Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία απέτρεψαν την υιοθέτηση της πρώτης διεθνούς συμφωνίας για τη ρύθμιση της αγοράς συμβατικών όπλων.

Οι ενστάσεις τους εστιάστηκαν στο γεγονός ότι οι συνθήκη άφηνε πολλά παράθυρα ανοιχτά, προς όφελος των μεγάλων χωρών, ενώ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόβλεψη αντιμετώπισης του προβλήματος της πώλησης όπλων σε αντάρτικες ομάδες, καθώς αυτό αφήνεται σε “αξιολόγηση” ad hoc. Ζήτημα που αφορά σε πολύ σημαντικό βαθμό αυτές τις χώρες αναφέρει το defense3.com .

Για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, έστειλε την αρχική (πρόχειρη) έκθεση στον Γ.Γ. του οργανισμού, ζητώντας του εκ μέρους και του Μεξικού και της Αυστραλίας, να θέσει προς άμεση ψηφοφορία το σχέδιο… Αλλά διπλωμάτες άλλων κρατών δήλωσαν πως το νωρίτερο που μπορεί να ψηφιστεί είναι η Τρίτη (2/4).

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων και πυρομαχικών θεωρείται από πολλές πλευρές ότι, είναι μία από τις αιτίες που τροφοδοτούν τους πολέμους, τις γενοκτονίες και τις ακρότητες. Ο συνολικός τζίρος της αγοράς φτάνει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Προκειμένου η συνθήκη να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από 50 κράτη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ