Η Ουκρανία εξετάζει την προοπτική να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Την αποκάλυψη την έκανε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΝΑΤΟ καθώς μία ένταξή της θα είχε πολύ οδυνηρές συνέπειες για την χώρα.

“Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε”, απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Λίγο αργότερα όμως το Κίεβο «αναδίπλωσε» τον πρέσβη του.

Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία, ενώ και αυτός προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” στους στόχους της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

“Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας”, τόνισε ο Σεργκίι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. “Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του”, πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

“Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους”, εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. “Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας”, πρόσθεσε.

“Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ– αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ”, επεσήμανε ο Πριστάικο. “Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα”. Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: “Όχι”.

Φυσικά δεν προχώρησε μόνος του σε αυτή την δήλωση. Εννοείται ότι τον ανάγκασαν να την «διασκευάσει» ενώ και η πρώτη του ερμηνεία δόθηκε προφανώς γιατί κάτι τέτοιο συζητιέται στο Κίεβο για να αποφύγουν ένα αδιέξοδο με την Ρωσία.

Στο ουκρανικό ζήτημα έχουν εγκλωβιστεί οι ΗΠΑ καθώς σήκωσαν πολύ ψηλά τον πήχυ και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να τον κρατήσουν εκεί.

Για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν χρειάζεται να εμφανιστεί ότι υποχωρεί η Ουκρανία και όχι η Δύση. Το ζήτημα όμως είναι σε τι θα υποχωρήσει η Ουκρανία αν δεν εγκαταλείψει την φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Η Ρωσία θεωρεί (και δικαίως) ότι το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να μπορεί να θέσει την Ρωσία στο «στόχαστρο» από μία απόσταση τόσο κοντινή που θα είναι αδύνατον να προστατευθεί.

Μία πυραυλική επίθεση κατά της Μόσχας θα δίνει περιθώριο για ελάχιστο χρόνο αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ