ΗΠΑ σε Κίεβο: «Πηγαίνετε στην Ελλάδα και πάρτε τους S-300»
Μία πρόταση που έρχεται εν συνεχεία των δημοσιευμάτων που θέλουν το καθεστώς του Κιέβου να ζητά τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-1 από την Ελλάδα έκανε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ.
Όπως σας έχει αποκαλύψει το pronews.gr η Ουκρανία θέλει S-300 για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ρωσική Αεροπορία, τα οποία σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι… «περασμένων δεκαετιών».
Kατά τον Κ.Μητσοτάκη τα S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας που αποτελούν το 100% της αντιαεροπορικής δύναμης της Κρήτης και προστατεύουν την 115 ΠΜ που είναι υπεύθυνη για την εναέρια άμυνα του νότιου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, αλλά και της Κύπρου, «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα»!
Αυτά φαίνεται ότι ακούν και στις ΗΠΑ και γι’ αυτό το λόγο ο Κ.Κέγλογκ συβούλεψε την Ουκρανία να ζητήσει όπλα από τρεις χώρες. Είπε χαρακτηριστικά: «Πηγαίνετε στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα»!
Είχε προηγηθεί η παρατήρηση του Κέλογκ, ότι εάν η Δύση δεν επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη MiG για να αποκρούσει τη Ρωσία, θα πρέπει αυτή να αναζητήσει βοήθεια με πυραύλους από ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Είπε έτσι ότι δύο βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, μαζί με τη Σλοβακία, διαθέτουν όλες τεχνολογία πυραύλων S-300 που σχεδιάστηκε αρχικά από τη Μόσχα.
«Αυτό που πρέπει να κάνουν (σ.σ. οι Ουκρανοί) είναι να πάνε στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα, που είναι τρία κράτη του ΝΑΤΟ και έχουν ένα σύστημα που ονομάζεται S-300, το οποίο είναι ένα ρωσικό σύστημα που καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά [βλήματα] επίσης και να το βάλουν το γύρω από αυτούς τους στόχους και να τους υπερασπιστούν», είπε.
Και πρόσθεσε πως οι S-300 έχουν την «το εύρος κλίσης» για να χτυπήσουν με ακρίβεια έως και οκτώ στόχους σε απόσταση μεταξύ Ρίτσμοντ και Ουάσιγκτον, μια ευθεία γραμμή περίπου 105 μιλίων.
«Θα ήταν ωραίο να έχουμε ένα ρωσικό σύστημα να καταρρίπτει ένα ρωσικό αεροσκάφος», σχολίασε.
Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπου και του εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του.