Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει η Ρωσία χρέος της με δολάρια, πλέον όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να αποβάλουν το αμερικανικό δολάριο από τις συναλλαγές τους εάν θέλουν να παραμείνουν ανεξάρτητες από την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Αυτό σημαίνει δημιουργία ή προώθηση ενός νέου αποθεματικού νομίσματος και ενός νέου οικονομικού συστήματος που δεν θα επηρεάζεται από αμερικανικές ενέργειες και αποφάσεις.

Όπως αναφέρει ο Τζέιμι Ντίμον, ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan «τρεις δυνάμεις είναι πιθανό να διαμορφώσουν τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες: Η αμερικανική οικονομία που ανακάμπτει από την πανδημία, ο υψηλός πληθωρισμός που θα εγκαινιάσει μια εποχή ανόδου των επιτοκίων και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια παρατεταμένη σύγκρουση με απρόβλεπτα αποτελέσματα», προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Σύμφωνα με τον Ζόλταν Πόζσαρ της Credit Suisse «όταν αυτή η κρίση και ο πόλεμος τελειώσει, το αμερικανικό δολάριο δεν αποκλείεται να είναι πολύ πιο αδύναμο και, από την άλλη πλευρά, το κινεζικό γουάν να είναι πολύ ισχυρότερο, υποστηριζόμενο από ένα σημαντικό καλάθι εμπορευμάτων και πρώτων υλών».

Η Κίνα και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση που αποτελείται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Λευκορωσία και την Αρμενία φαίνεται να κινούνται προς ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Μόσχα και Νέο Δελχί ετοιμάζονται για την ανταλλαγή ρουβλίου-ρουπίας, με βάση την ανάγκη της Ινδίας να εισάγει ρωσικά όπλα, λιπάσματα και πετρέλαιο. Η Ινδία είχε ήδη δημιουργήσει ένα παρόμοιο σύστημα για την αγορά ιρανικού πετρελαίου σε ρουπίες.

Σε απλά λόγια αυτό σημαίνει πως η Ρωσία δεν εξάγει μόνο υδρογονάνθρακες, αλλά και τρόφιμα και πρώτες ύλες, από τις οποίες λειτουργούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

«Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία ή η εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες και τους ημιαγωγούς από την Κίνα, ίσως πρέπει να οδηγήσει την ΕΕ σε μια “επιλεκτική επαναπαγκοσμιοποίηση”», όπως λέει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, Νίκολας Μέλντερ.

Δηλαδή μία παγκοσμιοποίηση αποκλειστικά για την Δύση και ολοκληρωτικός αποκλεισμός της Ανατολής.

Οδεύουμε προς την δημιουργία δύο μπλοκ που θα αντιαπαρατίθενται το ένα το άλλο.

Η ηγεμονία των ΗΠΑ θα περιοριστεί μόνο στο δυτικό κομμάτι του πλανήτη. Θα πει κάποιος δεν το ήξεραν οι Αμερικανοί ότι θα συμβεί αυτό δημιουργώντας την ουκρανική κρίση;

Το ήξερα και φαίνεται πως αυτό ήθελαν. Κατάλαβαν πως στο άμεσο μέλλον δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία σε ολόκληρο τον πλανήτη και επέλεξαν να την διατηρήσουν σε ένα μέρος του και συγκεκριμένα στο δυτικό ημισφαίριο.

Γι’αυτό και θέλουν πλήρη διαχωρισμό με το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο όμως ακόμα δεν έχει σχηματιστεί από ποιους θα αποτελείται, προς το παρόν υπάρχουν διεργασίες.

Ακόμα και οι απαγορεύσεις των εναέριων πτήσεων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά μεταφορές των πολιτών της Δύσης στην Ρωσία εν αρχή και στην υπόλοιπη Ανατολή εν συνεχεία και αντίστροφα.

Θα ζήσουμε εποχές που νομίζαμε ότι είχαν τελειώσει με την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Οι ΗΠΑ με τις πρόσφατες ενέργειές τους τελειώσαν τον Καπιταλισμό και την Ελεύθερη Οικονομία. Πλέον έχουμε νεοκομμουνισμό και μάλιστα δυτικού τύπου.

Κι αυτό γιατί στις ΗΠΑ κατάλαβαν ότι η ελεύθερη αγορά δεν μπόρεσε να υποτάξει για αυτούς Ρωσία και Κίνα αλλά άρχισε να συμβαίνει το αντίθετο.

Η Δύση να υποτάσσεται στην οικονομική κυριαρχία της Κίνας και στην αφθονία πρώτων υλών της Ρωσίας.

Σημαντικό για το δυτικό μπλοκ θα είναι, το πως θα μπορέσει να αναπληρώσει τις πρώτες ύλες τις οποίες σύντομα θα χάσει από τις χώρες της Ανατολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ