Οι ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο επίθεσης κατά των ρωσόφωνων στο Ντόνμπας
Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεονκόφ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εξέταζαν το ενδεχόμενο να επιτεθούν στο DPR και το LPR από τη θάλασσα ακόμη και πριν από τη στρατιωτική παρέμβαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδίαζε ένα χτύπημα με πυραύλους Tomahawk υψηλής ακρίβειας.
«Την παραμονή της ειδικής επιχείρησης, η ηγεσία των δυτικών χωρών συζήτησε τη συμμετοχή του αμερικανικού στόλου σε αυτή τη σύγκρουση. Τους ενδιέφερε το ερώτημα εάν η Ρωσία θα αντιδρούσε στην εκτόξευση των Tomahawks στο Ντόνιετσκ», σημείωσε ο ειδικός.
Οι Αμερικανοί πρότειναν ότι η Ρωσία θα αντιδρούσε στην πτήση των πυραύλων Tomahawk κοντά στα εδάφη της.
«Συνειδητοποίησαν ότι ήταν απαραίτητο να επιτευχθεί ένα σχολαστικό πέρασμα ενός πυραύλου μεταξύ Κριμαίας και Υπερδνειστερίας, ώστε να μην καταρριφθεί. Και σίγουρα θα καταστραφούν. Οι δυτικοί πολιτικοί έχουν καταλάβει ότι η Ρωσία θα έρθει σε αντιπαράθεση σε κάθε περίπτωση όταν εκτοξεύει πυραύλους στο Ντονμπάς», είπε ο Λεονκόφ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να επιτεθούν στο Ντονμπάς με Tomahawks για να μην προκληθεί το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Tomahawk είναι ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ μέσης εμβέλειας που εκτοξεύεται από πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Παρέχει ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, σε βάθος. Το Tomahawk μπορεί να μεταφέρει είτε συμβατικά είτε πυρηνικά ωφέλιμα φορτία, αν και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν καταργήσει σταδιακά τον πυρηνικό τους ρόλο.
Το Tomahawk χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας το 2018, όταν εκτοξεύτηκαν 66 πύραυλοι με στόχο συριακές εγκαταστάσεις που υποτίθεται είχαν αποθηκευτεί χημικά όπλα.
Μια σημαντική βελτίωση στο Tomahawk είναι οι δικτυοκεντρικές δυνατότητες πολέμου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες (αεροσκάφη, UAV, δορυφόρους, πεζικό, τανκς, πλοία) για να βρει τον στόχο του. Θα μπορεί επίσης να στέλνει δεδομένα από τους αισθητήρες του σε αυτές τις πλατφόρμες.
Παράλληλα, ο στρατιωτικός πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Περέντζιεφ σε συνέντευξή του στο Ukraina.ru μίλησε για τα οφέλη της Δύσης από την προμήθεια όπλων στο Κίεβο. Η Δύση όχι μόνο προμηθεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με όπλα και προκαλεί κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά επίσης βγάζει χρήματα στην αγορά εξοπλισμού και όπλων.
«Υπήρχε το Αφγανιστάν, μέσα από αυτή την κατάσταση ήταν βολικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν αυτό το είδος πώλησης – τελικά, είναι εύκολο να διαγραφούν, χωρίς λογιστικά», σημείωσε ο ειδικός.
Ο Περέντζιεφ είπε ότι ο όγκος του εμπορίου μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με την έμμεση καταμέτρηση του αριθμού των αποθηκών που έχουν ήδη καταστραφεί και εξακολουθούν να παραμένουν στην Ουκρανία.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να συνεχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αλλά μην ξεχνάτε τα logistics. Η κατάσταση στο χώρο δοκιμών Yavoriv έδειξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορούν γρήγορα να καταστρέψουν δυτικά όπλα στην Ουκρανία.
Πάντως, σύμφωνα με το SM-News, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδιο δράσης σε περίπτωση πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, επεξεργάζονται σενάρια για απάντηση από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της.
Ο στρατιωτικός δημοσιογράφος Βίκτορ Μπαράνετς μίλησε για την πιθανότητα τακτικής πυρηνικής επίθεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων – στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ολοένα και περισσότερες δηλώσεις για πυρηνικά όπλα ξεφεύγουν από το στόμα των δυτικών πολιτικών. Ξύνουν τα κεφάλια τους πολύ σοβαρά τώρα, γιατί τα τροχόσπιτα με όπλα στο έδαφος της Πολωνίας είναι ήδη έτοιμα», είπε ο Μπαράνετς.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η Βαρσοβία ενδέχεται να αποφασίσει για την «πατρονία» της Πολωνίας επί της Ουκρανίας, καθώς έχει στραμμένα τα μάτια της σε αρκετές περιοχές της γειτονικής χώρας.