Συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και μετά την κατάληψη της Χερσώνας έχει ξεκινήσει η επιχείρηση κατάληψης της Οδησσού, η οποία έχει αποκλειστεί από την θάλασσα και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις στα περίχωρά της.

Το Κίεβο παραμένει υπό ασφυκτικό κλοιό, ενώ δέχεται συχνά χτυπήματα από την ρωσική δύναμη που το έχει κυκλώσει, αλλά προς το παρόν δεν έχει δοθεί η εντολή κατάληψής του.

Η ρωσική στρατηγική δείχνει πως οι Ρώσοι περιμένουν πρώτα την ολοκλήρωση των αποστολών των υπολοίπων δυνάμεων, δηλαδή οριστική κατάληψη των πόλεων του Χάρκοβο, Μαριούπολη και Οδησσού.

Άλλωστε είναι πιο εύκολο για τους Ρώσους να περικυκλώνουν τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα το Κίεβο και να αποκόπτουν τον εφοδιασμό τους, ώστε οι εντός του αστικού ιστού μονάδες, να ξεμένουν από καύσιμα, πυρομαχικά και άλλα εφόδια.

Η Μαριούπολη έχει αποκλειστεί από στεριά και από θάλασσα και απομακρύνεται ο άμαχος πληθυσμός.

Σημειώνεται ότι χθες έληξε το τελεσίγραφο και σήμερα θεωρείται πολύ πιθανή η τελική έφοδος.

Χερσώνα και Μελιτούπολη έχουν καταληφθεί όπως έχει αναφερθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνομπίλ και τη Ζαπορίζια έχουν περιέλθει επίσης υπό ρωσική κατοχή.
Εκτίμησή μας είναι πως η τελική ενέργεια στο Κίεβο θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των άλλων αποστολών, προς το παρόν η κύκλωσή του αποσκοπεί στο να μην μπορεί να αποστείλει δυνάμεις στις υπό πολιορκία πόλεις της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε από το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκορωσία, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται και η ουκρανική πλευρά.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών είχε αρχικά συμφωνηθεί να γίνει την Τετάρτη.

Η «αποστρατικοποίηση της χώρας και η μη απόκτηση πυρηνικών, ώστε να μην κινδυνεύσει η Ρωσία, είναι ένας όρος, τον οποίο περιέγραψε εμφατικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και έναν εκ των πιο στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι επιθετικών όπλων που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ