Βρετανία: Θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Bρετανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Μόσχα επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα εκτελεστική εντολή η οποία θα απαγορεύσει τις «νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία», τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες οντότητες νωρίτερα απόψε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ενεργοποιήσει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων.
Σύμφωνα με το διάταγμα, που αναμένεται να υπογραφεί, η Ουάσινγκτον θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε ενεργεί σε βάρος των δύο ουκρανικών επαρχιών. Όπως ανακοίνωσε η Ψάκι, θα επιβληθούν νέα μέτρα μετά τις δηλώσεις Πούτιν που «υπονομέυουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
«Για να είμαστε ξεκάθαροι: τα μέτρα θα επιβληθούν ανεξάρτητα από τους οικονομικούς περιορισμούς που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με τους συμμμάχους», πρόσθεσε στο σχόλιό της η Τζεν Ψάκι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Πούτιν
Ο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για υπονόμευση της εφαδικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, για διάβρωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης και για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει και η ρωσική πλευρά.
Το 2015, όπως αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ, τα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία είναι μέλος η Ρωσία, επαναβεβαίωσαν την εκτίμηση περί ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι κομμάτι της Ουκρανία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.
«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία με το να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές. Επιχειρεί ακόμη να βρει ένα πρόσχημα για να εισβάλλει ξανά στην Ουκρανία», συνέχισε.
«Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας με βάση τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Οι σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να αποσύρει τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.
Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η αναγνώριση ανεξαρτησίας δύο ουκρανικών επαρχιών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εφαδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και τα μέλη της θα αντιδράσουν ενωμένα, αποφασιστικά και με αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σχόλιό της μετά το διάγγελμα Πούτιν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, νωρίτερα, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.
«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν κάνουν λόγο για μια επιθετική κίνηση, με το BBC ειδικότερα να γράφει για μια ανοιχτή απειλή και το αμερικανικό CNN να αναφέρεται σε ένα μήνυμα με έντονο το στοιχείο παραπόνου με οσμή παρελθόντος. Oι New York Times, σχολιάζοντας το διάγελμα, χαρακτήρισαν οργισμένη την ομιλία Πούτιν, κατά την οποία «πάτησε» πάνω στην ιστορία.