«Σφίγγει» ο «κλοιός» σε Νικολάεφ, Μαριούπολη, Κίεβο και Χάρκοβο: Ακολουθείται η τακτική του Χαλεπίου
Εντείνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από Χάρκοβο, Νίκολάεφ, Κίεβο και Μαριούπολη με σκοπό οι ουκρανικές μονάδες που βρίσκονται εντός να αναγκαστούν να παραδοθούν από έλλειψη καυσίμων, πυρομαχικών και τροφίμων.
Επί της ουσίας οι Ρώσοι διεξάγουν επιχείρηση αντοχής κατά των ουκρανικών μονάδων και πιστεύουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Η Μόσχα έμαθε πολλά για τον αστικό πόλεμο κατά την εμπλοκή της στις μάχες του Χαλεπίου στην Συρία, όπου επί του πρακτέου η μεγάλη αυτή πόλη ανακαταλήφθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν οι ισλαμιστές δεν διέθεταν πλέον διόδους ανεφοδιασμού.
Χάρκοβο και Μαριούπολή έχουν περικυκλωθεί πλήρως και εκεί είναι που αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Στο Κίεβο ο «κλοιός» σφίγγει ενώ στο Νικολάεφ οι επιχειρήσεις είναι υπό εξέλιξη.
Το Νικολάεφ είναι στρατηγικό σημείο για την μετέπειτα προέλαση προς την Οδησσό.
Για το ρωσικό Επιτελείο η Οδησσός είναι πολύ σημαντικότερη ακόμα και από το Κίεβο, καθώς η κατάληψή της θα επιτρέψει την ενοποίηση όλων των εδαφών μέχρι την Υπερδνειστερία στην Μολδαβία.
Η Υπερδνειστερία έχει ανακηρυχθεί ανεξάρτητη και έχει αναγνωριστεί απο την Ρωσία από τον πόλεμο του 1991.
Μάλιστα στην μη αναγνωρισμένη αλλά επί του πρακτέου ανεξάρτητη Υπερδνειστερία, βρίσκονται μονίμως εγκατεστημένες ισχυρές ρωσικές δυνάμεις.
Η «ενοποίηση» συνεπώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς συνέπειες μετά από μία κατάληψη της Οδησσού, όπως έχει θέσει ως αντικειμενικό σκοπό το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.
Σημειώνεται ότι στην Μολδαβία υπάρχει και άλλη ρωσόφωνη αυτόνομη περιοχή που θέλει την ένωσή της με την Ρωσία και γειτνιάζει με την Ρουμανία.
Είναι η Γκαγκαουζία.
Για πολλούς στην Μόσχα αυτά που συμβαίνουν τώρα έπρεπε να έχουν γίνει από το 2014, όταν η Ουκρανία ήταν πολύ πιο ανοργάνωτη και με σαφώς λιγότερο εξοπλισμό από την Δύση.
Νέους πλήγματα δέχτηκε η βάση του Βασίλκιβ, στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου.
Η συγκεκριμένη βάση είχε δεχθεί και πάλι επίθεση στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.
Στόχος των Ρώσων είναι να καταστρέψει ολοσχερώς τις υποδομές της ουκρανικής Αεροπορίας, καθώς και τις αποθήκες καυσίμων.