Μάλι: Δεν είναι καλοδεχούμενες πλέον οι γερμανικές δυνάμεις στην χώρα
Ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr, του γερμανικού Στρατού, προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη αποστολή του στο εξωτερικό, αυτή στο Μάλι, στη δυτική Αφρική, γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη από επιχειρησιακή και πολιτική σκοπιά.
«Στο Μπαμακό έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θεωρούμε δημοκρατικά εκλεγμένη και νόμιμη. Το γεγονός ότι δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές για άλλα πέντε χρόνια αποτελεί αφόρητη κατάσταση για εμάς. Δεν γίνεται να θεωρούμε ομαλή αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Στρατηγός Έμπερχαρτ Τσορν στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Στην επικράτεια της αφρικανικής χώρας είναι ανεπτυγμένοι το τρέχον διάστημα κάπου 1.400 μέλη της Bundeswehr, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUTM) και της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (MINUSMA).
Όμως οι εντάσεις στο Μάλι έχουν οξυνθεί τελευταία, ειδικά ανάμεσα στη στρατιωτική χούντα και την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχη δύναμη τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρεσβευτής διώχτηκε από το Μπαμακό, ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις της Δανίας είναι αναγκασμένες να αποσυρθούν.
Υπήρχαν ήδη έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Μάλι και τη Δύση εξαιτίας της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη σε όλη την περιοχή, είπε ο ανώτατος Γερμανός αξιωματικός.
«Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στο Σάχελ
«Αν διευρύνουμε την εστίασή μας, πέρα από το Μάλι, στο Σαχέλ συνολικά, βλέπουμε ακόμη ένα πραξικόπημα, στην Μπουρκίνα Φάσο, και μια απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου. Όλα αυτά δεν διευκολύνουν την κατάσταση από επιχειρησιακή σκοπιά», τόνισε ο στρατηγός Τσορν.
«Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε δύσκολα πολιτικά νερά. Ο Νίγηρας είναι άγκυρα για εμάς στην περιοχή αυτή τη στιγμή».
Στο Μαλί, η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται συνολικά, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Η εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας προχωρά αλλά «υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί», σημείωσε.
Από τη δική της πλευρά, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εξέφρασε «μεγάλο σκεπτικισμό» για το εάν η χώρα της θα διατηρήσει τη δύναμη που έχει αναπτύξει στο Μάλι.
«Δεν έχω την εντύπωση ότι είμαστε καλοδεχούμενοι πλέον», τόνισε η Κριστίνε Λάμπρεχτ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι αντιμετωπίζουν περιορισμούς πλέον στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τους από πλευράς της χούντας.
Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι κάνει ολοένα πιο δύσκολα τα πράγματα για το Βερολίνο, εξήγησε η κυρία Λάμπρεχτ. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της στρατιωτικής αποστολής της Γερμανίας στο Μαλί ήδη την περασμένη εβδομάδα.