Δεν ήταν ικανοποιητική η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο έχει πλέον «φιξάρει» ένα μόνιμο σημείο στο διάστημα από όπου θα ξεκινήσει την εξερεύνηση των αστεριών.

Είναι πάντως φυσιολογικό αυτό το γεγονός και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για δουλέψει το τηλεσκόπιο με βάση τις δυνατότητές του.

Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει μια κρίσιμη εργασία που θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Η επιφάνεια του τηλεσκοπίου αποτελείται από 18 διαφορετικούς καθρέπτες, οπότε όλοι αυτοί πρέπει να καλιμπραριστούν ώστε ότι αντανακλούν να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο μεταξύ τους και να αποδίδουν μια ενιαία πλήρως εστιασμένη εικόνα.

Πως θα γίνει αυτό; Η NASA «στόχευσε» ένα συγκεκριμένο αστέρι, το HD 84406 στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Αυτό είναι σχετικά απομονωμένο στον αστρικό ορίζοντα και αρκετά φωτεινό. Μετά ξεκίνησε να παίρνει συνεχείς φωτογραφίες, συνολικά 1.560 με την υπέρυθρη κάμερα του τηλεσκοπίου. Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες εικόνες, σαν και αυτή που βλέπουμε.

Τι δείχνει αυτή; Το ίδιο αστέρι, αλλά 18 φορές, δηλαδή όπως το βλέπει κάθε κομμάτι καθρέπτη. Οπότε με βάση αυτές τις απεικονίσεις σταδιακά οι καθρέπτες θα ξεκινήσουν μικροσκοπικές κινήσεις (με τα μοτέρ που τους ελέγχουν) ώστε η τελική εικόνα να είναι η επιθυμητή, δηλαδή να έχουν συγκλίνει απόλυτα οι επιμέρους εικόνες, σε μια και μοναδική και πολύ καθαρή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ