Η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμή του SATAN II όταν ο Τ.Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο
Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι απέτυχε
Σε δοκιμή του γνωστού διηπειρωτικού πυραύλου SATAN II, προχώρησε η Ρωσία την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Ρωσία ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για τη δοκιμή του πυραύλου, που η Ουάσιγκτον δεν την έκρινε ως απειλή ούτε ως κλιμάκωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο αμερικανικό δίκτυο ότι φαίνεται πώς απέτυχε η δοκιμή του ικανού να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου SARMAT, που η Δύση αποκαλεί Satan II.
Βέβαια η εκτίμησή τους στηρίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα και όχι σε αποδείξεις καθώς θεωρούν πως αν είχε πετύχει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα το είχε υπογραμμίσει στο διάρκειας σχεδόν δύο ωρών διάγγελμά του για την κατάσταση του Έθνους.
Το επιχείρημα αυτό όμως με την ίδια λογική μπορεί να αντιστραφεί καθώς ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START με τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως οι δύο υπερδυνάμεις θα μπορούν πλέον να αυξήσουν τα πυρηνικά οπλοστάσια τους ανεξέλεγκτα.
Περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές τέθηκαν εν συνεχεία σε ετοιμότητα/ανάπτυξη, δηλαδή σε βάσεις πυραύλων ή βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια στη θάλασσα, την πυρηνική «τριάδα» της Ρωσίας.
Σχετικά με την δοκιμή του Sarmat οι δυτικόφιλες πηγές αναφέρουν πως απέτυχε (περιπαικτικά), οι ρωσόφιλες αναφέρουν πως είχε πλήρη επιτυχία.
Σε ότι αφορά την αύξηση των πυρηνικών οπλοστασίων να σημειωθεί πως το ίδιο ακριβώς θα πράξει και η Κίνα η οποία θέλει μέχρι το 2030 να διαθέτει 700 πυρηνικές κεφαλές, έναν αριθμό ικανό για να μπορεί να διεξάγει έναν πυρηνικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία έχει στην κατοχή της 5.977 πυρηνικές κεφαλές, αν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 1.500 που έχουν αποσυρθεί και προορίζονται να καταστραφούν.
Από τα υπόλοιπα 4.500 τα πιο πολλά είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα- βαλλιστικοί πύραυλοι για να χτυπούν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
Μεταξύ αυτών είναι διηπειρωτικοί πύραυλοι, βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πύραυλοι που εκτοξεύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Τα υπόλοιπα όπλα είναι μικρού βεληνεκούς τακτικού πεδίου, μέχρι την ακτίνα των 500 χλμ. σε ότι αφορά τους πυραύλους ή βλήματα πυροβολικού με πυρηνική γόμωση.
Η δοκιμή του πυραύλου SATAN II έγινε λίγο πριν την άφιξη του Μπάιντεν στο Κίεβο και η χρονική συγκυρία της ερμηνεύεται ως επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει το βράδυ της Κυριακής τη Μόσχα για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως είπε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Σίγουρα η δοκιμή δεν ήταν τυχαία ή θέτοντάς το πιο σωστά, η επιλογή της χρονικής συγκυρίας.
Αυτά τα πράγματα οι Ρώσοι τα προσέχουν ιδιαιτέρως καθώς η σημειολογία αποτελεί μέρος της εθνικής τους ιδιοσυγκρασίας.