Δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκρουσης του πυρηνικού υποβρυχίου USS Connecticut στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πριν από λίγο καιρό. Αυτές οι ατυχίες οφείλονται στην εξαιρετικά επιθετική ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού κάθε χρόνο, καθώς προσπαθεί να επιδείξει τη δύναμή του και να αντιμετωπίσει το Πεκίνο, είπαν ειδικοί στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.