Β.Πούτιν: «Θα μας επιβληθούν κυρώσεις έτσι κι αλλιώς – Οι ΗΠΑ θέλουν να βλάψουν την οικονομία μας»
«Θα βρουν δικαιολογία» λέει ο Ρώσος πρόεδρος
Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι θα επιβληθούν στην Ρωσία κυρώσεις έτσι κι αλλιώς άσχετα με το τι θα πράξει η Μόσχα και θα βρεθεί μία «δικαιολογία» από την Δύση (στην ουσία από τις ΗΠΑ).
“Οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε κάθε περίπτωση. Είτε υπάρχει κάποιος λόγος (—) είτε όχι, θα βρεθεί, γιατί ο στόχος είναι διαφορετικός, ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, σε αυτήν την περίπτωση, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας .»
Ο Β.Πούτιν πιστεύει και ορθώς, ότι ο σκοπός αυτών των περιορισμών από τη Δύση είναι να περιορίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι επρόκειτο για αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Οι κυρώσεις θα επιβληθούν ούτως ή άλλως.
Υπάρχει κάποιος λόγος σήμερα, για παράδειγμα, που συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, ή αν δεν υπάρχει τέτοιος λόγος – θα βρεθεί, γιατί ο στόχος είναι διαφορετικός, ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία και η Λευκορωσία .
Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, θα υπάρχει πάντα λόγος να εισαχθούν ορισμένοι παράνομοι περιορισμοί και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από αθέμιτος ανταγωνισμός », είπε ο Ρώσος ηγέτης σύμφωνα με το defencenet.ru.
Ο Πούτιν είπε ότι η πίεση των κυρώσεων ” είναι απολύτως παράνομη”.
«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, για το οποίο όσοι μιλούν τώρα για αυτό [για πιθανές νέες κυρώσεις] ενδιαφέρονται μόνο όταν τους συμφέρει. Και όταν δεν είναι κερδοφόρο, χαίρονται να ξεχνούν όλους τους κανόνες του δημόσιου διεθνούς δικαίου ».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι και οι δύο χώρες -τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία- ζουν με ορισμένους περιορισμούς εδώ και πολλά χρόνια, επειδή όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις καθοδηγούνται αποκλειστικά από το δικό τους όφελος και «παραμελούν τα συμφέροντα των άλλων».
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση πραγμάτων – να δυναμώσουμε τους εαυτούς μας εκ των έσω, και πάνω απ’ όλα, φυσικά, στον οικονομικό τομέα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.
«Πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου»
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η υπέρβαση των δυσκολιών λόγω των περιορισμών είναι σε θέματα αλληλεπίδρασης, οικονομικής συνεργασίας, τα οποία συζήτησαν οι πρόεδροι των χωρών στις συνομιλίες.
Σημείωσε ότι η Μόσχα και το Μινσκ «θα πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους με αυτή την έννοια».
«Και αυτό ακριβώς στοχεύει η σημερινή μας συνάντηση [με τον Λουκασένκο], αυτό ήταν πρώτα απ’ όλα στο επίκεντρο της προσοχής μας», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τόνισε ότι υπάρχει πάντα διέξοδος.
Σημείωσε ότι η χώρα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία οκτώ χρόνια, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το θέμα της υποκατάστασης των εισαγωγών.
«Δεν κάναμε όλα όσα σχεδιάζαμε, αλλά γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι πάνω από το 90 τοις εκατό των καθηκόντων που θέσαμε και διαμορφώσαμε για τον εαυτό μας έχουν λυθεί », είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι απομένουν πολλά να γίνουν. .
Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τις κυρώσεις, «απλώς κλείνουν το στόμα τους, αντέχουν»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων βλάπτει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τους συμμάχους των ΗΠΑ και η επιβληθείσα πολιτική περιορισμών δεν ταιριάζει σε πολλούς.
«Απλώς κλείνουν το στόμα τους, σιωπούν, αντέχουν. Αλλά <…> σε κανέναν δεν αρέσει: δεν τους αρέσουν οι δευτερεύουσες κυρώσεις και δεν τους αρέσει η άμεση πίεση κυρώσεων », είπε.
«Αργά ή γρήγορα, αυτό το απόστημα, φυσικά, θα σπάσει», είναι πεπεισμένος ο Πούτιν.
Υποθέσεις του μέλλοντος
Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία της ανάπτυξης σύγχρονων τομέων της οικονομίας, όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η γενετική κ.λπ.
«Αυτή είναι μια δύσκολη, μεγάλη δουλειά, δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το ζήτημα από σήμερα στο αύριο, αλλά πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης στις οποίες συμμετέχουμε είναι αφιερωμένες ακριβώς σε αυτό – το έργο της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς μας, και σε αυτή τη βάση θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ευημερίας των πολιτών μας», τόνισε ο Πούτιν.
Συνεργασία
Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας είναι υψίστης σημασίας, πιστεύουν οι ηγέτες των δύο χωρών, τονίζοντας την ανάγκη για προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των παράνομων περιορισμών, σημειώνοντας τη συνάφεια των θεμάτων στον πιστωτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών, τη δημιουργία κοινού χώρου πληρωμών, η εναρμόνιση της φορολογικής, τελωνειακής και εργατικής νομοθεσίας των δύο χωρών, η ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου, πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι παρόμοια έργα θα εξεταστούν σε άλλους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), εντός της οποίας διαμορφώνεται μια «πραγματικά ενιαία ευρασιατική αγορά για αγαθά, υπηρεσίες, κεφάλαιο και εργασία».