Νέο δόγμα «πανρωσικού έθνους» εξαγγέλλει ο Πούτιν:«Θα υπερασπιστούμε τους Ρώσους όπου καταπιέζονται»
«Δείχνει» πλέον προς Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία - 500 δισ. δολ. δαπάνες στην άμυνα!
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, βασισμένο στην έννοια «Ρωσικός Κόσμος», που προβλέπει επεμβάσεις στο εξωτερικό προς «υποστήριξη του ρωσόφωνου πληθυσμού που καταπιέζεται».
Με αυτή την έννοια που δίνει ο ηγέτης της Ρωσίας, οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία είναι οι επόμενοι στόχοι, καθώς έχουν στο έδαφός τους ρωσόφωνες μειονότητες από 25-50% επί του συνόλου των πολιτών τους, οι οποίοι υποφέρουν ειδικά μετά την ρωσική επέμβαση για την υπεράσπιση των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας.
Για την υλοποίηση των εθνικών στόχων θα δαπανηθούν πάνω από 500 δισ. δολ. στην άμυνα σε ορίζοντα τριετίας και θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες κυρίως στην κατεύθυνση των ρομποτικών συστημάτων
Το δόγμα περιγράφεται σε 31 σελίδες,και βάσει πληροφοριών του defencenet.ru θα διατυπωθεί στην πολυαναμενόμενη ομιλία Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ την Τετάρτη.
Αναφέρει ότι «η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του Ρωσικού Κόσμου με όλες τις τις δυνάμεις».
Το δόγμα ενσωματώνει ιδέες για την πολιτική αποτροπής της καταπίεσης των ρωσόφωνων, ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται.
Σημειώνει ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εικόνα της στη διεθνή σκηνή ως «μια δημοκρατική χώρα που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».
Επίσης στην ομιλία θα γίνεται αναφορά στην «τραγική μοίρα» περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων της ρωσικής μειονότητας που βρέθηκαν μακριά από τη «μητέρα» πατρίδα, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991 και σταδιακά «κατακτήθηκαν» από τους δυτικούς και «αυτή την στιγμή καταπιέζονται».
Στο νέο δόγμα αναπτύσσεται με ακρίβεια και περιγράφεται ως «νόμιμη σφαίρα επιρροής η περιοχή από την Βαλτική μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό»
Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προβλέπει ότι «η Ρωσία οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική».
Αναφέρει επίσης ότι «η Μόσχα θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Αμπχαζία και την Οσετία – δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο του 2008 – καθώς και με τις ανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία».