Β.Ζελένσκι: «Η Δύση μας άφησε μόνους»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απεύθυνε νέο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό και εξέφρασε την πρόθεση του να μιλήσει με τη Ρωσία, ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ταυτόχρονα, δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης, σημειώνοντας πως άφησαν την Ουκρανία να πολεμήσει μόνη της. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία».
«Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία [του ΝΑΤΟ]. Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.
«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.
Παράδοση στη Ρωσία;
Σε αυτό το σημείο, πάντως, εντύπωση προκαλεί η δήλωσή του ότι το Κίεβο δεν φοβάται να μιλήσει για «ουδέτερο καθεστώς», υποχωρώντας από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η Ρωσία. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε.
Σημειώνεται πως, προ ολίγων ορών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίρτι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, ενώ συγχρόνως δημοσιοποίησε τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει ο Πούτιν.
«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι αναμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς». Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.
Νωρίτερα, ομάδα Ουκρανών βουλευτών ζήτησε από τον πρόεδρο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα προκειμένου να λήξει ο πόλεμος.
«Εκατομμύρια συμπολιτών μας προσπαθούν για μία ειρηνική ζωή», επισημαίνει η ομάδα των βουλευτών, υπό τον Βαντίμ Νοβίνσκι.
137 νεκροί και 316 τραυματίες
Παράλληλα, ο Ζελένσκι -στο μήνυμά του- ανακοίνωσε πως 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη μέρα της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, εκ των οποίων 10 αξιωματικοί του στρατού, αλλά και αρκετοί άμαχοι πολίτες. Τουλάχιστον 316 τραυματίστηκαν.
Ο Ζελένσκι, δε, εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στο Κίεβο παρά το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μια ανάσα πριν εισβάλει στην πόλη.
«Θα παραμείνω στην κυβερνητική κατοικία στο Κίεβο μαζί με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός έχει θέσει εμένα ως υπ’ αριθμό ένα στόχο και την οικογένειά μου ως υπ’ αριθμό 2».
Επίσης, ανέφερε πως έχει πληροφορίες για Ρώσους σαμποτέρ που λειτουργούν ως προάγγελος της μεγάλης επίθεσης βρίσκονται μέσα στην πόλη του Κιέβου.
Γενική επιστράτευση
Αναφερθείς στη γενική επιστράτευση που κήρυξε νωρίτερα, εναπέθεσε τις ελπίδες του στον ουκρανικό στρατό και τον λαό.
Σημειώνεται πως το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κράτους αναφέρει ότι «σε σχέση με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας […] ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση».
Υπενθυμίζοντας τους κανόνες στρατιωτικού νόμου που έχουν κηρυχθεί στη χώρα, ο αξιωματούχος Daniil Menshikov δήλωσε πως λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.
«Παρακαλούμε, μην πανικοβληθείτε και μην διασχίσετε τα σύνορα χωρίς άδεια» πρόσθεσε.