Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου» όπως ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας και η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έβδομη πυρηνική δοκιμή της.

Είναι σαφές πως η Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια ήθελε να εξασφαλίσει ότι θα διαθέτει τους φορείς για την χρήση πυρηνικών όπλων αποκτώντας βαλλιστικούς πυραύλους που να μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ και πυραύλους Κρουζ για να μπορεί να πλήττει την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Είναι γνωστό πως έχει αποκτήσει και την δυνατότητα εκτόξευσης SLBM από υποβρύχια που σημαίνει πως η απειλή για τις ΗΠΑ μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

To να διαθέτει κάποιος πυρηνικά όπλα από μόνο του δεν αρκεί καθώς χρειάζεται να υπάρχει και ο κατάλληλος φορέας που θα το «μεταφέρει» στο αντίπαλο έδαφος.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις πυρηνικές δυνατότητες των Βορειοκορεατών γιατί γνωρίζουν πως σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου που θα εμπλέκονται Κίνα και Ρωσία θα σταθεί στο πλευρό τους και θα αποτελεί μία επιπλέον σοβαρή απειλή για τις συμμάχους χώρες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, όπως επίσης και για την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου» προς την κατεύθυνση της θάλασσας της Κορέας, ή θάλασσας της Ιαπωνίας, ανέφερε το επιτελείο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εκτόξευση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, που δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα αποτροπής στην περιοχή.

«Συμφωνούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία (…) προκειμένου η Βόρεια Κορέα να τερματίσει αμέσως τις παράνομες δραστηριότητές της και να ξαναρχίσει συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε ο νοτιοκορεάτης υφυπουργός Τζο Χιουν-ντονγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Οι τρεις χώρες «συμφωνούν πως είναι ανάγκη να υπάρξει αντίδραση ισχύος άνευ προηγουμένου εάν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου», τόνισε στον Τύπο.

Βέβαια, το ερώτημα είναι τι ακριβώς σκοπεύουν να πράξουν κατά μίας στρατιωτικά ισχυρής χώρας που συνορεύει με μία φιλική για αυτή υπερδύναμη, όπως η Κίνα.

Μπορούν επί του πρακτέου να κάνουν κάτι ή πρόκειται για δηλώσεις καθησυχασμού των δυτικών κοινωνιών για να δημιουργείται η εντύπωση ότι η Δύση ακόμα είναι «πιο ισχυρή»;

Αυτή την στιγμή η Βόρεια Κορέα διαθέτει τα δύο σκέλη της «πυρηνικής τριάδας», τα ICBM και τα SLBM.

Για μήνες, ειδικοί και αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, για πρώτη φορά από το 2017. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα, ένας από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα ανέφερε εξάλλου πως έκανε γυμνάσια για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Για «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές» κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, αξιώνοντας να «απέχει από νέες προκλήσεις».

Μόλις την Τρίτη, ανταλλάχθηκαν προειδοποιητικά πυρά στη θάλασσα και, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο, η Βόρεια Κορέα άνοιξε πυρ 250 φορές, κάτι που χαρακτήρισε «προφανή παραβίαση» συμφωνίας των δύο πλευρών το 2018, που προέβλεπε τη δημιουργία θαλάσσιας «ουδέτερης ζώνης» για να προλαμβάνονται οι εντάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ