Το Forbes καλεί έμμεσα το ΝΑΤΟ να καταλάβει το… Καλίνινγκραντ: «Είναι ανυπεράσπιστο»!
«Η Στρατιά που το προστάτευε καταστράφηκε στην Ουκρανία»
Ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ, το στρατηγικό αυτό και προκεχωρημένο φυλάκιο της Μόσχας που βρίσκεται μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ είναι πλέον ανυπεράσπιστο, αναφωνεί το αμερικανικό περιοδικό Forbes καλώντας εμμέσως το ΝΑΤΟ να το καταλάβει.
Τι έγινε και έμεινε ο ρωσικός θύλακας των 223 τ.χλμ. μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας και Βαλτικής αφύλακτος;
Σύμφωνα με το ευφάνταστο άρθρο του Forbes το 11ο Σώμα Στρατού που είχε συγκροτηθεί για την άμυνα του θύλακα στάλθηκε στην Ουκρανία όπου και «εξολοθρεύτηκε ολόκληρο από τις ουκρανικές δυνάμεις»!
Ξεκινώντας ένα ιστορικό της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία το Forbes αναφέρει την αποστολή του 11ου Σώματος Στρατού στην Ουκρανία για να βοηθήσει τις δοκιμαζόμενες ρωσικές δυνάμεις.
Αναφέρει πως πηγε, πότε περίπου και ενώ οι αναγνώστες αναμένουν κάποιες αποδείξεις για την ρωσική αυτή πανωλεθρία το Forbes στο τέλος επικαλείται κάποιο «απολογιστικό φύλο» του 11ου ΣΣ και το… Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, φυσικά.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το περιοδικό:
«Πριν από έξι χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σχημάτισαν ένα νέο Σώμα Στρατού, δουλειά του οποίου θα ήταν να υπερασπιστεί το Καλίνινγκραντ, το γεωγραφικά χωριστό φυλάκιο της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.
Φέτος, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε να πηγαίνει άσχημα για τη Ρωσία, το Κρεμλίνο απέσπασε το 11ο Σώμα Στρατού από το Καλίνινγκραντ και το έστειλε στην Ουκρανία. Εκεί που ο ουκρανικός στρατός το κατέστρεψε γρήγορα.
Το 11ο ΣΣ, τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ κατά μήκος μιας στρατηγικής θάλασσας, υποτίθεται ότι έδινε πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Αντίθετα, έγινε τροφή για τα κανόνια για έναν ουκρανικό Στρατό που, στα χαρτιά, ήταν πιο αδύναμος από τον ρωσικό Στρατό.
Τώρα το Καλίνινγκραντ είναι ανυπεράσπιστο και η απειλή που αποτελούσαν κάποτε τα στρατεύματα της περιφέρειας για το ΝΑΤΟ… έχει εξατμιστεί.» αναφέρει το Forbes και συνεχίζει:
«Το 11ο Σώμα Στρατού δεν είναι πραγματικά ένας νέος σχηματισμός. Είναι μια νέα ομαδοποίηση υφιστάμενων σχηματισμών κάτω από ένα ενιαίο αρχηγείο υπό την Διοίκηση του Στόλου της Βαλτικής του ρωσικού Ναυτικού.
Το Σώμα περιλαμβάνει στην σύνθεσή του ένα μηχανοκίνητο τμήμα, ένα ξεχωριστό μηχανοκίνητο σύνταγμα, πυροβολικό, ρουκέτες, στρατεύματα αεράμυνας και μονάδες υποστήριξης.
Πριν η Ρωσία διευρύνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκινώντας στα τέλη Φεβρουαρίου, υπήρχαν 12.000 Ρώσοι στρατιώτες στο Καλίνινγκραντ με περίπου 100 άρματα μάχης T-72, μερικές εκατοντάδες ΤΟΜΠ BTR, Α/Κ πυροβόλα Msta-S και συστήματα ΠΕΠ BM-27 και BM-30. Το 11ο Σώμα Στρατού επέβλεπε τις περισσότερες από αυτές τις δυνάμεις.
Διαφαινόμενο στα δυτικά σύνορα της Λιθουανίας, ενός από τα πιο αδύναμα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, το 11ο Σώμα Στρατού ήταν το αμόνι για μια πιθανή ρωσική εισβολή στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Το σφυρί ήταν η χερσαία δύναμη 18.000 ατόμων στη δυτική Ρωσία στα ανατολικά σύνορα των χωρών της Βαλτικής.
Το ΝΑΤΟ κοίταξε προσεκτικά τη συσσώρευση του Καλίνινγκραντ. “Το Καλίνινγκραντ σίγουρα, ιστορικά, ήταν ένα μέρος όπου ήμασταν πολύ προσεκτικοί στη δυναμική και την ευαίσθητη περιφερειακή κατάσταση”, είπε ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους τον Ιούνιο.
Αυτή η δυναμική άλλαξε ριζικά μετά τον Φεβρουάριο. Το Κρεμλίνο δέσμευσε το 80% των χερσαίων δυνάμεών του σε μια ευρύτερη εισβολή στην Ουκρανία – και έχασε αμέσως πολλά από αυτά σε μια καταδικασμένη προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο.
Απλωμένα κατά μήκος των δρόμων που οδηγούν στην πρωτεύουσα, τα ρωσικά τάγματα, ταξιαρχίες και μεραρχίες με κακή καθοδήγηση, υποτροφοδοτούμενα, ήταν ευάλωτα στο πυροβολικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις ομάδες πεζικού της Ουκρανίας που μετέφεραν αντιαρματικούς πυραύλους ακριβείας.
Μετά από μόλις ένα μήνα σκληρών μαχών, οι Ρώσοι υποχώρησαν από το Κίεβο. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά είναι πιθανό να άφησαν πίσω τους 50.000 νεκρούς και τραυματίες μέχρι τη στιγμή που οι πρώτες γραμμές σταθεροποιήθηκαν τον Μάιο.
Οι Ρώσοι εκείνη την εποχή κατείχαν το στρατηγικό λιμάνι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία και βρίσκονταν στα περίχωρα του Χάρκοβο, 25 μίλια από τα σύνορα με τη Ρωσία στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Όμως οι ρωσικές δυνάμεις ήταν εύθραυστες. Και έγιναν πιο εύθραυστος καθώς ο ουκρανικός Στρατός -εξοπλισμένος με δυτικά όπλα πυροβολικό και ρουκέτες- άρχισε να «μαδάει» τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.
Απελπισμένο για νέα στρατεύματα, το Κρεμλίνο κινητοποίησε το 11ο Σώμα Στρατού, μεταφέροντάς το με πλοία και αεροσκάφη στο Μπέλγκοροντ στη νότια Ρωσία και μετά στην Ουκρανία κοντά στο Χάρκοβο.
Τρεις μήνες σκληρής μάχης μείωσαν τη δύναμη του Σώματος. Το Reuters πήρε στα χέρια του μερικά από τα έγγραφα του 11ου Σώματος Στρατού. Ένα απολογιστικό φύλλο με ημερομηνία 30 Αυγούστου, ακριβώς πριν από μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, έδειξε ότι το Σώμα ήταν στο 71% της πλήρους δύναμής του. Ορισμένα τάγματα, ωστόσο, είχαν μειωθεί μόνο στο ένα δέκατο του αρχικού ανθρώπινου δυναμικού τους.
Έγινε χειρότερο για το σώμα. Στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν διπλές αντεπιθέσεις ανατολικά του Χάρκοβο και βόρεια του Χερσώνα. Η επιχείρηση Χάρκοβο, στην οποία συμμετείχαν δώδεκα ουκρανικές ταξιαρχίες, αποκάλυψε βαθιές αδυναμίες στις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του 11ου Σώματος Στρατού.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τράπηκαν σε φυγή, παραδόθηκαν ή πέθαναν στη θέση τους καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν χίλια τετραγωνικά μίλια της Περιφέρειας του Χάρκοβο μέσα σε δύο εβδομάδες. Το 11ο Σώμα Στρατού υπέφερε περισσότερο από τους περισσότερους ρωσικούς σχηματισμούς στην περιοχή. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, D.C., περιέγραψε το σώμα ως «βαριά χτυπημένο».
Αυτό μπορεί να ήταν μια υποτίμηση. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σώμα έχασε 200 οχήματα και τα μισά στρατεύματά του στην αντεπίθεση.
Είναι πιθανό το 11ο Σώμα Στρατού να επιβιώσει. Αν ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ξεκουραστεί, να επανεξοπλίσει και να εισαγάγει τους κληρωτούς προκειμένου να ανακτήσει έστω και ένα κλάσμα της προηγούμενης δύναμής του.»