Η λιβυκή Βουλή διέταξε σχηματισμό κυβέρνησης εντός 15 ημερών – Η Λιβύη «χωρίζεται» σε δύο τμήματα
Ο Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την εξουσία
Η Λιβύη βρίσκεται στα πλαίσια ενός νέου εμφυλίου πολέμου (ή συνέχιση του προηγούμενου) καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο (το μόνο εκλεγμένο κέντρο εξουσίας στην χώρα) ζήτησε από τον Φατχί Μπασάγκα να σχηματίσει κυβέρνηση εντός δεκαπέντε ημερών.
Αυτό σημαίνει πως δεν αναγνωρίζεται πλέον η κυβέρνηση του τουρκόφιλου μεταβατικού πρωθυπουργού Α.Ντμπεϊμπά η οποία όμως συνεχίζει να αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
Η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανακοίνωσε τον Φατχί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό, αντί του Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του, κάτι που ανοίγει την πόρτα, σύμφωνα με παρατηρητές σε μια νέα διαίρεση και σύγκρουση μεταξύ δύο κυβερνήσεων στη χώρα, όπως σημειώνει η al Ghad.
Την Πέμπτη, το λιβυκό κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον επικεφαλής του κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, επέλεξε τον Φατχί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για να διαδεχθεί τον Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία, καθώς στηρίζεται στην άρνησή του στη διεθνή θέση, η οποία εμμένει στην παραμονή του (σημ. αναφέρεται στις δηλώσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Στέφανι Ουίλιαμς).
Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Λιβυκής Ummah, Μουχάμαντ αλ Ασμάρ δήλωσε ότι ο διορισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Φατχί Μπασάγκα, έχει μόνο 15 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να την υποβάλει στο Κοινοβούλιο για την έγκρισή της.
Ο αλ Ασμάρ πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «From London» στην οθόνη του Al-Ghad, ότι η σκηνή στη Λιβύη θα παραμείνει σε διαμάχες, διαιρέσεις και συγκρούσεις, λόγω της απουσίας του διεθνούς ρόλου, που υποτίθεται ότι ελέγχει την σκηνή μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο αλ Ασμάρ εξήγησε ότι ο Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα παραβίασε τις δεσμεύσεις που υπέγραψε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και παρουσιάστηκε ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Ο Μπασάγκα υποσχέθηκε να «ανοίξει μια νέα σελίδα», λέγοντας «απλώνουμε τα χέρια μας σε όλους» και τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνηση θα «δεσμευτεί στις δημοκρατικές αρχές».
Ο Μπασάγκα ευχαρίστησε τον Ντμπεϊμπά για το έργο που επιτέλεσε «κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο λιβυκός στρατός, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου να ορίσει πρωθυπουργό τον Φατχί Πασάγκα.
Η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της σε οτιδήποτε διαφυλάσσει την ενότητα και την κυριαρχία της Λιβύης, επισημαίνοντας την ικανότητα της νέας λιβυκής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του Φατχί Μπασάγκα, να ελέγχει την εσωτερική κατάσταση και να προετοιμάζει το κλίμα για τη διεξαγωγή εκλογών.
Στην ουσία η Λιβύη θα έχει δύο κυβερνήσεις, μία για το δυτικό τμήμα και μία για το ανατολικό.
Στη Λιβύη επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ φατριών και κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών οδήγησαν στην κατάρρευση της διαδικασίας λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία.
Σχεδόν 3 εκατομμύρια Λίβυοι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν στις εκλογές του Δεκεμβρίου και η πολιτική σύγκρουση και η καθυστέρηση που ακολούθησε εξόργισε και απογοήτευσε πολλούς από αυτούς.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ , δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη, οι οποίες θα επαναφέρουν την πόλωση η οποία έπληξε τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ο Αμπούλ Γκέιτ τόνισε τη σημασία της έναρξης της απέλασης όλων των μορφών ξένης στρατιωτικής παρουσίας από τα λιβυκά εδάφη και να τεθούν τα όπλα στα χέρια μόνο της επίσημης αρχής στη χώρα.