Ιράν: Επιδιώκει την αναγνώριση του δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου
Το Ιράν επιθυμεί το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό ουρανίου να αναγνωριστεί αύριο κατά τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα στο Αλμάτι, στο Καζακστάν, δήλωσε σήμερα ο κύριος Ιρανός διαπραγματευτής Σαΐντ Τζαλιλί.
“Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες μας αύριο θα μπορέσουν να προχωρήσουν με μια λέξη. Αυτή είναι η αποδοχή των δικαιωμάτων του Ιράν, ιδιαίτερα του δικαιώματος στον εμπλουτισμό” ουρανίου, σημείωσε ο Τζαλιλί σε ομιλία του στο Αλμάτι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αρχίζουν αύριο στο Αλμάτι ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις και θα διαρκέσουν ως το Σάββατο, εξαρτάται από το αν οι Δυτικοί θα αποδεχθούν το δικαίωμα της Τεχεράνης σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, πρόσθεσε εξάλλου, θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου με “μεγαλύτερη σθεναρότητα” μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.
“Η συνέπεια των εκλογών θα είναι ότι (…) ο λαός μας θα υπερασπιστεί το δικαίωμά του με μεγαλύτερη σθεναρότητα”, σημείωσε στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο του Αλμάτι.
Ο ίδιος φάνηκε να περιορίζει τις πιθανότητες πραγματοποίησης μιας διμερούς συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογο του, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν, μολονότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει σε αυτές τις άμεσες συνομιλίες εδώ και χρόνια.
“Αυτό που αναμένει το έθνος μας, είναι οι ΗΠΑ να διορθώσουν την συμπεριφορά τους και όχι μόνον στα λόγια. Και αύριο στο Αλμάτι θα είναι άλλο ένα τεστ γι΄αυτούς”, σημείωσε.
“Αυτοί που έρχονται για διαπραγματεύσεις πρέπει να έρχονται με λογική κι όχι με απειλές, λέγοντας ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική”, πρόσθεσε.
Κατά την προηγούμενη συνάντηση που είχαν στα τέλη Φεβρουαρίου στο Αλμάτι, οι χώρες της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα–, συν την Γερμανία) είχαν παρουσιάσει μια νέα πρόταση στην Τεχεράνη, μετά την αναστολή των συνομιλιών για 8 μήνες.
Οι έξι χώρες τάχθηκαν μάλλον υπέρ της “αναστολής” παρά της “παύσης” των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% στο Ιράν και πρότειναν σε αντάλλαγμα την χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων στο εμπόριο χρυσού ή στον τομέα των πετροχημικών, που πλήττουν την ιρανική οικονομία.
Η Τεχεράνη φάνηκε τον Φεβρουάριο ως επί το πλείστον θετική στην αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%, αλλά απέρριψε τα άλλα αιτήματα των Δυτικών, κυρίως αυτό για το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, οι οποίες θεωρούνται οι μόνες στην χώρα που είναι προστατευμένες από ένα στρατιωτικό πλήγμα, όπως και αυτό για την αποστολή του αποθέματός της σε εμπλουτισμένο κατά 20% ουράνιο στο εξωτερικό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr