Πώς η Μόσχα σύρει το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις μέσω βομβαρδισμού των ενεργειακών υποδομών
10 εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ρεύμα
H Oυκρανία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της και εκατομμύρια Ουκρανών δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι ρωσικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν συνέχιση των μαζικών πληγμάτων κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών με σκοπό να αναγκαστεί το Κίεβο να συνθηκολόγηση μέσα σε λίγους μήνες
Η γερμανική εφημερίδα Franfurter Allgemeine Zeitung εξήγησε ότι, με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά ενεργειακών υποδομών, «οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν δύσκολες μέρες».
«10 εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα», γράφει στον τίτλο της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας ενεργειακού δικτύου «Ukrenergo», Vladimir Kudrizki, έπρεπε να το παραδεχτεί το βράδυ της Τρίτης. Το φορτίο στο δίκτυο θα αυξηθεί λόγω της έναρξης του κρύου καιρού. Επομένως, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για «σημαντικές βλάβες ρεύματος».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Vitaly Klitschko, η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει «δύσκολη» παρά την σταθεροποίηση του δικτύου. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακόμη σπάνια. Τα συστήματα θέρμανσης στις κατοικημένες περιοχές θα τροφοδοτούνται με την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια από αποκεντρωμένες γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Εκκένωση του Κιέβου, η οποία εικαζόταν πριν από λίγες μέρες, δεν έχει προγραμματιστεί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το RIA Novosti , ο Ντμίτρι Ζαχάρουκ, διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας «DTEK», ποσοτικοποίησε την έκταση των διακοπών ρεύματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 40 τοις εκατό των καταναλωτών στην Ουκρανία είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Λόγω σοβαρής βλάβης στο σύστημα τροφοδοσίας, οι διακοπές ρεύματος θα διαρκέσουν επίσης περισσότερο. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουν να υπάρχουν απρογραμμάτιστες διακοπές έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τον Ζαχάρουκ, η κατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία είναι πολύ περίπλοκη και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Επισήμανε ότι μεμονωμένες περιοχές πρέπει να είναι προετοιμασμένες να μην λαμβάνουν ρεύμα για μέρες.
“Δεν μιλάμε για απρογραμμάτιστες διακοπές ρεύματος, μιλάμε για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές και ο αριθμός των ωρών που μπορεί να συμβούν αυτές οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι πολύ μικρός. Είναι περίπου δύο έως τρεις ώρες το πολύ”, δήλωσε ο Ζαχαρούκ.
Στην περιοχή της Οδησσού, περίπου το εβδομήντα τοις εκατό των κατοίκων είναι επί του παρόντος χωρίς ρεύμα, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Σεργκέι Μπράτσουκ, σύμφωνα με το RIA Novosti .
“Στην περιοχή της Οδησσού, το 70 τοις εκατό των πελατών “DTEK” είναι χωρίς φώτα. Οι άλλοι έχουν φώτα επειδή υπάρχουν σημαντικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των γειτονιών τους.” έγραψε ο Brattschuk στο κανάλι του στο Telegram. Όπου υπάρχει ακόμα ρεύμα στην Οδησσό, οι κάτοικοι λαμβάνουν ηλεκτρισμό για περίπου δύο ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα της ενεργειακής εκμετάλλευσης «ΔΤΕΚ», η καταστροφή των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή είναι πολύ σοβαρή. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, είπε ο Brattschuk. Το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN αναφέρει επίσης την έκταση της διακοπής ρεύματος στην περιοχή της Οδησσού στο 70%.
Για το θέμα των ελλείψεων ενέργειας στην Ουκρανία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι οι επιθέσεις σε υποδομές «σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας και του ουκρανικού καθεστώτος», σύμφωνα με το TASS .
Οι διακοπές ρεύματος για τους πολίτες είναι αποτέλεσμα επιθέσεων σε στρατιωτικές υποδομές που προκλήθηκαν από την απροθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Όσον αφορά την μαζική επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό στρατιωτικό σύστημα διοίκησης και στις συναφείς ενεργειακές εγκαταστάσεις στις 15 Νοεμβρίου, η οποία -σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες- άφησε ακόμη και 20 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως και ζέστη, ο Πεσκόφ τόνισε:
«Μιλάμε για εκείνες τις εγκαταστάσεις υποδομής που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας και το ουκρανικό καθεστώς… Η απροθυμία της ουκρανικής πλευράς να λύσει το πρόβλημα, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, την συμπεριφορά της ουκρανικής πλευράς , η οποία αρνείται να κατανοήσει το κείμενο [των Συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης] και ούτω καθεξής – όλα αυτά είναι συνέπειες. Πρέπει να μιλήσουμε και γι’ αυτό.”, τόνισε όταν ρωτήθηκε πώς σχετίζονται οι στρατιωτικοί στόχοι της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης με την διατάραξη της ειρηνικής ζωής των πολιτών.