Η Ρωσία δείχνει την «καλή της θέληση» – Αποσύρει στρατεύματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση
Ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αποσύρονται και έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Πρόκειται για κίνηση «καλής θέλησης» της Μόσχας με την οποία φυσικά διαλύει το αμερικανικό αφήγημα «περί εισβολής» την… Τετάρτη και γενικώς οποιαδήποτε ημέρα.
“Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους”, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Αυτό το κάνει η Μόσχα σε απάντηση των υστερικών ισχυρισμών Τ.Μπάιντεν και των Ευρωπαίων υπουργών ότι θα επιτεθεί αύριο στην Ουκρανία.
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως το pronews.gr και το defencenet.gr δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Η μοναδική περίπτωση να εμπλακεί στην περιοχή είναι για να βοηθήσει, ανεπίσημα πάντα, τους ομοεθνείς της στις αυτόνομα περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ
Το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που οι δυτικοί έσπρωχναν το Κίεβο να εισβάλλει σε αυτές τις περιοχές, είναι να υπήρχε αποστολή μονάδων υποστήριξης των αυτονομιστών, όπως ακριβώς είχε κάνει και την διετία 2014-2015, χωρίς σήματα και αναγνωριστικά και αποκλειστικά για την άμυνα των ρωσόφωνων.
Επισήμως εμπλοκή δεν είχε ποτέ στην Ουκρανία, μετά το πραξικόπημα του 2014 και δεν έχει σκοπό να το κάνει ούτε τώρα.
Ούτε και στην περίπτωση ανακατάληψης, αρχικά και εν συνεχεία ένωσης με τον ρωσικό κορμό, της Κριμαίας, υπήρξε κάποια σύγκρουση.
Αναίμακτα το 92% των ρωσόφωνων αποφάσισε να ενωθεί με την Ρωσία, αργότερα στο δημοψήφισμα.
Πολλά δυτικά ΜΜΕ, με σαφώς κατευθυνόμενα άρθρα αναφέρονται στις ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Λευκορωσία και τις παρουσιάζουν ως «πρόβες εισβολής» αλλά δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ασκήσεις, από επίδειξη ισχύος, και όχι πρόβες εισβολής
Είναι «απαντητικές ασκήσεις» σε ασκήσεις και συγκεντρώσεις ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων κοντά ή επί των ρωσικών συνόρων αλλά δεν πρόκειται για επιθετικές κινήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις ουδέποτε προωθήθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με επιθετική διάταξη, ούτε προωθήθηκαν μείζονες αεροπορικές δυνάμεις υποστήριξης ή μεγάλες μονάδες ελικοπτέρων, πέραν αυτών που χρειαζόντουσαν για τις ανάγκες των ασκήσεων.
Και όπου αναπτύχθηκαν όταν τελείωσαν τις ασκήσεις τα στρατεύματα μεταφέρθηκαν πίσω στις βάσεις τους
Επίσης, όπως αναφέρουν απόλυτα ακριβείς πληροφορίες από την περιοχή των ρωσικών ασκήσεων
1. Ποτέ δεν μεταφέρθηκαν μεγάλες κινητές νοσοκομειακές μονάδες στην περιοχή των ασκήσεων, απαραίτητη προϋπόθεση σε μία επικείμενη μείζονα επιθετική ενέργεια
2. Ποτέ δεν μεταφέρθηκαν κινητές τράπεζες αίματος, εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση σε μία επικείμενη μείζονα στρατιωτική επιχείρηση
Η πρόνοια για την περίθαλψη τραυματιών θεωρείται εκ των βασικότερων κινήσεων σε μία πολεμική προετοιμασία και απαραίτητη ακόμα και για το ηθικό των στρατευμάτων που θα συμμετέχουν σε μία στρατιωτική επιχείρηση.
Το 2014 στην Κριμαία, άσχετα αν έγινε αναίμακτα η ανακατάληψη της χερσονήσου, είχαν μεταφερθεί στα σύνορα και είχαν φορτωθεί σε αεροσκάφη Αn-124 κινητά νοσοκομεία και τράπεζες αίματος όταν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις καταλάμβαναν τα σημεία ελέγχου και τις συνοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία.
Βέβαια, δεν πρόκειται να αδιαφορήσει η Ρωσία σε περίπτωση μαζικής επίθεσης στους ρωσόφωνους ή και Ρώσους πλέον (έχουν λάβει οι περισσότεροι ρωσικά διαβατήρια) στην Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Στην περίπτωση που οι δυτικοί πείσουν τους Ουκρανούς ότι είναι ικανοί να επιτεθούν στις αποσχισμένες περιοχές θα αναλάβουν σίγουρα υπηρεσία τα «πράσινα ανθρωπάκια» του 2014, όπως προαναφέραμε: Ρωσικές μονάδες χωρίς διακριτικά για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίσημη ρωσική εμπλοκή.
Αλλά μόνο για την άμυνα των περιοχών αυτών.
Η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί η Ρωσία αποκλείεται να εισβάλλει στην Ουκρανία;» είναι πολύ απλούστερη απ’ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί.
Πρώτον γιατί ο Β.Πούτιν θεωρεί την Ουκρανία… μέρος της Ρωσίας και τους Ουκρανούς «αδέλφια».
Ο ίδιος έχει δηλώσει πώς μια ρωσική ενέργεια κατά της Ουκρανίας θα ήταν «εμφύλιος πόλεμος».
«Είναι ρωσικό αίμα, αδελφό σλαβικό αίμα. Πώς θα χύσουμε τέτοιο αίμα;» είχε δηλώσει για πρώτη φορά το 2014 και το επανέλαβε πρόσφατα.
Δεύτερον γιατί μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την ρωσική πολιτική στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου και γενικότερα τις πωλήσεις ρωσικών υδρογονανθράκων στην δυτική Ευρώπη την στιγμή που στην Μόσχα και στο Βερολίνο αναμένουν την ενεργοποίηση του Nord Stream ΙΙ.
Με ποια λογική (έστω και την «λογική» του Μπάιντεν), κάποιος «θα πυροβολούσε τον πελάτη του»;
Πρακτικά όλη αυτή η φημολογία περί «ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» από τα δυτικά ΜΜΕ (που λαμβάνουν πληροφόρηση από τις αντίστοιχες δυτικές μυστικές υπηρεσίες) αφορά την δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος για την Ρωσία με βασικό διακύβευμα την λειτουργία του Nord Stream II.
Και γιατί να εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία; Η Ουκρανία αποτελεί ως στρατιωτική απειλή για την Ρωσία μικρότερο μέγεθος από αυτό που αποτελεί π.χ. η Αλβανία για την Ελλάδα.
Με τον μισό πληθυσμό ρωσόφωνους και διαβρωμένο από την Ρωσία ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και φυσικά τις ένοπλες δυνάμεις, η Ουκρανία αποτελεί απειλή μόνο για τους ρωσόφωνους των αποσχισμένων περιοχών, καθώς το Κίεβο χρησιμοποιεί στις μονάδες αυτές στελέχη από πρώην πολωνικούς πληθυσμούς της βορειοδυτικής Ουκρανίας ή νεοναζί του Δεξιού Τομέα.
Αλλά μέχρι εκεί,
Οι αυτονομιστές, έστω με την βοήθεια από τα «πράσινα ανθρωπάκια» είναι υπεραρκετοί…
Οι μόνοι που ήθελαν πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι Αμερικανοί για τους ίδιους λόγους που δεν τον θέλουν οι Ρωσοι, τόσο απλά…