Οι ΗΠΑ μετά από πολλές δεκαετίες αλλάζουν ριζικά το πυρηνικό τους δόγμα και το μετατρέπουν σε «weapons free», που σημαίνει πως μπορούν να κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων όποτε το κρίνουν, εναντίον όποιου θέλουν και κυρίως χωρίς να υπάρχει πυρηνική απειλή εναντίον τους.

Η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου απέρριψε τα πρότερα όρια χρήσης πυρηνικών όπλων που υποστήριζαν εδώ και καιρό οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων και, στο παρελθόν, ο ίδιος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε προληπτικό πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ επισήμως καθίστανται επιθετικό κράτος με τον «μανδύα» της «Δημοκρατίας» και την επίφαση του αφηγήματος «Εμείς είμαστε οι… καλοί» και μπορούν να ανοίξουν «την πόρτα του φρενοκομείου».

Επικαλούμενο τις αυξανόμενες απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο έγγραφο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ότι «μέχρι τη δεκαετία του 2030 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ως στρατηγικούς ανταγωνιστές και πιθανούς αντιπάλους».

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ θα «διατηρήσουν μία πολύ υψηλή οροφή στο πυρηνικό οπλοστάσιο» χωρίς να αποκλείουν τη χρήση των όπλων ως αντίποινα σε μια μη πυρηνική στρατηγική απειλή για την πατρίδα, τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό ή τους συμμάχους.

Κατά τ’άλλα μέσω των ελεγχόμενων δυτικών ΜΜΕ, οι Αμερικανοί προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα συλλογικό ασυνείδητο στο οποίο, ο «πυρηνικός τρομοκράτης» είναι η Ρωσία και ο πρόεδρος της Β.Πούτιν.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στην προεδρική εκστρατεία του 2020 να δηλώσει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για να αποτρέψει ή να αντεπιτεθεί σε μια πυρηνική επίθεση, μια θέση που ευλογήθηκε από τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς και καθυβρίστηκε από τα «γεράκια» της άμυνας.

Το περιβάλλον απειλής άλλαξε δραματικά από τότε και η στρατηγική του Πενταγώνου σφυρηλατήθηκε σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο.

Η πυρηνική έκθεση που αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναθεώρησε την πυρηνική της πολιτική και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές «Καμία Πρώτη Χρήση» και «Αποκλειστικός Σκοπός» «θα οδηγούσαν σε ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου υπό το φως του εύρους των μη πυρηνικών δυνατοτήτων που αναπτύσσονται και προωθούνται από ανταγωνιστές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά σε στρατηγικό επίπεδο» στις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Η Mackenzie Eaglen, μόνιμος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, είπε ότι «είναι έκπληκτη από το πόσο ισχυρή είναι η θέση τους στον πυρηνικό εκσυγχρονισμό και πόσο δυνατή είναι η συνέχεια της πολιτικής της εθνικής ασφάλειας μεταξύ των διοικήσεων διαφορετικών μερών. Είναι πρόθυμοι να αναβάλουν τις οραματικές πολιτικές τους υπό το φως της σκληρής πραγματικότητας για τα πυρηνικά από την Κίνα και τη Ρωσία».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν θέσει ανοιχτά τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων κατά την επέμβαση στην Ουκρανία.

Όμως, την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία έδωσε μόνο «υποδείξεις» ως απάντηση σε επανειλημμένες συζητήσεις ΗΠΑ και Ευρώπης για πιθανή πυρηνική σύγκρουση.

«Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία — δεν υπάρχει κανένα νόημα, ούτε στρατιωτικό ούτε πολιτικό», είπε ο Πούτιν σε ακροατήριο αναλυτών εξωτερικής πολιτικής έξω από τη Μόσχα.

Στο έγγραφο, το οποίο πλαισιώθηκε πριν από την ρωσική επέμβαση, το Πεντάγωνο λέει ότι η Ρωσία συνεχίζει «να επωμίζει τα πυρηνικά της όπλα για να υποστηρίξει τη ρεβιζιονιστική πολιτική ασφαλείας της», ενώ το σύγχρονο οπλοστάσιό της αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα παραμένει ο «πιο συνεπής στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin σε επιστολή που παρουσιάζει τη νέα αμυντική στρατηγική.

Ανέφερε τις «ολοένα και πιο εκβιαστικές ενέργειες της Κίνας για την αναμόρφωση της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και του διεθνούς συστήματος ώστε να ταιριάζει με τις αυταρχικές προτιμήσεις της», παρόλο που εκσυγχρονίζει και επεκτείνει γρήγορα τον στρατό της.

Η Κίνα θέλει να έχει τουλάχιστον 1.000 παραδοτέες πυρηνικές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει το έγγραφο πυρηνικής στρατηγικής, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για «εκβιαστικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών προκλήσεων κατά των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή».

Υπερηχητικά όπλα

Το έγγραφο πυρηνικής στρατηγικής δεν διευκρινίζει ποιες μη πυρηνικές απειλές θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική απάντηση των ΗΠΑ, αλλά οι τρέχουσες απειλές περιλαμβάνουν υπερηχητικά όπλα που κατέχουν η Ρωσία και η Κίνα για τα οποία οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ακόμη αποδεδειγμένη άμυνα.

Διευκρινίζει, ωστόσο, με τον πιο έντονο τρόπο, τι θα συνέβαινε με μια άλλη πυρηνική δύναμη, τη Βόρεια Κορέα, εάν εξαπέλυε πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία. Αυτή η ενέργεια «θα οδηγήσει στο τέλος αυτού του καθεστώτος», λέει. Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην αποτροπή των επιθέσεων της Βόρειας Κορέας.

Η πυρηνική στρατηγική επιβεβαίωσε τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αντικατάστασης της γηρασμένης πυρηνικής τριάδας αέρος-θαλάσσης- ξηράς των ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών είναι τα πυρηνικά υποβρύχια SLBM κλάσης Columbia του Ναυτικού, η αντικατάσταση των ICBM Minuteman III, το νέο όπλο Standoff μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύεται από αέρα και μαχητικά αεροσκάφη F-35 για την Ευρώπη με πυρηνική γόμωση.

Η αναθεώρηση επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι το Πεντάγωνο θα αποσύρει τη βόμβα βαρύτητας B83-1 και θα ακυρώσει το πρόγραμμα Sea-Launched Cruise Missile.

Ωστόσο, η ανασκόπηση υποστηρίζει και ένα ναυτικό όπλο της εποχής Τραμπ, την πυρηνική κεφαλή χαμηλής απόδοσης W76-2 που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, η οποία περιγράφεται ότι παρέχει «ένα σημαντικό μέσο αποτροπής περιορισμένης πυρηνικής χρήσης».

Η ευρύτερη έκθεση στρατηγικής πρόσφερε επίσης ήπια διατυπωμένη κριτική για τα μεγάλα οπλικά προγράμματα των ΗΠΑ, τα οποία συχνά καθυστερούν πολλά χρόνια σε σχέση με τα σχέδια και τα  δισεκατομμύρια δολάρια των αρχικών προϋπολογισμών.

«Το τρέχον σύστημά μας είναι πολύ αργό και πολύ επικεντρωμένο στην απόκτηση συστημάτων που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ζητούσε περισσότερα «ανοικτά συστήματα που μπορούν να ενσωματώσουν γρήγορα τεχνολογία αιχμής» μειώνοντας παράλληλα τα προβλήματα «αρχαιότητας» και υψηλού κόστους.

Τα έγγραφα της στρατηγικής του Πενταγώνου στάλθηκαν στο Κογκρέσο σε διαβαθμισμένη μορφή τον Μάρτιο, επομένως εξετάστηκαν κατά την έγκριση του προϋπολογισμού για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 από το Κογκρέσο.

Πάντως, σε ότι αφορά την ισορροπία δυνάμεων στα πυρηνικά οπλοστάσια, η Ρωσία παραμένει η απόλυτη κυρίαρχος στην παγκόσμια πυρηνική ισχύ και προκαλεί εντύπωση η τάση των εξτρεμιστικών κύκλων που ελέγχουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να θεωρούν πως οποιαδήποτε πυρηνική επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ δεν θα έχει ως συνέπεια άμεσα πυρηνικά πλήγματα από την Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ