Στο «στόχαστρο» της Μόσχας και οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα: Να αποσυρθούν αμέσως!
Στο «στόχαστρο» της Μόσχας τέθηκαν από σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την απάντησή του στις αμερικανικές προτάσεις εγγύησης ασφάλειας που είχε ζητήσει η Ρωσία.
Όπως αναφέρεται στην ρωσική απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται πως αν και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να εργαστούν για ορισμένα και συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου των όπλων και μείωσης του κινδύνου, η Ρωσία θα τα συζητήσει μόνο εάν υπάρξει παράλληλη αναφορά και ζητήματα που έχουν θεμελιώδη αξία για την ίδια.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία αναγκάζοντας το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ, προτρέποντας τη Δύση να αρνηθεί τη στρατιωτική συνεργασία με αυτή τη χώρα.
Επίσης, η Μόσχα απαίτησε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (βλ. Ελλάδα) , προειδοποιώντας ότι θα λάβει στρατιωτικά και «τεχνικά» μέτρα εάν η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.
Σταθερό θεμέλιο
Η αμερικανική πλευρά απέτυχε να δώσει μια εποικοδομητική απάντηση στα βασικά σημεία του σχεδίου συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας, επιλέγοντας σκόπιμα τα θέματα που νιώθει άνετα να συζητήσει, σημείωσε ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτή η φύση του πακέτου των ρωσικών προτάσεων αγνοήθηκε και τα «βολικά» ζητήματα σκόπιμα επιλέχθηκαν και στη συνέχεια στράφηκαν για να δημιουργήσουν πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση
«Αυτή η προσέγγιση και η συνοδευτική αφήγηση από Αμερικανούς αξιωματούχους ενισχύουν τεκμηριωμένες αμφιβολίες ότι η Ουάσιγκτον είναι πραγματικά δεσμευμένη να διορθώσει την ευρωπαϊκή κατάσταση ασφάλειας», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε στην Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία «πρότεινε να ακολουθήσει το μονοπάτι της διευθέτησης της απαράδεκτης κατάστασης, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται στην ευρωατλαντική περιοχή, συνολικά και μακροπρόθεσμα».
«Αυτό συνεπάγεται, πρώτα και κύρια, τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας με τη μορφή συμφωνίας, βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει περαιτέρω ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Ρωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Εάν δεν υπάρχει ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να διαπραγματευτεί σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα πρέπει να αντιδράσει, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής μέτρων στρατιωτικού και τεχνικού χαρακτήρα», συμπλήρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.