Ο Β.Πούτιν σκιαγράφησε πρόσφατα ένα σενάριο στο οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας ή για να ανακαταλάβει περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που τώρα ουσιαστικά ελέγχονται από ρωσόφωνους οι οποίοι μάλιστα έχουν γίνει Ρώσοι πολίτες με ρωσικά διαβατήρια.

«Φανταστείτε ότι η Ουκρανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε ο Β.Πούτιν. «Θα πρέπει να πολεμήσουμε το NATO τότε; Το έχει σκεφτεί κανείς;»

Ποιες είναι οι προοπτικές της Ουκρανίας για ένταξη στο NATO;

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά απίθανες για το άμεσο μέλλον. Αν και η Ουκρανία δεν έχει προσφορά ένταξης από το NATO, έχει πλησιάσει πιο κοντά στη συμμαχία με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας με τη θέσπιση ενός Χάρτη NATO-Ουκρανίας το 1997 για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ δήλωσαν δημοσίως το 2008 ότι η Ουκρανία και η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, Γεωργία, «θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας». Δεν είπαν πότε και πώς, αλλά η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ότι εξηγεί την ανησυχία της Μόσχας ότι το Κίεβο θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και άλλοι ηγέτες του NATO που υπέγραψαν τη δήλωση του 2008 σχετικά με την Ουκρανία και τη Γεωργία αποφάσισαν να μην τους δώσουν αυτό που είναι γνωστό ως «Σχέδιο Δράσης Μέλους» μια αρχή για την πορεία προς την τελική ένταξη.

Η Γερμανία και η Γαλλία αντιτάχθηκαν έντονα στην κίνηση της Ουκρανίας προς την ένταξη και η ευρύτερη άποψη στο NATO ήταν ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να ολοκληρώσει εκτεταμένες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πριν γίνει υποψήφια για ένταξη. 

Όμως όταν οι Αμερικανοί θέλουν όλα γίνονται και αυτό οι Ρώσοι το γνωρίζουν…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ