Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής των γαλλικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών λόγω Ουκρανίας
Υπολόγισε λάθος την αποφασιστικότητα των Αμερικανών να προκαλέσουν πολεμική κρίση
Ο επικεφαλής των γαλλικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Eric Vidaud, καρατομείται γιατί απέτυχε να προβλέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν γαλλικές πηγές.
Επτά μήνες αφότου ανέλαβε το ρόλο του, μια έκθεση αναφέρει ότι κατηγορήθηκε για «ανεπαρκή ενημέρωση» και «έλλειψη γνώσης των θεμάτων».
Μεταξύ μας όλοι οι Δυτικοί έχουν έλλειψη γνώσης των θεμάτων αυτών.
Οι ΗΠΑ εκτίμησαν σωστά ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση, ενώ η Γαλλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν απίθανο.
Οι ΗΠΑ πρόβλεψαν σωστά γιατί ΕΣΠΡΩΧΝΑΝ προς αυτή την κατεύθυνση τον Ζελένσκι ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να επέμβει γιατί δεν είχε άλλη επιλογή.
Οπότε, ναι, προέβλεψαν σωστά τα αποτελέσματα των πράξεών τους.
Οι Γάλλοι αντίθετα δεν ήθελαν κανένα πόλεμο. Αν μπορούν να κατηγορήσουν τον στρατηγό Vidaud για κάτι, είναι το γεγονός ότι δεν προέβλεψε τον ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή την τραγωδία που ήθελαν πόλεμο με κάθε τρόπο και μέσον.
Ωστόσο, στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η δουλειά του ήταν να παρέχει «στρατιωτικές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις, όχι για να προβλέπει τις κινήσεις». Καθώς η υπηρεσία του στρατηγού Vidaud κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε τα μέσα για να εισβάλει στην Ουκρανία, η πηγή σημειώνει ότι αποδεικνύεται ότι έκανε σωστά τη δουλειά του.
Στις αρχές Μαρτίου ο επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τιερί Μπουρκάρντ, αναγνώρισε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν ήταν στο επίπεδο αναφορών των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν για να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι Ρώσοι επρόκειτο να επιτεθεί και είχαν δίκιο», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde.
«Οι υπηρεσίες μας σκέφτηκαν αντίθετα ότι το κόστος της κατάκτησης της Ουκρανίας θα ήταν τερατώδες και οι Ρώσοι είχαν άλλες επιλογές» για να ρίξουν την κυβέρνηση του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε.
Η λανθασμένη ανάγνωση του προέδρου Πούτιν από τη Γαλλία ήταν ακόμη πιο ενοχλητική επειδή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει τακτικά μαζί του τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο ειδικός σε θέματα πληροφοριών καθηγητής Αλέξανδρος Παπαεμμανουήλ δήλωσε στο AFP ότι ήταν πολύ εύκολο να κατηγορήσει κανείς τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την αποτυχία, η οποία οφειλόταν σε ολόκληρη την κοινότητα πληροφοριών της Γαλλίας.
Όμως ο στρατηγός Vidaud, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας, φαίνεται να έχει εκτοπιστεί και για άλλους λόγους.
Εβδομάδες αφότου ανέλαβε τη διοίκηση των στρατιωτικών πληροφοριών, η υπηρεσία του δέχθηκε επικρίσεις όταν η Αυστραλία ακύρωσε μια σύμβαση υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία υπέρ ενός συμφώνου ασφαλείας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύμφωνο Aukus ήρθε από το πουθενά στη Γαλλία και προκάλεσε διπλωματική διαμάχη.
Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι ως ΤΩΡΑ από αυτή την ιστορία είναι οι Αμερικανοί. Στην Γαλλία καλά θα κάνουν να επικεντρωθούν σε αυτό, γιατί αν δεν το κάνουν θα ζήσουν πολλά AUKUS ακόμη και θα κλαίγονται…