Β.Πούτιν: «Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες – Τέλος η συνεργασία μας με τη Δύση»
«Η Ρωσία δεν θα θυσιάσει τα εθνικά της συμφέροντα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος
Τελειώνει σήμερα το τελεσίγραφο που έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις «μη φιλικές» χώρες για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλι, με τον Ρώσο πρόεδρο να διαμηνύει ότι η περίοδος της συνεργασίας της χώρας του με τη Δύση τελείωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».
Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της.
«Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (…). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Νικολάι Κόμπρινετς.
Επιμένουν Γαλλία-Γερμανία στο «όχι»
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν χθες ότι, καθώς οι υπάρχουσες συμβάσεις δίνουν το δικαίωμα στις εταιρείες τους να πληρώνουν τη Ρωσία σε ευρώ, αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να διακόψει η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου.
Ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν να αγοράζουν από το Κρεμλίνο μέχρι το τέλος του έτους.
Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το πρώτο μέρος μιας διαδικασίας τριών σταδίων στο πλαίσιο της οποίας θα έπρεπε να μεριμνήσει με μερισμό ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες. Το ίδιο και η Αυστρία , η οποία, καθώς παίρνει το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, εξαρτάται ακόμη περισσότερο από ότι η Γερμανία.
Εκπρόσωπος Τζόνσον: Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια
Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».
Τι σημαίνει μια πιθανή διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και για τι προετοιμάζεται η ΕΕ
Το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ (1973-74) μπορεί να περιγράψει ως έναν βαθμό το απευκταίο σενάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Τον Οκτώβριο του 1973, τα μέλη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν εμπάργκο πετρελαίου στις ΗΠΑ (και άλλες δυτικές χώρες). Το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ και των κρατών της Δυτικής Ευρώπης μειώθηκε κατά περίπου 3% καθώς, λόγω του εμπάργκο, οι εισαγωγές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ μειώθηκαν κατά 40%.
Το σοκ της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 φαίνεται μικρό σε σχέση με ένα πιθανό ρωσικό εμπάργκο, καθώς η πτώση του ΑΕΠ στην ΕΕ αναμένεται πολύ μικρότερη σε σχέση με το 1973, λόγω του ότι η σχέση των ορυκτών καυσίμων στο ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλότερη (περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια) απ’ όσο ήταν τη δεκαετία του 1970.
Η ΕΕ αναμένει μια πτώση του ΑΕΠ της περίπου από 0,5% έως 3%.