Κυρώσεις στη Ρωσία: Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά – Η ΕΕ έχει να χάσει πολλά…
Η χθεσινή απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ προκάλεσε την αναμενόμενη αντίδραση στην Ουκρανία, στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και γενικότερα στη Δύση, όπως μεταδίδει το defencenet.ru.
Αυτό που απασχολεί τους πάντες όμως είναι ποιες κυρώσεις σκοπεύουν να επιβάλουν οι Δυτικοί κατά της Ρωσίας καθώς δεν είναι τα συμφέροντα όλων των χωρών ομόρροπα.
Στην πραγματικότητα, οι μόνες χώρες που έχουν συμφέρον από μία ολική ρήξη με την Ρωσία είναι μόνο οι αγγλοσαξωνικές, δηλαδή οι ΗΠΑ (οι οποίες και υποδαύλισαν την ουκρανική κρίση, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.λ.π.).
Οι χώρες της ΕΕ έχουν πάρα πολλά να χάσουν από την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς ακόμα και η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με το… αμερικανικό LNG όπως το θέλουν οι ΗΠΑ θα κοστίσει στον Ευρωπαίο καταναλωτή πάρα πολλά χρήματα καθώς είναι πανάκριβο σε σχέση με το ρωσικό.
Σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να «δώσει τίποτα σε κανέναν».
Ο μεγάλος χαμένος πάντως κινδυνεύει να είναι η Γερμανία η οποία έγινε οικονομική υπερδύναμη καθαρά λόγω του φθηνού ρωσικού αερίου.
Όσον αφορά την ίδια την Ρωσία, μπορεί να προχωρήσει σε αντίετρα αν της επιβληθούν πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις, όπως π.χ. να κλείσει τον εναέριο χώρο της και να «κόψει» τον πλανήτη στα δύο για όλες τις δυτικές αεροπορικές εταιρείες.
Αυτά στην ΕΕ τα γνωρίζουν.
Τα πρώτα σχόλια από δυτικές χώρες δείχνουν ότι η απόφαση του Πούτιν θεωρείται «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να μελετούν τις προοπτικές για μια τέτοια λύση.
Ο Ζελένσκι έχει ήδη τηλεφωνικές συνομιλίες με συναδέλφους του
Σύμφωνα με δήλωση του Ουκρανού προέδρου B.Ζελένσκι, έχει ήδη τις πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες με δυτικούς συναδέλφους που τον υποστηρίζουν και θεωρούν ότι η απόφαση του Πούτιν είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της χώρας του.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ουκρανία «είναι πιστή στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση», αλλά ταυτόχρονα, «σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διατηρεί το δικαίωμα ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας».
Ο Ζελένσκι ξεκίνησε τη διεξαγωγή έκτακτων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, καθώς και τη σύγκληση συνόδου κορυφής των τεσσάρων χωρών της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), μετέδωσε το TASS.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «τη χρήση επώδυνων κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση «αμφιλεγόμενη»
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η αναγνώριση του DPR και του LPR έρχεται σε αντίθεση με τις «δεσμεύσεις της Ρωσίας βάσει των συμφωνιών του Μινσκ» και δημιουργεί «μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε μια «γρήγορη και αποφασιστική απάντηση <…> σε συντονισμό με τους εταίρους».
Σημειώνεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία.
Ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι είναι «ακόμα δυνατό να επιστρέψουμε»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την απόφαση του Πούτιν «προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Είπε ότι η Δύση, σε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, θα πρέπει «να ασκήσει πίεση όσο το δυνατόν περισσότερο» στο Κρεμλίνο.
Την ίδια στιγμή, ο Τζόνσον είπε ότι «μπορείς ακόμα να επιστρέψεις».
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία συμφώνησαν με τους συναδέλφους τους
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόφαση του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει το DPR και το LPR, χαρακτηρίζοντάς την «μονομερή παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε τους δυτικούς συναδέλφους του, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Μόσχας «δεν θα μείνει αναπάντητη».
Ο Andrzej Duda, ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ που προεδρεύει του ΟΑΣΕ, και η ηγεσία των χωρών της Βαλτικής ζήτησαν σκληρή θέση και άμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Τουρκία είπε ότι «απορρίπτει» την απόφαση
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση των DPR και LPR «απαράδεκτη» και την «απορρίπτει».
Προφανώς, η τουρκική ηγεσία θεωρεί «αποδεκτή» την πώληση drones στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιούνται στη γραμμή επαφής.
Το Τόκιο καταδικάζει τη Μόσχα
Οι αρχές του Τόκιο εξέφρασαν την καταδίκη τους για την απόφαση της Μόσχας. Η Ιαπωνία ζήτησε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Αυστραλία λέει ότι η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει στην Ουκρανία
Οι αυστραλιανές αρχές επέκριναν σκληρά την απόφαση του Κρεμλίνου. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει «άμεσα και άνευ όρων» την αναγνώρισή της για το DNR και το LNR. Ο Μόρισον είπε επίσης ότι η Ρωσία «εισέβαλε στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».
Για «ξεχωριστές κυρώσεις» μιλά ο Τ.Μπάιντεν
Με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει θεσπιστεί απαγόρευση για επενδύσεις στην ΛΔΚ και στο LPR και σε οποιεσδήποτε εμπορικές συναλλαγές με τις δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων αγαθών, υπηρεσιών και τεχνολογιών.
Κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης σε όσους θα προσπαθήσουν να συναλλάσσονται με το LNR και το DNR.
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα ανακοινωθεί ποιες κυρώσεις επιβάλλονται απευθείας στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι σε ένα τέτοιο βήμα σχεδιάζουν να καταφύγουν και ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ταυτόχρονα, διευκρινίζεται ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: μιλάμε για «ξεχωριστές κυρώσεις». Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται ένα πακέτο που είναι διαφορετικό από τις κυρώσεις που προετοιμάζονταν σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ιδέα των στοχευμένων («ξεχωριστών») περιορισμών υποστηρίχθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.
Ουδέτερες χώρες
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, δεν είναι όλες σκληροπυρηνικές, ορισμένες από αυτές προτιμούν να τηρούν το παραδοσιακό για την πολιτική τους, το ουδέτερο κλειδί.
Η Αυστρία κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της και, όπως η Φινλανδία, είπε ότι συντονίζει την απάντησή της με την ΕΕ.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δημοκρατιών του Ντονμπάς «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και κάλεσε τη Μόσχα «να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανεξετάσει τις ενέργειές της».
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η απόφαση του Κρεμλίνου «de facto αλλάζει ουσιαστικά την παγκόσμια τάξη» και φέρνει τη Σερβία μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή.
Παρά το γεγονός ότι το Βελιγράδι θα υποστεί πίεση από τις Βρυξέλλες, στη Σερβία «υπάρχει το 85% των πολιτών που, ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να συμβεί, θα είναι στο πλευρό της Ρωσίας», είπε ο Βούτσιτς.