Ο Μάικ Πενς δικαιολογεί γιατί δεν ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών παρά τις ενδείξεις νοθείας
«Δεν είχα δικαίωμα να αντιστρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σχετικά με τα γεγονότα στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα, ο κ. Πενς απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην προέδρου εναντίον του· ως εκ του αξιώματός του, ο πρώην αντιπρόεδρος θα μπορούσε να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από τους αιρετούς.
Ο τότε πρόεδρος Τραμπ «είπε ότι είχα το δικαίωμα να αντιστρέψω το αποτέλεσμα των εκλογών (…) αλλά είχε άδικο», τόνισε χθες. «Δεν είχα τέτοιο δικαίωμα». «Και ειλικρινά, δεν υπάρχει λιγότερο αμερικανική ιδέα από το ότι ένα μόνο πρόσωπο μπορεί να επιλέξει ποιος θα γίνει πρόεδρος».
Έτσι δικαιολόγησε το γιατί δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει το Ν.Τραμπ από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είχε σοβαρές ενδείξεις νοθείας (ούτε λίγο ούτε πολύ ψήφισε μέχρι και ο… Ντόναλντ Ντακ).
Ο Μάικ Πενς, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ριχτεί κι ο ίδιος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο και πολλές «κακές γλώσσες» λένε πως γι΄αυτό στράφηκε κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου.
Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί εδώ και εβδομάδες συνεργάζονται με τους Δημοκρατικούς πάνω σε σχέδιο νόμου που θα αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να ανατραπεί.
Κατά τη διάρκεια των ταραχών, ορισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ φώναζαν «κρεμάλα στον Μάικ Πενς» και κάποιοι έστησαν ικριώματα έξω από το κτίριο. Ευρύτερα, οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου προκαλούν διαίρεση στην αμερικανική Δεξιά, όπου όμως η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του Ν.Τραμπ και των αποκαλύψεων του για εκλογική νοθεία το 2020.
Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, το GOP, πήρε την απόφαση να τιμωρήσει πολιτικά τα δύο μέλη του που συμμετέχουν στην έρευνα ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη μομφή, που έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, η κομματική ιεραρχία κατηγορεί τη Λιζ Τσέινι και τον Άνταμ Κίνζινγκερ για συμπεριφορά «καταστροφική» τόσο «για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα» όσο και «για τη δημοκρατία μας».
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το συνέδριο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γιούτα, υπογράμμισε ότι η διαδήλωση της 6ης Ιανουαρίου 2021 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια «θεμιτή πολιτική έκφραση» από μέρους «απλών πολιτών», την ώρα που ορισμένοι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο «τρομοκρατική» ενέργεια.
Η βασική ενδιαφερόμενη, η βουλευτίνα Λιζ Τσέινι, καταφέρθηκε εναντίον «των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ που μετατρέπονται οικειοθελώς σε ομήρους του ανθρώπου που παραδέχθηκε ότι ήθελε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».
Η εσωκομματική διαδικασία στο Ουαϊόμινγκ, που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο, θα είναι μια από αυτές που θα προσελκύσουν τη μεγαλύτερη προσοχή ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το 55% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι του έκλεψαν τη νίκη το 2020.