H ένταση που δημιούργησε βασικά η απόφαση της Γερμανίας να «παγώσει» τον Nord Stream 2 ως αντίποινα στην αναγνώριση από την Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχισμένων από το 2014 δημοκρατιών του Ντονμπάς, δηλαδή του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ, εκτίναξε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σε ρωσικών συμφερόντων εταιρείες και πρόσωπα συμπαρασύρουν τις τιμές και προκαλούν αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Μόνο οι χώρες που κράτησαν ουδετερότητα απέναντι στην Ρωσία και αγοράζουν φθηνό ρωσικό αέριο δεν ανησυχούν, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σερβία κλπ. ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, ετοιμάζονται να βιώσουν τα αποτελέσματα της ανερμάτιστης πολιτικής τους στήριξης στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ακόμα και οι ΗΠΑ συμπαρασύρονται στην ενεργειακή δίνη που οι ίδιες δημιούργησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί για νέο ράλι τιμών στην ενέργεια και για τους πολίτες της χώρας του, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προειδοποίησε ανοιχτά πως «η άνοδος των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ είναι πολύ πιθανή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου συμβαίνουν ήδη στην πραγματική οικονομία: Το πετρέλαιο κατέρριψε σήμερα το ρεκόρ επταετίας, με την τιμή του να πλησιάζει τα 100 δολάρια, ενώ οι διεθνείς αγορές δείχνουν 12% ακριβότερο το φυσικό αέριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, με την τιμή του Μαρτίου να διαμορφώνεται στα 79,6 ευρώ.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων συμπαρασύρει, όπως συμβαίνει πάντα, και τις τιμές όλων των βασικών προϊόντων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη του καταναλωτή.

Η εκτίμηση του πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον αγωγό Nord Stream 2 θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σπέρνει ρίγη πανικού ακόμα και σε αυτούς που ρίχνουν την ευρωπαϊκή οικονομία στην άβυσσο της ενεργειακής κρίσης με την άκρατη και άκριτη πολεμική τους κατά της Μόσχας.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εντάξει. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία καλύπτει το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και κανείς άλλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ποσότητες αυτές.

Το Φόρουμ Χωρών Εξαγωγέων Αερίου που πραγματοποιείται στο Κατάρ, οι 11 χώρες μέλη, και πάνω απ’όλα το Κατάρ, δήλωσαν ουσιαστικά στήριξη στην Ρωσία με τοποθετήσεις όπως «Δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα που να μπορούν να εκτραπούν στην Ευρώπη» και «να κοιτάξουν να τα βρουν με την Ρωσία οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ γιατί από πουθενά αλλού δεν μπορούν να βρουν φυσικό αέριο»!

Με μεγάλη πτώση «υποδέχθηκε» η Wall Street το διάγγελμα Μπάιντεν για κυρώσεις στη «ρωσική ελίτ» και σε τράπεζες και στον απόηχο των κρίσιμων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε βουτιά 480 μονάδων, ή 1,42%, κλείνοντας στις 33.596,61 μονάδες, μεγάλες ήταν και οι απώλειες για τον Nasdaq, που υποχώρησε σε ποσοστό 1,2%, ενώ και ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 1%.

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μαζί τους και η πτωχευμένη Ελλάδα, ενέκριναν σήμερα ένα «πακέτο κυρώσεων», «ομόφωνα», σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες θα την «πονέσουν πολύ», μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει τα αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των «27» στο Παρίσι.

Αυτές οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», (μόνο που μέχρι στιγμής έχουν πληγώστις τις δικές τους οικονομίες!) συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

Λες και την Ρωσία την προβληματίζει αν κάποιοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη!

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της» είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν στην Ρωσία μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Οι άνθρωπο πραγματικά, εκτός από γραφειοκράτες, είναι και ανόητοι: Πώς αυτές οι κυρώσεις θα αποτρέψουν την Μόσχα να υπερασπιστεί ρωσικούς πληθυσμούς στην περιφέρειά της; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ