«Κυρώσεις-χάδι» από την ΕΕ: Δεν θα αγοράζουν ρωσικά ομόλογα – Έτσι κι αλλιώς δεν (θα) αγόραζαν
Μεγάλοι χαμένοι Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία από το «πάγωμα» του Nord Stream II
To πρώτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ είναι «χάδι» για την Μόσχα καθώς η μη αγορά ρωσικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επηρεάσει την ρωσική οικονομία, διότι απλούστατα δεν τα αγόραζε έτσι κι αλλιώς!
Την επιβολή κυρώσεων σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και το πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα περιλαμβάνει το αρχικό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΕ.
Πρόκειται για κυρώσεις που για την Ρωσία είναι περισσότερο «τυπικού χαρακτήρα».
Αντίθετα από την μη λειτουργία του Nord Stream II πλήττονται καίρια οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας.
Μάλιστα επειδή Γερμανία και Ιταλία διαθέτουν πολύ μεγάλες βιομηχανίες, το ρωσικό φθηνό αέριο για αυτές είναι απαραίτητο.
Ζητούσαν και είχαν ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κάτι το οποίο δεν θα γίνει.
Αντίθετα, θα αγοράσουν πολύ ακριβότερα από άλλες πηγές, όπως το αμερικανικό LNG.
Το κόστος για τους πολίτες τους θα είναι ιδαίτερα βαρύ εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
H Κομισιόν εισηγείται ακόμα και την επιβολή κυρώσεων σε 27 αξιωματούχους και οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των διοικητών των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλλαν στην Ουκρανία και τριών τραπεζών) που εμπλέκονται στην απόσχιση των δύο περιοχών.
Το πακέτο συζητήθηκε το πρωί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ (Coreper) και θα συζητηθεί ξανά το απόγευμα, μετά την παρουσίαση των νομικών εγγράφων από την Κομισιόν, τόσο από το Coreper όσο και από τους υπουργούς Εξωτερικών στο Παρίσι, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί.
Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο το πρωί μέσω γραπτής διαδικασίας, ή λίγο αργότερα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Το υφιστάμενο πακέτο έχει τη στήριξη των 26 κρατών – μελών, με τον Ούγγρο πρέσβη να μιλά για την ανάγκη περαιτέρω διπλωματικών επαφών με τη Μόσχα και να ζητά να διαβουλευτεί με τη Βουδαπέστη πριν πάρει τελική θέση.
Η Κομισιόν προετοιμάζει παράλληλο πακέτο που θα εστιάζει σε άτομα και οντότητες εντός των αποσχισθεισών περιοχών, ενώ η ΕΕ επιφυλάσσεται για την ενεργοποίηση ενός σφοδρότερου πακέτου, ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.