«Πρώτος στόχος το Χάρκοβο – Μετά η Οδησσός» λένε οι Ρώσοι – Διπλασίασαν τις δυνάμεις τους
Μετά την προειδοποίηση Μεντβέντεφ για ρίψη τακτικών πυρηνικών όπλων σε ουκρανικούς στόχους, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το νεοσύστατο 3ο Σώμα Στρατού προωθήθηκε στο Ντονιέτσκ και έχει ήδη εμπλακεί σε μάχες.
Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε έξι ουκρανικούς σχηματισμούς και συγκεκριμένα στην 102η, 14η, 63η, 30η, 95η, 46η Ταξιαρχία, ενώ οι αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές δυνάμεις των Ρώσων κατέρριψαν το 90% των αμερικανικών βλημάτων που εκτοξεύθηκαν κατά βάσεων πυρομαχικών και οδών ανεφοδιασμού.
Στα πλάνα φαίνονται άρματα Τ-80 και Τ-90 σε αναβαθμισμένες εκδόσεις, σε συνδυασμό με ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3Μ, α/α συστήματα BUK και αναβαθμισμένα α/κ πυροβόλα MSTA ενώ το προσωπικό φέρει ΑΚ-12.
Οι Ρώσοι στρατιώτες κοινωνούν πριν την τελική επίθεση, ενώ προσκύνησαν τον προστάτη Άγιό τους, τον Άγιο Δημήτριο του Ντόνσκοϊ.
Αυτό όμως που ήδη συζητείται είναι η γερμανική συνεισφορά για την ταχεία εκπαίδευση των νέων μονάδων μέσω της δημιουργίας του τεράστιου κέντρου εκπαίδευσης εμβαδού 500 τ.χλμ. που είχε κατασκευάσει η Rheinmentall μετά από συμβόλαιο του 2009 (ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων) και έτσι μπορεί να εκπαιδευτεί τα ταυτόχρονα μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία με όλα τα μέσα και υλικά.
Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο στο στρατηγικό δίλλημα «Χάρκοβο ή Οδησσός;» φαίνεται ότι επέλεξε να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της κατάληψης του Χάρκοβου, για λόγους που έχουν σχέση με την προστασία της ρωσικής ενδοχώρας από επιθετικές ενέργειες των Ουκρανών.
Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους στα σύνορα των περιοχών Χάρκοβο και του ρωσικού Μπέγκοροντ για διεισδύσεις επιθετικών ελικοπτέρων και βομβαρδίζουν συχνά με βαλλιστικούς πυραύλους.
Είναι το μοναδικό έδαφος της Ρωσίας (από αυτά που προϋπήρχαν το 2014) το οποίο έχει κτυπηθεί από τους Ουκρανούς.
Το Χάρκοβο όμως στοιχειώνει τους Ρώσους και η προϊστορία δείχνει ότι αποτελεί απειλή για το Μπέλγκοροντ: Οι Γερμανοί το κατέλαβαν το 1941, οι Ρώσοι το ανακατέλαβαν αλλά οι Γερμανοί επανήλθαν και προκάλεσαν τρομακτική ήττα στα τότε σοβιετικά στρατεύματα: Η γερμανική αντεπίθεση μεταξύ 19 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου του 1943 οδήγησε στην καταστροφή περίπου 52 σοβιετικών μεραρχιών και την ανακατάληψη των πόλεων του Χάρκοβου και του Μπέλγκοροντ.
Άρα οι δύο αυτές πόλεις έχουν κοινή μοίρα.
Η περιφέρεια κατοικείται σε ποσοστό 70% από ρωσόφωνους, αλλά στην πόλη του 1,5 εκατ. κατοίκων το 62 % είναι Ουκρανοί, και το 38% Ρώσοι.
Το Χάρκοβο είναι όμως και η ιστορική πρωτεύουσα της Ρωσίας.
Και θεωρείται, παρά την δυσκολία στην όλη επιχείρηση ότι θα πρέπει πρώτα απ’όλα να προστατευθεί η ρωσική ενδοχώρα. Άρα, πρώτος στόχος Χάρκοβο.
Θα προηγηθεί η κατάληψη του Σλαβιάνσκ και του Κράματορσκ. Από εκεί άλλωστε ξεκίνησε και η γερμανική αντεπίθεση του 1943.
Στον δρόμο προς το Χάρκοβο στις περιοχές των οικισμών Vernopolye και Krasnopolye, οι απώλειες των 30ης μηχανοκίνητης και 95ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών ανήλθαν σε περισσότερους από 200 στρατιωτικούς.
Κοντά στο χωριό Dergachi, επίσης στην περιοχή του Χάρκοβο, κτυπήθηκε η 14η μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ουκρανών και σκοτώθηκαν 100 Ουκρανοί, καταστράφηκαν τρία BM-21, καθώς και περισσότερα από 10 οχήματα και τεθωρακισμένα.
Στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν την επίθεσή τους προς την κατεύθυνση της Dementievka. Στην κατεύθυνση του Kramatorsk, τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή Grigoryevka.
Οι ρωσικές μονάδες διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Izyum, βορειοανατολικά και νότια του Artemovsk, καθώς και στα βορειοδυτικά προάστια του Ντονιέτσκ.
Την ίδια στιγμή στην Κριμαία αποστέλλονται τεράστιες ποσότητες βαρέων οχημάτων και συστημάτων πυροβολικού που όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί μαζική ρωσική επίθεση από πολλές κατευθύνσεις.
Όλα δείχνουν ότι η διάσπαση και των τελευταίων βαρέως οχυρωμένων θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα του Ντονμπάς και της Χερσώνας με την υπόλοιπη Ουκρανία θα οδηγήσει σε έναν “αγώνα δρόμου” με έπαθλο τα μεγάλα αστικά κέντρα θέτοντας πλέον το μέτωπο σε αγώνα ελιγμών σε μια αντιπαραβολή της επομένης των μαχών σε Στάλινγκραντ και Κουρσκ που ακολούθησε η αντεπίθεση των “κόκκινων” τεθωρακισμένων.