Ο κίνδυνος για έκρηξη πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είναι υπαρκτός. Οι ΗΠΑ (ο στενός κύκλος του Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλιντον) που επιθυμούν ρήξη με την Ρωσία έχουν εξαπολύσει μια τεραστίων διαστάσεων προπαγάνδα σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα όμως η Μόσχα φοβάται ακριβώς το αντίθετο: Ότι το Κίεβο θα προχωρήσει σε προβοκάτσια προκειμένου να αναζητήσει την αφορμή για να εισβάλλει αυτό στις ανεξάρτητες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.

Για αυτό το λόγο έχει αρχίσει να εξοπλίζει τις δυνάμεις αυτοπροστασίας των Δημοκρατιών με αμυντικά όπλα. Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αντιαεροπορικά συστήματα BUK φαίνεται να περνούν ένα δρόμο στο Ντόνετσκ στο πλαίσιο της προστασίας του τοπικού πληθυσμού από ενδεχόμενο κτύπημα του Κιέβου με ελικόπτερα ή τουρκικά UAV όπως τα TB.2 Bayraktar που διαθέτει.

Την ίδια ώρα σε ρεπορτάζ της, η ρωσική κρατική τηλεόραση υποστήριξε ότι εθνικιστές του Κιέβου σχεδιάζουν να σφαγιάσουν Ρώσους στα ανατολικά της χώρας.

Ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, υπεύθυνος για την επικοινωνία και γνωστός ως στενός και πιστός συνεργάτης του Πούτιν, Ντμίτρι Κισέλιοφ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο ουκρανικός στρατός «βασάνισε και σκότωσε άγρια» χιλιάδες αμάχους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να διαμηνύουν προς τη Δύση ότι προτίθενται να δώσουν λίγο ακόμα χρόνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρώτησε τον υπουργό του εάν «υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια ή αν απλώς παρασύρεται σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις».

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε επ’ αόριστον διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα. Αλλά ως υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθούν τα προβλήματα».

Η ρωσο-ουκρανική κρίση απέκτησε αίφνης και μια τραγική ελληνική διάσταση μετά την δολοφονία των δύο ομογενών από Ουκρανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το περιστατικό έγινε «για ασήμαντη αφορμή», ενώ ο Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει με τον ουκρανό ομόλογό του προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».

Η Βρετανία συνεχίζοντας την παράδοση της απόλυτης ευθυγράμισης με τις ΗΠΑ, λόγω της ειδικής σχέσης, δήλωσε ότι λαμβάνει «πολύ» σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις των Αμερικανών περί πιθανής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι σχολίασε, «φοβάμαι πως είμαστε πιο κοντά σε έναν πόλεμο από όσο ήμασταν σε αυτή την ήπειρο εδώ και 70 χρόνια».

Επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης να «αποχωρήσουν άμεσα όλοι οι Βρετανοί πολίτες από την Ουκρανία». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον “γκρεμό” στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή “τις επόμενες 48 ώρες”. Ο Τζόνσον αναμένεται να επισκεφτεί εντός της εβδομάδας χώρες της ΕΕ, συνομιλώντας για την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ