Η ουκρανική κρίση δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ με σκοπό να αποτραπεί η λειτουργία του ρωσικού αγωγού Nord Stream II και να περιοριστούν οι ροές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα μεγάλα έσοδα που εισπράττει η Μόσχα με την άνοδο των τιμών του αερίου έχουν ενοχλήσει πάρα πολύ το ΝΑΤΟ και αναζητούν τρόπους για να μεταφερθεί αέριο από άλλες πηγές στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ διερευνά τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνέδεε την ισπανική Καταλονία με τη Γαλλία και θα μείωνε την εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. 

Θεωρούν μάλιστα πως ο αγωγός Micat θα αντικαθιστούσε τουλάχιστον 10% από τις ρωσικές εξαγωγές αερίου.

Αυτό ανέφερε η εφημερίδα la Vanguardia, επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση του βασιλείου της Ισπανίας όπως δημοσιεύει το TASS .

Σύμφωνα με αυτήν, η πρωτοβουλία του αγωγού Midcat μπλοκαρίστηκε πριν από τρία χρόνια από ισπανικές και γαλλικές ρυθμιστικές αρχές επειδή θεώρησαν ότι η κατασκευή του δεν θα ήταν οικονομικά αποδοτική στο πλαίσιο της ταχείας αντικατάστασης του φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  defencenet.gr

«Μια νέα διαπυρηναϊκή σύνδεση για την αποστολή αλγερινού αερίου και υγροποιημένου αερίου στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία θα μπορούσαν να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία από οκτώ μονάδες επαναεριοποίησης που θα βρίσκονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία», διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα μιας πιθανής «επανεκκίνησης μιας νέας διασυνοριακής σύνδεσης με τη Γαλλία για την παράδοση φυσικού αερίου στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται επί του παρόντος στα τραπέζια εργασίας των χωρών του ΝΑΤΟ. 

«Η Γερμανία ενδιαφέρεται πολύ για το έργο», διαβεβαίωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η υψηλή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο «φαίνεται πλέον να είναι μια από τις κύριες γεωστρατηγικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν σκληρά το Βερολίνο να συμπεριλάβει την επ’ αόριστον αναστολή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε ένα πακέτο απειλών κατά της Ρωσίας», σημειώνει η εφημερίδα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή της, η Γερμανία «δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη βιομηχανία της».

Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία κατέστη οικονομική υπερδύναμη λόγω του φθηνού ρωσικού αερίου και δεν θέλει με τίποτε να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση της ενεργειακής εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Το αλγερινό αέριο όμως δεν την αφήνει αδιάφορη…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ