Πληροφορίες αναφέρουν επικείμενη συνεργασία Αιγύπτου-Τουρκίας για τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς HISAR θέτοντας τέλος στα σχέδια των Αθηνών για δημιουργία αντι-τουρκικού άξονα.

Ήδη από τις «συμμαχίες» που η Αθήνα θεωρούσε ότι είχε σχηματίσει, έχουν αποχωρήσει de facto τα ΗΑΕ και υπάρχουν κινήσεις προσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία.

Είχαμε προειδοποιήσει για ενέργειες της Άγκυρας να πλησιάσει εκ νέου το Κάιρο και όπως φαίνεται στο παρασκήνιο έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες προτάσεις.

Πριν μερικούς μήνες ο Ιμπραΐμ Καλίν είχε δηλώσει.

“Δεν αφήνουμε το χέρι κανενός που μας απλώνει. Όποιος κάνει ένα φιλικό βήμα απέναντί ​​μας, κάνουμε δύο βήματα. Μας ενδιαφέρει να αφήσουμε πίσω τις περιοδικές κρίσεις και εντάσεις και να κάνουμε νέα βήματα ομαλοποίησης”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Πηγές αναφέρουν ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την κοινή παραγωγή των τουρκικών πυραύλων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Bulgarian Military.com.

Δεν είναι μυστικό ότι το Κάιρο προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στο αιγυπτιακό έδαφος τους τελευταίους μήνες.

Αίγυπτος και Νότια Κορέα συμφώνησαν να παράγουν από κοινού 200 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 Thunder, σε εργοστάσιο κοντά στο Κάιρο.

Επί του παρόντος, οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν να κάνουν την ίδια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ιδέα να αναβαθμίσει το Κάιρο τα υπάρχοντα άρματα μάχης Abrams σε A1M2 στο ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάστηκαν τα άρματα αυτά πριν από χρόνια.

Πλέον όπως όλα δείχνουν Τουρκία και Αίγυπτος έχουν σχετικά καλές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, δύο διπλωματικές αποστολές από τις δύο χώρες πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν τις κοινές αμυντικές επιλογές.

Η κοινή παραγωγή πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς HISAR είναι αρκετά πιθανή.

Η Τουρκία δεν θα είχε αντίρρηση να προχωρήσει στην κοινή  παραγωγή τους με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, εάν ο στρατός του Αλ Σίσι αποφασίσει να αγοράσει αρκετές παρτίδες του τουρκικού συστήματος αεράμυνας.

Εφόσον επιτευχθεί η τελική συμφωνία, τότε Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα έρθουν εκ νέου κοντά και η Ελλάδα μπορεί να «αποχαιρετήσει» έναν ακόμα σύμμαχο.

Το τουρκικό αντιαεροπορικό σύστημα HISAR αναπτύχθηκε το 2007 από κοινού μεταξύ της Roketsan και της Asselsan. Η πρώτη εταιρεία παρήγαγε πυραύλους εδάφους-αέρος για το σύστημα, ενώ η Asselsan ανέλαβε την κατασκευή όλων των τύπων αισθητήρων.

Το HISAR έχει δύο εκδόσεις, HİSAR-A και HİSAR-O, και είναι ένα σύστημα αεράμυνας με μικρή εμβέλεια που κυμαίνεται  από 5 έως 15 km.

Το σύστημα χρησιμοποιεί το πλαίσιο ενός θωρακισμένου οχήματος ACV-30. Το HISAR-A / HISAR-A + χρησιμοποιούν κεφαλές HE, για την αποτελεσματική καταστροφή εναέριων στόχων που πετούν σε μεσαία ύψη.

Το τουρκικό σύστημα HISAR SAM εμβέλειας 25 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να παραχθεί στην Αίγυπτο είναι ένα σύστημα μεσαίας εμβέλειας που φτάνει έως 25 km.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία θέλει να αποσπάσει από τις ελληνικές συμμαχίες και την Σ.Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ