Τ.Μπάιντεν: «Ο Β.Πούτιν είναι χασάπης» – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλιμακώνει την κρίση με την Ρωσία
Επικίνδυνη η σημερινή αμερικανική διακυβέρνηση για την παγκόσμια ειρήνη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε “χασάπη” τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνοντας έτσι πως το σύστημα το οποίο βρίσκεται από πίσω του και προκάλεσε αυτή την επικίνδυνη για τον κόσμο κρίση, είναι αμετανόητο και επιθυμεί ακόμα περαιτέρω κλιμάκωση με την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους.
Το να ακούγεται αυτό από τον ηγέτη μίας χώρας που θεωρείται υπεύθυνη για συνολικούς θανάτους 11 εκατομμυρίων αμάχων από το 1950 μέχρι σήμερα στις διάφορες εισβολές που έχει οργανώσει μεταπολεμικά, είναι οξύμωρο.
Είπε μάλιστα πως δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη “απελευθέρωση” της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.
“Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει”, απάντησε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.
Στο μεταξύ ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όπως διευκρίνισε ο Ντούντα αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.
Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο Πολωνός πρόεδρος.
“Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία”, δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.
Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.
Περίεργα πράγματα, περίεργοι καιροί, κάποτε η πυρηνική ενέργεια θεωρούνταν ως… επικίνδυνη, τώρα όμως όλοι την επιζητούν.