Αμερικανικός «δάκτυλος» πίσω από την ομιλία Β.Ζελένσκι στη Βουλή
Η στάση των Ελλήνων πολιτών «θορύβησε» ΗΠΑ και κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη
Στην ελληνική και στην κυπριακή Βουλή θα μιλήσει σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχου από κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς Ελληνική Λύση και ΚΚΕ θα απουσιάζουν.
Η ομιλία του Β.Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι.
Πίσω από την ομιλία του Β.Ζελένσκι υπάρχει αμερικανικός «δάκτυλος», καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς, για μια σειρά λόγων, να αμβλύνει τις επιφυλάξεις για τη στήριξη της πολιτικής του ΝΑΤΟ σε σημαντική μερίδα της ελληνικής και κυπριακής κοινής γνώμης.
Είναι γνωστό ότι οι τηλεοπτικοί λόγοι του Ουκρανού προέδρου, ανάλογα με τη χώρα ή τον οργανισμό στον οποίο απευθύνεται, συντάσσονται από εξειδικευμένα επιτελεία που πλαισιώνουν την επικοινωνιακή ομάδα του. Και είναι φτιαγμένοι για να επενδύουν στο συναίσθημα, κολακεύοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του εκάστοτε ακροατηρίου και ενεργοποιώντας τις κεραίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης που αγωνίζονται στο πρόσωπο του Ζελένσκι να φιλοτεχνήσουν ένα προφίλ πολιτικού μεγάλου διεθνούς διαμετρήματος.
Ο Ζελένσκι διαβάζει τις ομιλίες λίγα λεπτά προτού τις εκφωνήσει (συχνά τις βιντεοσκοπεί) και λόγω του υποκριτικού ταλέντου του έχει την ικανότητα να τους προσδίδει δραματουργική υφή, χρωματίζοντας τες με τη γλώσσα του σώματος και εκφράσεις του προσώπου που προδίδουν άνθρωπο σε απόγνωση.
Σύμφωνα με την «Δημοκρατία» στην περίπτωση όμως της Ελλάδας και της Κύπρου, οι ομιλίες αυτές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ιδιαίτερα επειδή ο Ουκρανός πρόεδρος δεν παραλείπει σε πλείστες όσες περιπτώσεις να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία και την προσωπική συμπάθειά του προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τη σημασία των εντυπώσεων που θα αποκομίσει η ελληνική κοινή γνώμη από τις ομιλίες Ζελένσκι συνειδητοποίησε πρώτος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά χρέη «σκιώδους λογογράφου» στα επίμαχα σημεία. Υψηλή επιστασία στο «στήσιμο» του Ουκρανού προέδρου προσέφερε το τελευταίο 48ωρο και η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, επιχειρώντας να συντονίσει στο εγχείρημα και την τουρκική πλευρά, που παραμένει όμως αστάθμητος παράγοντας.
Η αμερικανική διπλωματία κατέγραψε με ιδιαίτερο εκνευρισμό το γεγονός ότι οι χουλιγκανικού τύπου ρωσοφοβικές κραυγές και κυρίως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει όπλα στην Ουκρανία, δεν άρεσαν καθόλου στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης.
Ο άνθρωπος για να… διορθώσει τη ζημιά κρίθηκε ότι είναι ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, ο οποίος αφενός έχει ζήσει από κοντά, ως οργανωτής, την «αντιρωσική» χειραφέτηση των Ουκρανών, ταυτόχρονα όμως γνωρίζει και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες από τη θητεία του στην Αθήνα.
Αυτός ήταν που συνέστησε στον Ζελένσκι να «γίνει όσο πιο ευχάριστος μπορεί» στις σημερινές του ομιλίες, ενώ η κυρία Νούλαντ ανέλαβε τη λεπτή αποστολή να κατευνάσει την τουρκική πλευρά για όσα τυχόν ακουστούν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει λάβει ισχυρές συστάσεις να αναφερθεί σε κοινά βιώματα που έχουν προκαλέσει στον ουκρανικό και τον κυπριακό λαό η εισβολή και η κατοχή, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα τολμήσει να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία».
Παρότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο να είναι όσο πιο υποστηρικτικός γίνεται, παραμένει ασαφές αν ο τελευταίος θα κατονομάσει την Τουρκία ως εισβολέα ή θα μιλήσει αόριστα περί εισβολής και κατοχής.
Μόλις προχθές ο κ. Ζελένσκι, μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, εξήρε τον ρόλο της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία και αποκάλυψε ότι πρωταγωνιστεί σε επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από αμάχους διά θαλάσσης.
«Βασιζόμαστε στην πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Εμπιστευόμαστε την τουρκική ηγεσία» είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που δεν προδιαθέτει ότι θα την καταγγείλει από το βήμα της ελληνικής ή της κυπριακής Βουλής.