Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας για να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ώστε να έχει την πλήρη νομιμοποίηση στις κινήσεις και πράξεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο Ντονμπάς αλλά και στα όσα σχεδιάζουν στο Κίεβο, απαιτώντας την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας γιατί προφανώς πλέον υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Οι αναφορές στον στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχει το ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο μπροστά στην ικανότητα των ουκρανικών αρχών να δημιουργήσουν εκ νέου πυρηνικό οπλοστάσιο και αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελε να δει η Μόσχα να γίνεται.

Άλλωστε ποτέ δεν απείλησε την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα και δεν θα δει την Ρωσία να απειλείται. 

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ ‘πέθαναν’ πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παρέχει  «όλους τους τύπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής» στους επαναστάτες του Ντονμπάς. Ωστόσο, η αποστολή αυτής της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πεδίο».

Επιπλεον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων». «Το πιο σημαντικό σημείο είναι ένας ορισμένος βαθμός αποστρατιωτικοποίησης της σημερινής Ουκρανίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακόμη, ο Πούτιν ανέφερε πως το Κίεβο έχει όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο και μάλιστα μπορεί να το κάνει «ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα, που πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Κι αυτό, αποτελεί απειλή για τη Ρωσία».

«Το Κίεβο έχει έλλειψη μονάχα στο σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά αυτό είναι θέμα τεχνολογίας, δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα, λύνεται πολύ απλά», είπε ο ηγέτης της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ