Δολιοφθορά αγωγών Nord Stream 1 και 2: «Ο αγγλο-αμερικανικός άξονας είναι αυτός που επωφελείται»
Πώς υποβαθμίζεται η Γερμανία και ανεβαίνει γεωπολιτικά η «αμερικανόφιλη» Πολωνία
Τo ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν δολιοφθορά είναι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Το ποιος την διέπραξε παραμένει άγνωστο αλλά όσο κι αν κάνουν οι Ευρωπαίοι ότι «δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν, ίσως οι… Ρώσοι» και ξέρουν και καταλαβαίνουν και γνωρίζουν ποιο το έκανε.
Πάντα ο ένοχος είναι αυτός που κερδίζει και οι μόνοι που κερδίζουν από όλη αυτή την παράνοια που ξεκίνησε φέτος, είναι κάποιοι πέραν του Ατλαντικού, ουδείς άλλος.
Το ότι τα δυτικά ΜΜΕ κάνουν τα πάντα για να καταστρατηγήσουν τους κανόνες της λογικής και να υποδείξουν ως υπαίτιους τους Ρώσους, δεν έχει καμία σημασία.
Αυτό που λένε δηλαδή, είναι ότι οι Ρώσοι «έκαψαν» την περιουσία τους από μόνοι τους.
Πάντως, για την ταυτότητα του δράστη είναι πολύ ενδιαφέρον το σαρκαστικό tweet από τον Radislav Sikorski – πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας: ”σ΄ευχαριστούμε ΗΠΑ” και δείχνει τις εικόνες διαρροής του αερίου..
Ο Αμερικανός αναλυτής Andrew Korybko είναι σαφής για το ποιος κερδίζει από την δολιοφθορά.
«The Anglo-American Axis Benefits From The Ecological Terrorist Attack In The Baltic Sea» (ο αγγλο-αμερικανικός άξονας είναι αυτός που επωφελείται από την οικολογική τρομοκρατική επίθεση στην Βαλτική Θάλασσα).
«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ενεργειακής προσέγγισης Ρωσίας-Γερμανίας, εκτόξευσε αμέσως την Πολωνία στη θέση ενός από τους πιο κομβικούς ενεργειακούς κόμβους της ηπείρου και έτσι οδήγησε τα σχέδια του Αγγλοαμερικανικού Άξονα για διαίρεση και διοίκηση της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο.
Η άνευ προηγουμένου ζημιά που έγινε στους αγωγούς Nord Stream τη Δευτέρα το βράδυ ήταν σίγουρα μια πράξη δολιοφθοράς ακριβώς όπως υποψιάζονται η Δανία, η Γερμανία , η Πολωνία και η Ρωσία , αν και κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει για το ποιος πραγματοποίησε αυτήν την οικολογική τρομοκρατική επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα.
Ωστόσο, το Κίεβο, όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγόρησε τη Ρωσία για την καταστροφή του αγωγού της σε ένα μείγμα της προηγούμενης θεωρίας συνωμοσίας του, που ισχυριζόταν ότι η Ρωσία βομβαρδίζει τακτικά τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye που είναι επίσης υπό τον έλεγχό της.
Αυτό το γελοίο σενάριο μπορεί εύλογα να αποκλειστεί, ειδικά επειδή η Μόσχα θα μπορούσε απλώς να κρατήσει κλειστή τη βρύση για τεχνικούς λόγους χωρίς να κινδυνεύει να πιαστεί να σαμποτάρει τους δικούς της αγωγούς σε ύδατα που ελέγχονται από το ΝΑΤΟ.
Τούτου λεχθέντος, η επίθεση εντούτοις εξυπηρετεί πράγματι τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Πολωνίας για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν βρισκόταν πίσω από αυτό που συνέβη ή είχε κάποια προηγούμενη γνώση γι’ αυτό, γι’ αυτό και οι υποψίες πρέπει να πέφτουν στους συμμάχους της στον Αγγλοαμερικανικό Άξονα.
Και οι δύο έχουν συμφέρον να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν την ΕΕ διευκολύνοντας την άνοδο της Πολωνίας ως ηπειρωτικής Μεγάλης Δύναμης ικανής τελικά να ανταγωνιστεί τον de facto Γερμανό ηγέτη του μπλοκ (τουλάχιστον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Για να βγάλει τη Γερμανία οριστικά έξω από το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παιχνίδι, ο Αγγλοαμερικανικός Άξονας πρέπει όχι μόνο να την εξαπατήσει επιτυχώς και να αυτοκτονήσει οικονομικά μέσω της συμμόρφωσής της με τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά και να καταστρέψει κάθε πιθανότητα στρατηγικής ουσιαστικής προσέγγισης με Ρωσία στο μέλλον.
Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream επιτυγχάνει ακριβώς αυτό αποτρέποντας πλήρως τη Γερμανία από το να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε ενεργειακά σχέδια μπορεί να έχει για την τελική αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Με αυτό το σενάριο να απορρίπτεται με σιγουριά μετά την οικολογική τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας το βράδυ στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία εξυπηρέτησε επίσης τον σκοπό να γίνει η Πολωνία μεταξύ των πιο κομβικών ενεργειακών κόμβων της ηπείρου, η Γερμανία μπορεί επίσης να καταλάβει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα περισσότερο έναντι της Ρωσίας. όντας πιθανώς η πρώτη χώρα που έστειλε άρματα μάχης αιχμής στο Κίεβο. Αυτή η τεχνητά κατασκευασμένη στρατηγική αδράνεια θα καταδίκαζε έτσι τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις για δεκαετίες».
Κατά τ΄άλλα όλοι λένε πως δεν ξέρουν και πρέπει να είναι οι… Ρώσοι.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, αναφορικά με τα αίτια του τριπλού χτυπήματος στον αγωγό έχουν πολύ ενδιαφέρον οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, που το καθιστούν θεωρητικά αδιαπέραστο, αφού ο χαλύβδινος σωλήνας του έχει τοίχωμα 4,1 εκατοστών, επικαλυμμένο με άλλα 6-11 κ.μ. από οπλισμένο με χάλυβα σκυρόδεμα.
Επιπλέον, κάθε τμήμα του σωλήνα ζυγίζει 11 τόνους, το οποίο φτάνει στους 24-25 τόνους μετά την εφαρμογή του σκυροδέματος.
Αυτό σημαίνει πως επρόκειτο για οργανωμένο και σχεδιασμένο χτύπημα που μόνο μυστικές υπηρεσίες και ένοπλες δυνάμεις μίας προηγμένης χώρας θα μπορούσαν να το επιτελέσουν.
Τα πραγματικά κίνητρα, τα οποία θα οδηγήσουν τελικά στον ένοχο, ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας και εκείνη με τη σειρά της πως οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής θα λάβει την «ισχυρότερη δυνατή απάντηση».
Μάλιστα, δηλαδή αν ανακαλύψουν ότι το έκαναν οι ΗΠΑ, τι θα κάνουν; Πρώτα απ΄όλα θα τολμήσουν να το πουν; Δεύτερο απ’όλα τι θα τολμήσουν να πράξουν κατά των ΗΠΑ αν αποδειχτεί ότι αυτές κρύβονται από πίσω;
Σε κάθε περίπτωση, οι ανεξήγητες, ταυτόχρονες διαρροές πυροδότησαν την αντίδραση της Gazprom, του κρατικού ενεργειακού κολοσσού που διαχειρίζεται το δίκτυο, αφήνοντας ανοιχτό για πρώτη φορά το παράθυρο διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.
Σίγουρα η Ρωσία δεν είχε να κερδίσει κάτι από την διακοπή προμήθειας αερίου στην ΕΕ. Μόνο οι Αμερικανοί κεδρίζουν οι οποίοι πωλούν το ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ LNG στην ΕΕ.
Ακόμη και για τους πιο καλόπιστους, το γεγονός ότι η «δολιοφθορά» σημειώθηκε σε μια στιγμή που η ΕΕ είχε επιταχύνει τις διαδικασίες προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου, σημειώνοντας καλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης με βάση τους αρχικούς στόχους, οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, καθώς το πιθανό σαμποτάζ συνεπάγεται την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου με το «καλημέρα» κατά 20%, προετοιμάζοντας παράλληλα τους εμπόρους της ενεργειακής αγοράς για χαμηλά διαθέσιμα, άρα πολύ υψηλότερες τιμές για την απόκτησή τους.
Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί θα πουλήσουν ακόμα πιο ακριβά το πανάκριβο LNG τους.
Η Gazprom PISC άφησε ανοιχτό το παράθυρο επιβολής κυρώσεων στην ουκρανική κρατική εταιρία ενέργειας NJSC Naftogaz, λόγω της διεθνούς διαιτησίας κατά της Gazprom.
Συγκεκριμένα, η Naftogaz δήλωσε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal πως η Gazprom δεν την είχε πληρώσει εγκαίρως ή πλήρως για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Από πλευράς της, η Gazprom υποστήριξε ότι οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία την εμποδίσουν να συναλλάσσεται με τη Naftogaz, απειλώντας το τέλος στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, του μεγαλύτερου δηλαδή εναπομείναντα ανοιχτού ενεργειακού διαδρόμου για τη Γηραιά Ήπειρο.
Στις πρώτες παρενέργειες της δολιοφθοράς, ωστόσο, συγκαταλέγεται η αναδιαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο αυξήθηκε κατά 17%, φτάνοντας δηλαδή τα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες το απόγευμα, απέχοντας από τα 346 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς αυτό να καθησυχάζει σε καμία περίπτωση τους καταναλωτές.
Στον αντίποδα, η διαφαινόμενη -μεγαλύτερη μετά τη δολιοφθορά- έλλειψη φυσικού αερίου, δεν αποκλείεται να επιταχύνει την φημολογούμενη εθνικοποίηση της εταιρίας εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην εθνικοποίηση της εταιρείας, για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της εταιρείας, ενόψει του χειμώνα.
Έχοντας ήδη συμφωνήσει τον Ιούλιο να διασώσει τον ιδιαίτερα κρίσιμο εισαγωγέα φυσικού αερίου με ένα deal διάσωσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (14,95 δισεκατομμύρια δολάρια), το κράτος θα εξαγοράσει τώρα το 56% των μετοχών της φινλανδικής Fortum έναντι 0,5 δισ. ευρώ. Έτσι, το γερμανικό κράτος πρόκειται να κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper.
«Από τότε που συμφωνήθηκε το πακέτο σταθεροποίησης για την Uniper τον Ιούλιο, η κατάσταση για την εταιρεία επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα. Ως εκ τούτου, έχουν συμφωνηθεί νέα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης», όπως ανακοίνωσε η Fortum.
Η κυβέρνηση Σολτς με τις επιλογές της έχει προκαλέσει μεγάλη ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Γερμανία και όλα αυτά μέσα σε εννέα μήνες!
Αναγκάζεται μάλιστα να προχωρήσει σε σχέδιο διάσωσης της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper.
Σε ανάλογα σχέδια διάσωσης θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση για άλλες 375 εταιρείες που σχετίζονται με τον χώρο της ενέργειας και του φυσικού αερίου και η πολιτική Σολτς τις οδήγησε στην καταστροφή.
Η Uniper είναι ένας διεθνής ενεργειακός όμιλος που πωλεί ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε πελάτες χονδρικής, όπως περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Η κυβέρνηση Σολτς παραβιάζει η ίδια τον όρο της συνθήκης της Λισσαβόνας με βάση τον οποίο απαγορεύεται σε μία εθνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάσωση μίας επιχείρησης με μορφή επιδοτήσεων και δανείων καθώς θεωρείται «αθέμιτος ανταγωνισμός».
Να θυμίσουμε τις περιπτώσεις των ελληνικών αμυντικών εταιρειών οι οποίες είχαν παραγγελίες στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου αλλά δεν διέθεταν τα χρήματα για τις απαιτούμενες πρώτες ύλες και απαγορεύονταν (από τους Γερμανούς που δίναν και τις εντολές επί μνημονίων) στο ελληνικό κράτος να παρέμβει με δανειοδότηση (για να μπορέσουν να αγοραστούν οι πρώτες ύλες) με αποτέλεσμα να χάσουν στο τέλος δουλειές μεγάλης αξίας.
Όλοι ξέρουμε το κόστος που αποκόμισε η ελληνική οικονομία από αυτή την πολιτική.
Τώρα οι Γερμανοί την παραβιάζουν και δεν τρέχει… τίποτα.