Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya μίλησε για εκατομμύρια πλαστά «ντοκουμέντα» στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, «τα οποία διακινούνται σκόπιμα από τις αρχές του Κιέβου».

«Τώρα έχει εξαπολυθεί ένας πόλεμος πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας στα κοινωνικά δίκτυα », ανέφερε το RIA Novosti.

Ο Nebenzya είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτά τα δεδομένα: «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στοχεύει σε στρατιωτικές υποδομές και δεν χτυπά πολιτικούς στόχους».

Προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν την υποτιθέμενη καταστροφή πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα παλιά υλικά – αυτές είναι φωτογραφίες εκείνων των υποδομών που κατέστρεψαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Donbass για χρόνια.

«Συνολικά, 1,2 εκατομμύρια τέτοια ψεύτικα στοιχεία κυκλοφορούν σήμερα στα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα» , συνόψισε και συνέστησε στους συναδέλφους του να μην συμβάλλουν στη διάδοση παραπληροφόρησης.

«Οι συνάδελφοι χρησιμοποιούν φωτογραφίες από το Donbass, περνώντας τες ως δήθεν (ρωσική) επιθετικότητα στην Ουκρανία. 

Υπάρχουν πολλά τέτοια ψεύτικα στοιχεία, στο Διαδίκτυο και τα κανάλια Telegram είναι γεμάτα από αυτά. 

Υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο για δήθεν ρωσικά χτυπήματα σε ειρηνικές γειτονιές, αυτά τα πλάνα γυρίστηκαν σε άλλες περιοχές του κόσμου και δεν έχουν καμία σχέση με την Ουκρανία. 

Σήμερα, η British Air Force Corporation επέστησε την προσοχή σε αυτό. 

Δημοσίευσε ένα άρθρο όπου υπάρχουν τα πάντα – από φωτογραφίες παρελάσεων, και φωτογραφίες αμερικανικών αεροπλάνων που βομβαρδίζουν τη Λιβύη και φωτογραφίες από τη Συρία. Ακόμη και η έκρηξη στη Βηρυτό παρουσιάζεται σαν αυτό που συνέβη στην Ουκρανία», τόνισε ο Nebenzya.

Απάντησε επίσης στις κατηγορίες του Βρετανού πρέσβη ότι ρωσικά τεθωρακισμένα τσακίζουν αμάχους.

Σύμφωνα με τον Nebenzya, είδε αυτό το ρεπορτάζ σε ένα από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Όπως σημείωσε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, «είναι σαφές από το βίντεο ότι τα πλάνα δείχνουν το βαρύ αντιαεροπορικό σύστημα Strela-10, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία με την Ουκρανία».

«Δεν υπάρχουν τέτοια συγκροτήματα σε λειτουργία με τη Ρωσία, είναι απλά ξεπερασμένα. Αυτά είναι τα ψεύτικα στοιχεία που χρησιμοποιείτε » , κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυτική κοινή γνώμη δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δηλώσεις του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, που για άλλη μια φορά καταδεικνύει δύο μέτρα και δύο σταθμά και έλλειψη ενδιαφέροντος και συμπάθειας για όσα συμβαίνουν εδώ και 8 χρόνια στα εδάφη της LPR και της DPR.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ καταδεικνύει πως πλάνα που παρουσιάζονται σήμερα από τα δυτικά δίκτυα έχουν λάβει χώρα σε άλλο χρόνο και σε άλλες τοποθεσίες.

Πάντως τον Ρώσο πρέσβη τον επιβεβαιώνει και το δυτικό BBC.

Tο BBC με ρεπορτάζ του αποκαλύπτει την προπαγάνδα της Δύσης αναφορικά με την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, καθώς δείχνει ότι δυτικοί κορυφαίοι πολιτικοί και υπουργοί αναπαράγουν διαρκώς ψευδείς ειδήσεις. 

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ από το BBC, αποκαλύπτει ότι κορυφαίοι πολιτικοί της Δύσης, διαδίδουν fake news για την επέμβαση στην στην Ουκρανία.

Να θυμίσουμε ότι το BBC είναι βρετανικό ΜΜΕ και έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της ρωσικής επέμβασης, ενώ να σημειώσουμε ότι στο pronews.gr είχαμε αποκαλύψει την πραγματικότητα με τα όσα έγιναν στο Φιδονήσι εκεί που υποτίθεται ότι Ουκρανοί στρατιώτες «έπεσαν ηρωικά», όμως στην πραγματικότητα είχαν παραδοθεί και είχαν επιστρέψει σπίτι τους. 

Ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός της Βρετανίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να γελοιοποιεί ακόμα και Βρετανούς πολιτικούς, προκειμένου να υπερασπίσει την αλήθεια. Ας γίνει δίδαγμα για τους υπόλοιπους.

Διαβάστε ενδεικτικά:

Το νεαρό κορίτσι που αντιμετωπίζει στρατιώτη δεν είναι από την Ουκρανία! defencenet.gr

Το κοριτσάκι από την Παλαιστίνη και ο ισραηλινός στρατιώτης, παρουσιάστηκαν ψευδώς ως εικόνα από την Ουκρανία.

Ένα θολό βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει μια Ουκρανή κοπέλα να αντιμετωπίζει έναν Ρώσο στρατιώτη έχει καταγράψει 12 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές στο Twitter.

Αλλά στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει την Παλαιστίνια Ahed Tamimi, 11 ετών τότε, να αντιμετωπίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη μετά τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδελφού της το 2012.

Το Twitter έχει χαρακτηρίσει το βίντεο “παραβίαση όρων”, αλλά συνεχίζει να συγκεντρώνει προβολές στο TikTok.

«Αντίσταση» με μολότοφ κατά των Ρώσων στο Κίεβο

Το βίντεο με τις μολότοφ είναι από το 2014!

Διαφορετικές εκδοχές ενός βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει κατοίκους του Κιέβου να πολεμούν το ρωσικό μηχανοκίνητα με βόμβες μολότοφ έγιναν viral σε πολλές πλατφόρμες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Έκανε πολλούς χρήστες να πιστέψουν ότι έδειχνε συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών πολιτών και ρωσικών δυνάμεων και μάλιστα το διέδωσαν δύο Βρετανοί βουλευτές!

Το βίντεο όμως είναι παλιό. Τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Euromaidan το 2014, που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το κλιπ βιντεοπαιχνιδιού με κατάρριψη αεροσκάφους γίνεται viral

Σκηνή από βιντεοπαιχνίδι έγινε ουκρανικά έπος!

Ένα δραματικό βίντεο που φαίνεται να δείχνει έναν Ουκρανό πιλότο να καταρρίπτει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δημοσιεύτηκε στο Twitter από το Nexta TV, ένα μέσο της Λευκορωσίας που έγινε κύρια πηγή ενημέρωσης για την Δύση από την εποχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κλιπ δείχνει ένα πίδακα φωτιάς και ακολουθεί ο ήχος μιας τεράστιας έκρηξης – και προβλήθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές.

Ωστόσο, το βίντεο δεν είναι πραγματικό. Είναι ένα κλιπ από το τηλεπαιχνίδι Arma 3 και απολύτως άσχετο με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα παιδιά της Ουκρανίας αποχαιρετούν τα ουκρανικά στρατεύματα;

Η φωτογραφία που συγκίνησε εκατομμύρια, δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία!
Μια εικόνα που δείχνει δύο παιδιά να αποχαιρετούν μια ομάδα των ουκρανικών ενόπλων  δυνάμεων που οδεύουν προς τη μάχη έχει κερδίσει εκατομμύρια likes και shares.

Την ανάρτησαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός βουλευτής Adam Kinzinger και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt!

Αλλά η εικόνα ήταν παλιά – δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2016!

Τραβήχτηκε από έναν εθελοντή φωτογράφο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος αργότερα απολύθηκε λόγω της αποκάλυψης του ότι είχε «σκηνοθετήσει» κάποιες από τις εικόνες μάχης του!

Ο δήμαρχος του Κιέβου δεν είναι στην πρώτη γραμμή

Ο δήμαρχος του Κιέβου, υποτίθεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή!
Μια εικόνα του δημάρχου του Κιέβου Vitali Klitschko που ισχυρίζεται ότι τον δείχνει στην πρώτη γραμμή, έχει γίνει viral στο Instagram.

Αλλά και πάλι, πρόκειται για μια παλιά φωτογραφία – που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον κ. Klitschko στον λογαριασμό του στο Instagram τον Μάρτιο του 2021, και τον δείχνει στο εκπαιδευτικό κέντρο Desna στην περιοχή Chernihiv.

Παρά την συγκεκριμένη παραπλανητική εικόνα, είναι αλήθεια ότι ο κ. Klitschko υπερασπίστηκε την πόλη του μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης.

Έπινε τσάι ο Ζελένσκι με τις ουκρανικές δυνάμεις;

Άλλη μία προπαγανδιστική φωτογραφία του Ζελένσκι καταρρίπτεται
Ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε στιγμές ανάπαυλας να τονώνει το ηθικό στις ουκρανικές δυνάμεις πίνοντας τσάι μαζί τους στο πεδίο της μάχης συγκέντρωσε σχεδόν 3 εκατομμύρια προβολές το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το βίντεο είναι γνήσιο, αλλά γυρίστηκε μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η εισβολή. Τραβήχτηκε στο Shyrokyne, όταν ο Πρόεδρος Zelensky επισκέφτηκε στρατιώτες της πρώτης γραμμής για να δείξει την υποστήριξη στα στρατεύματά του.

Εν τω μεταξύ, ένας λογαριασμός στο Telegram στο όνομα του κ. Zelensky τράβηξε την προσοχή το Σαββατοκύριακο, δημοσιεύοντας μηνύματα που καλούσαν τις ουκρανικές δυνάμεις να αφήσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Αλλά ήταν ψεύτικο. defencenet.gr defencenet.gr defencenet.gr defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ