Οι Ουκρανοί και η Δύση δημιούργησαν μία ακόμα ευφάνταστη ιστορία.

Μόλις μια μέρα αφότου η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιαννίκοβα κράτησε μια αντιπολεμική αφίσα στο Πρώτο Κανάλι της Ρωσίας, η Ουκρανία αμφισβήτησε τα κίνητρά της. Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες ότι η δημοσιογράφος έδρασε κατόπιν σχεδίου.

Την ίδια ώρα, την επομένη του περιστατικού, εξήρε την πρωτοβουλία της ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελάνσκι και έγινε πρωτοσέλιδο στο δυτικό Τύπο.

Στις 14 Μαρτίου, το όνομα Μαρίνα Οβσιαννίκοβα έγινε παγκοσμίως γνωστό. Η εισβολή της με αντιπολεμική αφίσα στο ρωσικό κρατικό Κανάλι Ένα ακολουθήθηκε από κύμα συμπάθειας. Η δημοσιογράφος είπε στο Reuters ότι δεν ένιωθε ηρωίδα.

«Είμαι σίγουρη ότι έκανα το σωστό. Ήθελα απλώς να πω στους ανθρώπους – μην είστε τόσο ζόμπι», είπε χαρακτηριστικά.

Ότι η Οβσιαννίκοβα δεν είναι ηρωίδα υποστηρίζεται επίσης από το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης στην Ουκρανία. Θεωρούν ότι η εμφάνισή της ήταν μια στρατηγική κίνηση για να αφαιρεθεί η ευθύνη από τον πόλεμο από τον λαό της Ρωσίας και να μεταφερθεί μόνο στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Επισημαίνουν επίσης τη συγκεκριμένη παρατήρησή της: «Αυτή η επιθετικότητα βρίσκεται στη συνείδηση ​​μόνο του Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε η Nova TV.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ρομάν Χρίστσουκ πιστεύει επίσης ότι η κίνηση ήταν οργανωμένη. Σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι η μεγαλύτερη λεζάντα στην αφίσα ήταν στα αγγλικά – δηλαδή, το μήνυμα στόχευε στις δυτικές χώρες και στόχευε στον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Βούλγαρος αναλυτής Πέταρ Καραμπόεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δράση της Μαρίνας Οβσιαννίκοβα είναι ειλικρινής και όχι μέρος της προπαγάνδας.

Αποδίδει αυτές τις αντιδράσεις στο Κίεβο στον ισχυρό υβριδικό πόλεμο που διεξάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η παραπληροφόρηση που έρχεται από τη Ρωσία έχει στόχο να δημιουργήσει αμφιθυμία, ασάφεια. Να κάνει τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν. Να αμφισβητήσουν την αλήθεια», είπε ο Καραμπόεφ .

Με τη σειρά του, υποπτεύεται το ρωσικό κράτος εκμεταλλεύθηκε το περιστατικό  λόγω των κινήσεων που ακολούθησαν, επειδή το δικαστήριο επέβαλε μόνο πρόστιμο στον Οβσιαννίκοβα 30.000 ρούβλια, όχι φυλάκιση.

 «Μια πονηρή κίνηση από τις υπηρεσίες και ολόκληρο το ρωσικό σύστημα για να υποβαθμίσουν αυτό που συνέβη», είπε ο Καραμπόεφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ