Β.Ζελένσκι: «Αν δεν μας θέλετε στο ΝΑΤΟ να μας το πείτε»
Ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να βγει από το αδιέξοδο που μόνος του μπήκε
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατανοήσει ότι η Δύση χρησιμοποιεί την χώρα του, ως το χρήσιμο «θύμα» για να πετύχουν οι ΗΠΑ τον σκοπό τους, να προκαλέσουν μία πολεμική κρίση με την Ρωσία, με σκοπό έπειτα να διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και ότι ο στόχος της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.
Από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου είπε: «Θέλουμε ειλικρινή απάντηση από το ΝΑΤΟ, εάν μας θέλει μέλος της, εάν ορισμένοι δεν μας θέλουν, να μας το πουν» τόνισε αναφερόμενος στην αρχή της ομοφωνίας για την ένταξη νέων μελών.
«Χρειαζόμαστε ειλικρινείς απαντήσεις, αλλά κανείς δεν πρέπει να νομίσει ότι η Ουκρανία θα γίνει νεκρή ζώνη ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ουκρανικό στρατό. «Με ή χωρίς διεθνή βοήθεια θα υπερασπιστεί τη χώρα».
Σχετικά με τη δυτική στρατιωτική βοήθεια υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται για χορηγίες αλλά «πολύ περισσότερο για συμβολή στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια».
«Σταματήστε την πολιτική κατευνασμού απέναντι στη Ρωσία. … Θελουμε βοήθεια, αν φοβάστε, δώστε μας φτηνά δάνεια … τι να τις κάνουμε τις κυρώσεις, όταν αρχίσουν να πέφτουν βόμβες» ή «έχουμε πολλούς φίλους, δεν θελουμε να πούμε ονόματα», ευθεία βολή κατά της Γερμανίας, η οποία αρνείται να δώσει όπλα στο Κιέβο, επικαλούμενη την κυβερνητική συμφωνία του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού εναντίον χορήγησης όπλων σε χώρες εμπλεκόμενες σε κρίσεις όπως αναφέρει η γερμανική DW.
Την «ουρά στα σκέλια» έβαλε ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητά από τον Ρώσο πρόεδρο να συναντηθούν, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης όπως ανέφερε χθες το pronews.gr
Ο Β.Ζελένσκι τόνισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση γιατί αλλιώς οι Ουκρανοί στρατιώτες «θα μπουν σε φέρετρα». Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο μετά την προτροπή του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν να «μαζευτούν» οι ουκρανικές παραστρατιωτικές μονάδες.
«Δεν ξέρω τι θέλει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι’ αυτό προτείνω μια συνάντηση», είπε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει την τοποθεσία για τις συνομιλίες. «Η Ουκρανία θα συνεχίσει να ακολουθεί μόνο τη διπλωματική οδό για χάρη μιας ειρηνικής διευθέτησης». Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο.
Ζήτησε επίσης από τους συμμάχους της Ουκρανίας να αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια εισβολή. «Τι περιμένετε;» είπε από το Μόναχο, προειδοποιώντας ότι θα είναι πολύ αργά όταν επιβληθούν κυρώσεις καθώς «τμήματα της χώρας μας θα έχουν καταληφθεί».
«Το να μπούμε σε φέρετρα και να περιμένουμε να μπουν ξένοι στρατιώτες δεν είναι κάτι που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Ζελένσκι. «Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας», υποσχέθηκε, «με ή χωρίς [εξωτερική] υποστήριξη».
Κατηγορώντας τη Δύση για αδράνεια, είπε: «Η Ουκρανία έχει λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την εγκατάλειψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο. Δεν έχουμε όπλα. Και καμία ασφάλεια… Αλλά έχουμε δικαίωμα – δικαίωμα να απαιτούμε τη μετάβαση από μια πολιτική κατευνασμού σε μια πολιτική που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη», είπε.
«Επί οκτώ χρόνια, η Ουκρανία ήταν ασπίδα. Για οκτώ χρόνια, η Ουκρανία συγκρατεί έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο». Είπε επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει ένα «σαφές» και «εφικτό» χρονοδιάγραμμα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει, καθώς το έχουν συμφωνήσει Μόσχα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
Πλέον ο Ουκρανός πρόεδρος το έχει καταλάβει και προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο που μόνος του έβαλε την χώρα του.