Β.Πουτιν: «Θα τηρήσουμε τις συμφωνίες του Μινσκ – Δεν θα αναγνωρίσουμε τις δημοκρατίες του Ντόνμπας»
Ο Όλαφ Σολτς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ του Εμανουέλ Μακρόν: οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Ρώσου προέδρου διήρκεσαν τρεις ώρες έναντι εξήμισι.
Το βασικό συμπέρασμα: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνδέει την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τις κύριες «ρωσικές ανησυχίες».
Και δεν σκοπεύει να κλιμακώσει την κατάσταση.
Απαντώντας στην έκκληση των βουλευτών να αναγνωρίσουν το DPR και το LPR, ο Πούτιν είπε ότι είναι απαραίτητο να λυθούν τα προβλήματα του Ντονμπάς με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ. Δηλαδή δεν θα υπάρξει αναγνώριση όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Το μακρύ τραπέζι
Το μυστικό του μακρού τραπεζιού, στο οποίο κάθονται ορισμένοι καλεσμένοι που φτάνουν στο Κρεμλίνο, αποκαλύφθηκε ακόμη και μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και ο Όλαφ Σολτς έπρεπε να γίνει άλλη μια επιβεβαίωση του κανόνα που υιοθετήθηκε στο Κρεμλίνο: όποιος αρνείται τη ρωσική δοκιμή PCR βρίσκεται 6 μέτρα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως εξήγησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε μια πανδημία, κάθε ηγέτης έχει «τις δικές του προτιμήσεις και πρωτόκολλα» και όλοι το αντιμετωπίζουν με κατανόηση.
Η εικόνα του Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να χαλάσει από μεγάλη απόσταση. Και η μεγάλη απόσταση δεν επηρεάζει τη φύση των διαπραγματεύσεων, το περιεχόμενο και τη διάρκειά τους.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό «αλλά»: οι Ρώσοι και Γάλλοι ηγέτες είχαν συναντηθεί στο παρελθόν σε κανονικό περιβάλλον και κατάφεραν, όπως λένε, να δημιουργήσουν καλή προσωπική επαφή.
Αλλά για τον Σολτς, αυτή δεν είναι απλώς μια πρώτη επίσκεψη, αλλά και ένα είδος γνωριμίας για το εάν ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να κληρονομήσει από την προκάτοχό του Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο μια καρέκλα στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και την ιδιότητα του άτυπου ηγέτη της ΕΕ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε ήδη να εννοηθεί στο πρωτόκολλο ότι υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές για αυτόν τον ρόλο, ιδίως ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε το Κρεμλίνο, παρουσίασε τις προτάσεις του για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, άντεξε μια 6ωρη συζήτηση και ενημέρωσε άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς «για την ουσία των θεμάτων που τέθηκαν σε αυτήν».
«Από αυτή την άποψη, θα ήταν πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον να ακούσουμε τις εκτιμήσεις σας για το τι συμβαίνει», είπε ευγενικά ο Πούτιν στον καλεσμένο.
Ο Όλαφ Σολτς ένιωθε ξεκάθαρα άβολα στο τεράστιο γραφείο του Κρεμλίνου, στο μακρύ γυμνό τραπέζι, το οποίο, ακόμη και μετά από κριτική και photoshoping, δεν έγινε προσπάθεια να γίνει πιο φιλόξενο και άνετο.
Σε αντίθεση με τον πολυλογά και φλύαρο Μακρόν, ο Σολτς μιλούσε ελάχιστα δημόσια, δηλαδή 45 δευτερόλεπτα, και σε αυτό το διάστημα δεν πρόλαβε να πει κάτι ουσιαστικό.
«Όταν προέκυψε μια τόσο δύσκολη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, πρέπει να επικοινωνήσουμε, όπως κάνατε ήδη με τον Γάλλο συνάδελφό μου», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος. «Είναι πολύ σημαντικό οι σχέσεις μεταξύ των κρατών να επιλύονται πάντα μέσω διαλόγου», πρόσθεσε.
Η αυτοσυγκράτηση του Όλαφ Σολτς πιθανότατα οφείλεται όχι μόνο στον σκανδιναβικό χαρακτήρα του και στην έλλειψη εμπειρίας στην ύφανση λέξεων (τα δύο τρίτα των Γερμανών, όπως έδειξε έρευνα του περιοδικού Der Spiegel, είναι δυσαρεστημένοι με τις δημόσιες ομιλίες της καγκελαρίου), αλλά και στο γεγονός ότι πολλά έχουν ήδη ειπωθεί.
Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και την Ουκρανία.
Συμμετείχε επίσης σε διαβουλεύσεις, τις οποίες, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα και το Κίεβο, οργάνωσε για συναδέλφους του ο Εμανουέλ Μακρόν. Με άλλα λόγια: ο Σολτς όχι μόνο γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά έχει ήδη καταφέρει να δώσει δημόσια απάντηση σε πολλούς από τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, όπως ήταν φυσικό, ανησυχούσαν για το αν ο πόλεμος θα ξεκινούσε στις 16 Φεβρουαρίου.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ως συνήθως, δεν έδωσε άμεση απάντηση.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι υπήρχε ήδη πόλεμος στην Ευρώπη, όταν το ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άρχισε να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία.
«Δεν θέλουμε να συμβεί ξανά αυτό, γι’ αυτό υποβάλλουμε προτάσεις για να διασφαλίσουμε ίση ασφάλεια για όλους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας», εξήγησε.
Με άλλα λόγια, η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά της Δύσης.