Ένα πραγματικό «χτύπημα» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιφύλασσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι πρέπει να επισπευσθεί η πώληση όπλων στην Τουρκία. 

Σχολιάζοντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη σύνοδο προϋπολογισμού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αντονι Μπλίνκεν έκανε δηλώσεις για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπλίνκεν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Τζο Γουίλσον: «Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα»;

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι συμφωνεί με την παρατήρηση του Τζο Γουίλσον, και ανέφερε ότι πρέπει να τα πάμε καλύτερα με τις ξένες πωλήσεις, ειδικά σε εκείνες με επείγουσα ανάγκη. Αυτό αφορά ειλικρινά την εκτελεστική εξουσία, φυσικά και το Κογκρέσο.

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εμάς στην εκτελεστική εξουσία. Εξαρτάται επίσης και από το Κογκρέσο», είπε.

Επανεξετάζουν τις σχέσεις τους

Και πρόσθεσε: «Ορισμένες χώρες, όπως είπα νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Επισημαίνοντας, επίσης, ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους «καλύπτεται από τη Ρωσία», ο κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε πως είναι έτοιμοι να συνεργαστούν πιο στενά με το Κογκρέσο για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πώλησης όπλων σε αυτές τις χώρες.

«Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας» υπογράμμισε με νόημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν ότι τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχονται εν μέσω των διμερών συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

«Προχωρούν θετικά»

Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώβριο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «προχωρούν θετικά», σημειώνουν.

Και υπενθυμίζουν ότι σε επιστολή που εστάλη πρόσφατα στο Κογκρέσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιολογήθηκε πως η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα ενίσχυε τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Τονίζουν, επίσης, ότι η Ναζ Ντουράκογλου, σύμβουλος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Νομοθετικές Υποθέσεις, η οποία υπέγραφε την επιστολή, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή των F-35 αποτέλεσε ήδη ένα «σημαντικό τίμημα», ωστόσο η διατήρηση των κατάλληλων εξοπλιστικών δεσμών με την Τουρκία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας, αλλά και την οικονομική.

Αναδείχθηκε σε «σημαντικό παράγοντα»

Τα μέλη του Κογκρέσου, που θα πρέπει να λάβουν γνώση τυχόν απόφασης της αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας να προχωρήσει στην πώληση των F-16, είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν όλα αυτά για την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και θα τείνουν ευήκοον ους.

Παρατηρούσε επίσης ότι στηρίζοντας την Ουκρανία, και εξοπλιστικά, απέναντι στη ρωσική επέμβαση, η Τουρκία αναδείχθηκε σε «σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης των κακόβουλων επιρροών στην περιοχή», καταλήγουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ