Μόσχα: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ευρώπη»
Εντύπωση προκαλεί πως οι ίδιοι θεσμοί που σήμερα κατηγορούν την Ρωσία για «εισβολή» στην Ουκρανία, στις αμερικανικές εισβολές του παρελθόντος δεν τολμούσαν να αρθρώσουν λέξη ενάντια στις ΗΠΑ.
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του,» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.
Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1996. Η συμμετοχή της στα κυριότερα όργανά του όμως ανεστάλη στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η αποβολή αυτή «δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας για εμάς. Απλώς μας απαλλάσσει από το να τηρούμε διαδικασίες και υποχρεώσεις που μας είχαν επιβληθεί».
«Η Ρωσία δεν δέχεται μαθήματα από τις Βρυξέλλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συνέχισε, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «διαπραγματεύεται εξαιρέσεις και προνομιακές απαιτήσεις» όσον αφορά τις αξίες που υπερασπίζεται «σαν να ήταν στο παζάρι».
Η έξοδος της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης εγείρει φόβους ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αλληλοκατηγορίες και «παραπληροφόρηση»
Οι έξι δυτικές χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλαν σήμερα τη χρήση του οργάνου αυτού από τη Μόσχα για να διαδίδει «παραπληροφόρηση» και «προπαγάνδα», πριν από τη δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά τη ρωσική εισβολή.
Με τη Ρωσία να έχει αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου, με επίκεντρο τα αμερικανικά βιολογικά όπλα που υπάρχουν στην Ουκρανία, «αυτή η συνεδρίαση και αυτά τα ψέματα έχουν σχεδιαστεί για έναν μοναδικό σκοπό: να απομακρυνθεί η ευθύνη από τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει», επισημαίνουν οι έξι δυτικές χώρες σε κοινή δήλωση, που ανέγνωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.
Την Αμερικανίδα διπλωμάτη στηρίζουν οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Αλβανίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήγαγε ήδη την περασμένη εβδομάδα μια ανάλογη συνεδρίαση, που είχε ζητήσει η Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης, οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως «η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πιθανό η Ρωσία να εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών παραγόντων εναντίον του ουκρανικού λαού», συμπλήρωσε η ίδια.