Η ένταση στα ουκρανικά σύνορα κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ εδώ και περίπου δύο μήνες, με την ουκρανική κυβέρνηση αρχικά να ανεβάζει τους τόνους, ζητώντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Το τελευταίο διάστημα όμως ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει αντιληφθεί ότι το πλήγμα είναι ήδη μεγάλο για την οικονομία, δίχως η ρωσική πλευρά να έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση μέσα σε ουκρανικό έδαφος.

Το Κίεβο αντιλαμβανόμενο πλέον τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ζήτησε από το Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να ρίξουν τους τόνους, ενώ μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσαν στην ουκρανική κυβέρνηση οι αποφάσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να αποσύρουν μεγάλο μέρος του διπλωματικού τους προσωπικού.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε πέρσι”, διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Δυστυχώς η ζημιά έχει πλέον γίνει και η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις απ’όλο τον κόσμο καλούν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία ή αν είναι ήδη εκεί, τους καλούν να αποχωρήσουν άμεσα, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε μία χώρα στο χείλος της κατάρρευσης.

Ήδη έχουν παγώσει πολλά επιχειρηματικά σχέδια ενώ αρκετοί είναι οι επενδυτές οι οποίοι σχεδιάζουν την απαγκίστρωσή τους από τη χώρα.

Η κοινωνική αναταραχή εξυπηρετεί τη ρωσική πλευρά υποστηρίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

«Αν πούμε στον καθένα σταματήστε να δουλεύετε και σκάψτε χαρακώματα, αυτό μπορεί να βοηθήσει αν η εισβολή συμβεί αύριο, αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Και αν δεν υπάρξει εισβολή αύριο, τότε πάλι σε ένα δίμηνο θα αισθανθούμε αυτές τις τρομερές συνέπειες για την οικονομία», δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας Γιούρι Βιτρένκο.

Και η κατάσταση αυτή θα δώσει στον Πούτιν αυτό που θέλει για να επέμβει, σύμφωνα με τον ίδιο: «Οταν έχουμε οικονομικά προβλήματα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και η κοινωνική αναταραχή είναι αυτό ακριβώς το πρόσχημα που αναζητεί ο Πούτιν».

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας χαμήλωσε στο 3,4% (έναντι 3,8% προηγουμένως) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά το 2022.

Χρειάσθηκε επίσης να δαπανήσει τον Ιανουάριο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να διατηρήσει την ροή του νομίσματος που επλήγη από τις διαφυγές κεφαλαίων ανήσυχων επενδυτών.

Το ουκρανικό νόμισμα, η χρούβνια, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερα χρόνια, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Για την Σόφια Ντόνετς, οικονομολόγο της επενδυτικής εταιρείας Renaissance Capital, η Ουκρανία βρίσκεται ισχυρότερη θέση σε σχέση με το 2014 για να αντισταθεί στις οικονομικές πιέσεις. Εχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματά της και λαμβάνει δυτική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποσχεθεί επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ συζητείται νέα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ολα αυτά λειτουργούν για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις παρατεταμένης αναταραχής, αλλά όχι και μίας μεγάλης κλίμακας ένοπλης σύρραξης», λέει.

Το ουκρανικό κράτος δεν είναι αυτήν την στιγμή σε θέση να δανεισθεί στις διεθνείς αγορές, εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές του και φέρει βαρέως το γεγονός ότι πληρώνει το τίμημα της γεωπολιτικής κρίσης παρά το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές του προοπτικές εμφανίζονται στιβαρές.

Πάντως υπάρχουν και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν πτοούνται από το φόβο της εισβολής και τα πολυάριθμα προβλήματα τα οποία μπορεί να τους προκαλέσει:

“Δεν πανικοβαλόμαστε διότι αυτή η κατάσταση διαρκεί για μας έδω και οκτώ χρόνια” εξηγεί ο Ντμίτρο Βολοσίν, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Preply.

“Υπάρχει πάντα κάποιου είδους ένταση εδώ, απλώς σήμερα είναι περισσότερο άμεση χρονικά», λέει εξηγώντας ότι η κρίση του 2014 ενθάρρυνε την επιχείρησή του να αναπτυχθεί στο εξωτερικό για να επιβιώσει της οικονομικής κατάρρευσης της Ουκρανίας. Αυτό την έχει προστατεύσει από την σημερινή αναταραχή.

Ωστόσο, η παρατεταμένη απειλή για μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή λειτουργεί αρνητικά για το σύνολο της οικονομίας. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η ουκρανική κυβέρνηση διαθέτει τις πολιτικές δυνάμεις να απορροφήσει τους “κραδασμούς” τους οποίους θα δημιουργήσουν στην κοινωνία οι οικονομικές συνέπειες του κλίματος φόβου που κυριαρχεί γύρω από την Ουκρανία.

Γιατί αργά ή γρήγορα, οι πολίτες θα νιώσουν στην τσέπη τους τα απόνερα της αστάθειας στην οποία μπαίνει η οικονομία της χώρας και τα “πυρά” των δυσαρεστημένων δεν θα στρέφονται πλέον προς ανατολάς, προς τον “κοινό εχθρό” αλλά προς το προεδρικό μέγαρο και τον ίδιο τον πρόεδρο Ζελένσκι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ