Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Mark Miley παραδέχτηκε δημόσια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υπαρξιακής φύσεως για τις ΗΠΑ αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «Εάν η Ουκρανία πέσει, το διεθνές σύστημα που δημιουργήθηκε 80 χρόνια πριν και μετά το τέλος του Β’ ΠΠ, θα καταρρεύσει».

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παραδέχονται τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο προκάλεσαν την σύγκρουση στην Ουκρανία και σκοπεύουν να την συνεχίσουν μέχρι τον «τελευταίο Ουκρανό» (και μισθοφόρο καθώς στέλνουν χιλιάδες από όλα τα δυτικά κράτη).

Εάν μετά από τόοσ μεγάλη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και την αποστολή δεκάδων χιλιάδων πρώην στρατιωτικών ως μισθοφόρων στην Ουκρανία οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να κάνουν την Ρωσία να χάσει τον πόλεμο, αυτό θα ισοδυναμεί με στρατηγική ήττα των Αμερικανών με πλανητικές συνέπειες.

Οι Αμερικανοί θα φανούν απέναντι στους Ρώσους «λίγοι» και «αδύναμοι».

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αυτής της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τις ζωές σε χιλιάδες ανθρώπους από όλες τις πλευρές και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παγκόσμια σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιώντας και την δεσπόζουσα θέση τους στο ΝΑΤΟ έχουν στρέψει δεκάδες δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας και επιχειρούν σε μία άνιση σύγκρουση «να την κάνουν να χάσει».

Αν δεν υπήρχε αυτή η συνολική στήριξη προς τα αμερικανικά συμφέροντα και οι ΗΠΑ ήταν μόνες τους να υποστηρίζουν το Κίεβο ενάντια στους Ρώσους, ο πόλεμος αυτός θα είχε τελειώσει προ πολλού.

Οι Αμερικανοί αρνούνται να δεχτούν ένα πολυπολικό σύστημα. Θέλουν την διατήρηση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε το 1991 με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με την ύπαρξη μίας μόνο υπερδύναμης.

Όμως «nothing lasts forever» όπως λένε και οι ίδιοι οι Αγγλοσάξονες.

H αντικειμενική ευθύνη για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία είναι των ΗΠΑ-ΕΕ διότι οι Ουκρανοί αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία του Μινσκ το 2015 και η Ουκρανία αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα αιτηθεί ένταξή της στο ΝΑΤΟ ενώ και το ίδιο το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να δηλώσει ότι δε θα τους κάνει δεκτούς σε περίπτωση ουκρανικού αιτήματος.

Τα υπόλοιπα, ότι κι αν γίνεται, είναι δυστυχώς φυσιολογική εξέλιξη άπαξ και άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου.

Άρα αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία που είχε κάνει ο Μπιλ Κλίντον με τον Μπόρις Γέλτσιν την δεκαετία του ’90 που προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ειδικότερα σε χώρες που ανήκαν πριν στο διαλυθέν Σιδηρούν Παραπέτασμα, παραβιάστηκε για μία ακόμα φορά και αξίζει να δούμε τις αναλογίες με μία υποθετική ιστορία που να εμπλέκει μία όμορη χώρα των ΗΠΑ, το Μεξικό.

Ας φανταστούμε το Μεξικό να απαγορεύει σε μία υποτιθέμενη αμερικανική μειονότητα να μιλούν αγγλικά, όπως έκαναν οι Ουκρανοί στις ρωσόφονες μειονότητες, στις οποίες απαγόρευσαν την εκμάθηση και την χρήση της ρωσικής γλώσσας!

Δεν μιλάμε για το τι συνέβη τον προηγούμενο αιώνα που οι Αμερικανοί τους πήραν το Τέξας!

Αλλά εδώ αν κάποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» είναι οι ΗΠΑ , η ΕΕ και η ίδια η Ουκρανία

Αυτοί πάτησαν τις υπογεγραμμένες συμφωνίες του Μινσκ το 2015.

Και όχι απλώς τις πάτησαν αλλά κατάργησαν και την ρωσική γλώσσα ενώ δεν δόθηκε ποτέ καθεστώς αυτονομίας στις περιοχές του Ντόνμπας, δηλαδή στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσγκ.

Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «Λίβανο» με ευθύνη και υπαιτιότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ που δεν πίεσαν την Ουκρανία να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ αντίθετα υπογείως την προωθούσαν να κάνει το αντίθετο.

Και όταν λέμε «Λίβανος» εννοούμε τον εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου που ήταν μία πολυετής πολεμική σύγκρουση την περίοδο 1975-1990, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις προκάλεσε 120.000 θανάτους. Σήμερα, περίπου 76.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό του Λιβάνου. Υπήρξε επίσης η αιτία της μαζικής εξόδου σχεδόν 1.000.000 ανθρώπων από τη χώρα.

Ο Λίβανος ακόμα δεν έχει συνέλθει από την αιματηρή αυτή σύγκρουση ενώ πριν τον πόλεμο η Βηρυτός αποκαλούνταν το «Παρίσι της Ανατολής».

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική σύγκρουση η Ρωσία το μόνο που ζήτησε ήταν ο σεβασμός των συμφωνιών του Μινσκ και να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Πώς θα φαινόταν στους Αμερικανούς αν το Μεξικό εντασσόταν στο CSTO, τι θα έλεγαν τότε οι Αμερικανοί;

Μία τέτοια ένταξη θα σήμαινε την μεταφορά ρωσικών βάσεων, πυραύλων και στρατευμάτων στο έδαφος του Μεξικού, όπως ακριβώς θα σημαίνει τα ίδια πράγματα εάν η Ουκρανία ενταχθεί κάποτε στο ΝΑΤΟ.

Αμερικανικοί πύραυλοι και στρατεύματα θα μεταφερθούν στην Ουκρανία. Δηλαδή η Μόσχα θα έχει χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση εκτόξευσης αμερικανικών πυραύλων, μερικά λεπτά!

Πώς θα το δέχονταν αυτό η Μόσχα; Να αυτοκτονήσει δεν θέλει.

Είδαμε τι έγινε στην Κούβα το 1962, αλλά η Κούβα δεν είναι το αντίστοιχο της Ουκρανίας.

Γιατί η Κούβα ανήκε στην ρωσική σφαίρα επιρροής εκείνα τα χρόνια (για την ακρίβεια σοβιετική σφαίρα επιρροής).

Και πάλι όμως οι ΗΠΑ αντέδρασαν και ήταν έτοιμες να σύρουν τον πλανήτη σε έναν πυρηνικό πόλεμο γιατί απειλούνταν η ίδια η ύπαρξή τους.

Χρησιμοποιούμε το παράδειγμα του Μεξικού διότι είναι η μοναδική περίπτωση όμορου κράτους, που είναι το 1/3 των ΗΠΑ, όπως ακριβώς έχει την ίδια αναλογία η Ουκρανία με την Ρωσία (1/3)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ