Ένα ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο αέρος-αέρος κατά βρετανικού αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου που περιπολούσε στον διεθνή εναέριο χώρο (έτσι ονομάζουν οι Βρετανοί και τον εναέριο χώρο της Κριμαίας που δεν την αναγνωρίζουν ως ρωσική)  πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.

Το περιστατικό ήταν σοβαρό και εξηγεί γιατί ο Βρετανός ΥΠΑΜ ταξίδεψε στις ΗΠΑ σε ένα ταξίδι-αστραπή.

Ο Γουάλας είπε στο κοινοβούλιο ότι η Βρετανία ανέστειλε τις περιπολίες μετά το περιστατικό και εξέφρασε την ανησυχία του στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Η Ρωσία εξήγησε ότι επρόκειτο για τεχνική δυσλειτουργία και ο Γουάλας είπε ότι η Βρετανία έχει τώρα ξαναρχίσει τις περιπολίες οι οποίες έχουν πλέον συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

Σχετικά με το τι συνέβη μεταξύ του ρωσικού μαχητικού και του βρετανικού αεροπλάνου, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να μοιραστώ με τη Βουλή λεπτομέρειες για ένα πρόσφατο περιστατικό στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ένα άοπλο RAF RC-135 Rivet Joint, αεροσκάφος που περιπολούσε τακτικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ”αλληλεπίδρασε” με δύο ρωσικά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη SU-27. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη, βέβαια.

Μάλιστα, ένα από τα αεροσκάφη SU-27 απελευθέρωσε έναν πύραυλο προς το RAF Rivet Joint πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια.

Ο συνολικός χρόνος της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ρωσικού αεροσκάφους και του Rivet Joint ήταν περίπου 90 λεπτά. Η περιπολία ολοκληρώθηκε και το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση».

Φυσικά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ξεφύγει ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου από έναν πύραυλο αέρος-αέρος κάτι που σημαίνει ότι ο Ρώσος πιλότος δεν είχε στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος.

Πιθανότατα ήταν μία προειδοποίηση από τους Ρώσους στους Βρετανούς ότι δεν τους θέλουν να πετούν κοντά στην Κριμαία.

To γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Μπεν Γουάλας ακύρωσε την τελευταία στιγμή την ομιλία του στους βουλευτές του για να μεταβεί εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους του, προβλημάτισε έντονα πολιτικούς αναλυτές όπως και τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπει παραδέχτηκε προχθες ότι «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που αυτού του είδους οι συνομιλίες είναι άκρως απαραίτητες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ