Όπως γράφουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times την ώρα που ελοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, η περίοδος που διανύουμε δεν αποκλείεται να είναι τόσο σημαντική όσο οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της Συμμαχίας.

Και ενώ η θητεία του σημερινού ισχυρού άνδρα της Συμμαχίας και φιλότουρκου Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αναφορικά με το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί το φθινοπώρου του 2023. Μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα» μεταξύ των Συμμάχων.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει ο διπλωματικός ανταποκριτής των NYT είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε με σιγουριά για πιθανούς υποψηφίους μιας και όσα ακούγονται πρώτα στην πορεία «καίγονται». Παρ’ όλα αυτά μεταξύ των πιθανών υποψηφίων συναντάμε την Κρίστια Φρίλαντ. Πρόκειται για την 54χρονη υπουργό Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργό του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ (η οποία έχει ουκρανικές ρίζες), ενώ σε περίπτωση που θα επιλεγόταν θα γινόταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Καναδή που θα αναλάμβανε τα ηνία της Συμμαχίας.

Στα πλεονέκτημάτα της βλέπουμε ότι μιλάει πέντε γλώσσες ( αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ουκρανικά και ρωσικά), ενώ κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας έχει κληθεί να αναλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκια όπως το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα είναι καλή σε συνεντεύξεις Τύπου και σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις. defencenet.gr

Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιθυμούσε ο επόμενος ή η επόμενη επικεφαλής της Συμμαχίας θα ήθελε να είναι από χώρα μέλος της (21 από τα 27 κράτη της Ε.Ε ανήκουν στη Συμμαχία. Σε περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ε.Ε θα έχει 23 από τα 32 μέλη.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δείξει την προτίμησή του γύρω από έναν υποψήφιο, μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών της θέσης του Γενς Στόλτενμπεργκ, υπάρχουν τρεις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα είναι η 45χρονη Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, η 49χρονη πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και η 54χρονη πρώην πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς που είχε διατελέσει και πρέσβης της Κροατίας στην Ουάσιγκτον. defencenet.gr

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας defencenet.gr

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα defencenet.gr

Η πρώην πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς

Άλλο ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει τον αντί-Στόλτενμπεργκ είναι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Σύμφωνα με τους New York Times, το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την ηγεσία της Συμμαχίας θα κληθεί να διαχειριστεί μία από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να παραταθεί η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ. Σημειώνεται ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε να παραταθεί η θητεία του κατά δύο χρόνια λόγο του πολέμου στην Ουκρανία ωστόσο του δόθηκε προθεσμία για να μείνει στη θέση του για έναν χρόνο ή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ